Γάλλοι και Ιταλοί ενδιαφέρονται για το 24% του ΑΔΜΗΕ

Γάλλοι και Ιταλοί ενδιαφέρονται για το 24% του ΑΔΜΗΕ

Δύο εταιρείες παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις και είναι σε ανοικτή γραμμή με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τουλάχιστον δύο ισχυρές ευρωπαϊκές εταιρείες δικτύων, η ιταλική Terna Rete Italia και η γαλλική RTE θυγατρική της EDF στα δίκτυα, βλέπουν ευκαιρίες επέκτασης στα Βαλκάνια με βάση την Ελλάδα, και ενδιαφέρονται για το 24% του ΑΔΜΗΕ.

Ενόψει της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσιεύθηκε χθες, οι δύο εταιρείες παρακολουθούν σύμφωνα με πληροφορίες από πολύ κοντά τις εξελίξεις και είναι σε ανοικτή γραμμή με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην ουσία, η έγκριση που έδωσε η γενική συνέλευση της ΔΕΗ και η πρόσκληση προς τους υποψήφιους επενδυτές, δεν ήταν παρά το πρώτο βήμα για την μερική αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή την πώληση του 49% σε ιδιώτες (24% σε στρατηγικό επενδυτή και 25% στο χρηματιστήριο). Το επόμενο βήμα που μένει να γίνει για να αποφευχθεί η πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ τον Οκτώβριο, είναι να τρέξει η διαδικασία, αλλά και να εκδηλωθεί έμπρακτο ενδιαφέρον.

Κομβικό στοιχείο στην όλη διαδικασία είναι το μάνατζμεντ. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΑΔΜΗΕ θα ορίζεται από την κυβέρνηση, ενώ διευθύνων σύμβουλος θα επιλέγεται κοινή συναινέσει, θα μπορεί δηλαδή να είναι και άτομο που θα επιλέξει ο στρατηγικός εταίρος. Πρόκειται για ένα σχήμα που θα προσιδιάζει με αυτό που ισχύει στη διοίκηση των ΕΛΠΕ (Δημόσιο – όμιλος Λάτση ) ενδεχομένως όμως με πιο ξεκάθαρους όρους στον τρόπο επιλογής του διευθύνοντος συμβούλου.

Θυμίζουμε ότι ο σχεδιασμός για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπει ότι:

•Ποσοστό 51% του ΑΔΜΗΕ μεταφέρεται σε Εταιρεία Συμμετοχών που θα ιδρύσει η ΔΕΗ. Το 51% της νέας αυτής Εταιρείας Συμμετοχών θα ανήκει στο Δημόσιο, και το 49% στους υφιστάμενους ιδιώτες μετόχους της ΔΕΗ. Επομένως το Δημόσιο θα ελέγχει το 26,01% του ΑΔΜΗΕ και οι υφιστάμενοι ιδιώτες μέτοχοι της ΔΕΗ το 24,9%.

•Ποσοστό 24% του ΑΔΜΗΕ θα πωληθεί μέσω διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού σε στρατηγικό επενδυτή, και

•Ποσοστό 25% θα πωληθεί σε εταιρία που θα δημιουργήσει το Δημόσιο, τη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, της οποίας θα έχει τη μοναδική και αμεταβίβαστη μετοχή.

Στο τέλος, έπειτα από την απόσχιση και την πώληση, το Δημόσιο θα κατέχει το 51% του ΑΔΜΗΕ, το 24% θα ανήκει σε στρατηγικό επενδυτή, και το υπόλοιπο 25% θα βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά στο χρηματιστήριο.

Το who is who

Η γαλλική RTE απασχολεί 8.400 άτομα προσωπικό και είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύων ηλεκτρισμού της Ευρώπης. Έχει υπό τον έλεγχό της ένα δίκτυο μήκους 105.331 χλμ, ενώ το 46,2% των γραμμών υψηλής τάσης μεταφέρει ενέργεια σε μακρινές αποστάσεις και σε 48 διασυνοριακές συνδέσεις με τις γειτονικές χώρες. Το 2014 έκανε τζίρο 4,5 δισ. ευρώ ενώ οι επενδύσεις της ξεπέρασαν τα 1,3 δισ. ευρώ. Έχει μεταξύ άλλων ως πελάτες 11 σιδηροδρομικές εταιρείες, 258 βιομηχανίες, και 54 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρισμού. Το 2014 μετέφερε 494 δισεκατομμύρια KWh, ενώ εμπορεύθηκε στα σύνορα 112 δισ. KWh.

H Terna Rete Italia είναι ο ιταλικός ΑΔΜΗΕ, και ενδιαφέρεται εδώ και χρόνια να επεκταθεί στα Βαλκάνια μέσω Ελλάδας. Συμμετείχε στον πρώτο διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου (2014). Εκ των υστέρων βεβαίως, όταν διαπίστωσε ότι η διαδικασία οδεύει προς πάγωμα, αποσύρθηκε από το διαγωνισμό, ωστόσο τα στρατηγικά της συμφέροντα για επέκταση στην περιοχή των Βαλκανίων συνεχίζουν να υφίστανται. Διαχειρίζεται και λειτουργεί το δίκτυο της γειτονικής χώρας, μήκους 72.000 χλμ. γραμμών Υψηλής Τάσης (ΥΤ).

SHARE:

24Media Network