Γερμανικό “σήμα” για αυστηρό Σύμφωνο Σταθεότητας
Σύσφιξη της δημοσιονομικής πολιτικής στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας αξιώνουν οι υπουργοί Οικονομικών 11 χωρών της ΕΕ, με επικεφαλής τη Γερμανία.
- 17 Ιουνίου 2023 10:28
Μια αυστηρή εκδοχή του νέου Συμφώνου Σταθερόρητας προκρίνουν οι υπουργοί Οικονομικών 11 χωρών της ΕΕ, με επικεφαλής τη Γερμανία, σε κοινή τους επιστολή που δημοσιεύεται σε αρκετές ευρωπαϊκές εφημερίδες του δικτύου LENA (Leading European Newspaper Alliance).
Στην παρέμβασή τους, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Τσεχίας, της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Δανίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Εσθονίας και του Λουξεμβούργου, τονίζουν -ενόψει της μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας- ότι η ΕΕ δεν μπορεί «να επιτρέψει στα επίπεδα του χρέους να αυξάνονται από κρίση σε κρίση».
Σύμφωνα με τους 11 υπουργούς, «πριν από την πανδημία, η οικονομική πολιτική στην Ευρώπη ήταν μερικές φορές πολύ επεκτατική», κάτι που τώρα πρέπει να σταματήσει. «Η επιστροφή στο παλιό Σύμφωνο Σταθερότητας θα ήταν αποτυχία, γιατί δεν λειτουργεί, δεν είναι αποτελεσματικό», τονίζουν.
Το αίτημα των 11 χωρών είναι να εισαχθούν «ποσοτικά κριτήρια που θα ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη» και προειδοποιούν ότι «δεν μπορούμε καν να καταλήξουμε σε καταστάσεις στις οποίες μελλοντικές προκλήσεις θα χρησιμοποιούνται για την καθυστέρηση ή την αναβολή των δημοσιονομικών προσαρμογών, που είναι απαραίτητες».
Όπως αναφέρουν οι 11 υπουργοί, οι συνθήκες προβλέπουν «σημαντικό ρόλο για τα κράτη μέλη στη χρηματοπιστωτική εποπτεία και αυτός θα πρέπει να διατηρηθεί ως έχει». Το κείμενο δεν το υπογράφει η Ολλανδία, αλλά η υπουργός Οικονομικών Ζίγκριντ Κάαγκ που διευκρίνισε ότι «είναι σαφές» πως η Γερμανία και η χώρα της «μοιράζονται τους ίδιους στόχους για τη μείωση του χρέους».
Η Ολλανδή υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μεν συναίνεση για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά «πιστεύουμε ότι μπορούν να βρεθούν τρόποι που θα οδηγήσουν τελικά σε ένα μεταρρυθμισμένο και αποτελεσματικό Σύμφωνο Σταθερότητας. Η επιστροφή στο παλιό Σύμφωνο θα ήταν αποτυχία, γιατί δεν λειτουργεί, δεν είναι αποτελεσματικό. Η συμμόρφωση είναι ένα πραγματικό πρόβλημα: πολλές χώρες δεν τη σέβονται».
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις