Γιατί δεν πήγε ο Χουλιαράκης στο EWG

Γιατί δεν πήγε ο Χουλιαράκης στο EWG

O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Χουλαράκης δεν μετέβη στο EWG , εν αναμονή της πρότασης των θεσμών. Ποιος πήγε στη θέση του και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα

Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη για το ελληνικό θέμα ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Νταϊσλεμπλούμ να οριστικοποιήσει ένα κοινά αποδεκτό πακέτο αιτημάτων των θεσμών προς την Ελλάδα.

Συνεπώς , όπως αναμένονταν , η σημερινή η συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης ( EWG ) θα περιοριστεί σε μια ανασκόπηση της κατάστασης χωρίς όμως να λάβει κάποια απόφαση για την συνέχιση της δεύτερης αξιολόγησης.

Για τον λόγο αυτό ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης μετά από συνεννόηση με τον επικεφαλής του EWG κ Τόμας Βίζερ ενημέρωσε από χθες ότι την Ελλάδα στην σημερινή συνεδρίαση θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής του στέλεχος του ΥΠΟΙΚ κ. Παναγιώτης Νικολαϊδης.

Ο κ. Χουλαράκης αναμένεται να παραμένει στην Αθήνα συνεχίζοντας την επεξεργασία σεναρίων ένα από τα οποία θα αποτελέσουν την απάντηση της ελληνικής πλευράς στο πακέτο των θεσμών όταν πάρει την τελική του μορφή μετά τις επαφές που θα έχει ο πρόεδρος του Eurogroup.

Πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση τονίζουν ότι αν τελικά υπάρξει κοινός τόπος μεταξύ της πρότασης των θεσμών και της πρότασης της Αθήνας το κλείσιμο της συμφωνίας θα είναι θέμα 4-5 ημερών και είναι δυνατόν να έχουμε επι της αρχής συμφωνία ακόμη και στο Eurogroup στις 20 του μήνα.

ΝΔ: Πρόκειται, άραγε, για ανεκδιήγητη ανευθυνότητα ή συμβαίνει κάτι άλλο;

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε η ΝΔ, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, για την απουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, από τη συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Το Γραφείο Τύπου της ΝΔ τονίζει πως «ενώ η δεύτερη αξιολόγηση, μετά από καθυστέρηση ενός χρόνου, βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και η χώρα κινδυνεύει να χάσει την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η κυβέρνηση “περί άλλα τυρβάζει”», καθώς σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτεσης, ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Χουλιαράκης, αντί να εκπροσωπεί τη χώρα στην κρίσιμη συνεδρίαση του EuroWorking Group, αποφασίζει να εξαφανιστεί.

«Πρόκειται, άραγε, για ανεκδιήγητη ανευθυνότητα ή συμβαίνει κάτι άλλο;», διερωτάται η ΝΔ, επισημαίνοντας πως, σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη ανήκει στον κ. Τσίπρα. «Οφείλει, επιτέλους, να καταλάβει πως ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να πληρώνει άλλο, ούτε την ανευθυνότητα της κυβέρνησης, ούτε τα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

ΥΠΟΙΚ: Την Ελλάδα στο σημερινό EuroWorking Group εκπροσωπεί ο Παναγιώτης Νικολαΐδης

Σε συνεννόηση και συμφωνία με τον πρόεδρο του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου τη χώρα εκπροσωπεί ο αναπληρωτής του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και θεσμικά αρμόδιος για τον ρόλο αυτό Παναγιώτης Νικολαΐδης.

Αυτό επισημαίνεται από το υπουργείο Οικονομικών, σε απάντηση ανακοίνωσης της ΝΔ. «Έχει συμβεί στο παρελθόν και όταν κριθεί σκόπιμο και αναγκαίο θα συμβεί ξανά στο μέλλον, όπως ισχύει σε κάθε σοβαρή χώρα», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα