Γιατί η στήριξη της οικονομίας από τα τοπικά στο ολικό lock down κοστίζει μόνο 1 δισ. ευρώ παραπάνω

Γιατί η στήριξη της οικονομίας από τα τοπικά στο ολικό lock down κοστίζει μόνο 1 δισ. ευρώ παραπάνω
Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

Τα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας στην εποχή του κορονοϊού δεν είναι πολύ γενναία και αυτό έχει συγκεκριμένη εξήγηση.

Η «λιτότητα» των μέτρων στήριξης και στον καιρό του κορονοϊού δείχνει ότι η Ελλάδα δεν έχει αφήσει ακόμη πίσω της τις «μνημονιακές» δεσμεύσεις.

Η ξαφνική επιτάχυνση του δεύτερου ολικού lock down στην οικονομία, της έκρηξης των εισαγωγών σε νοσοκομεία και των κρουσμάτων έκανε φανερό ότι το πλαφόν για δαπάνες στήριξης της πραγματικής οικονομίας είναι πολύ χαμηλό.

Πριν έξι ημέρες ο Πρωθυπουργός ανακοινώνοντας το τοπικό Lockdown στους νομούς Θεσσαλονίκης και Σερρών ανακοίνωσε και μέτρα στήριξης ύψους 2,3 δις ευρώ από τα οποία τα 1,65 δις είναι οι δύο κύκλοι της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα ακολουθήσουν.

Χθες το πακέτο αυξήθηκε μόνο κατά 1 δις για να καλύψει όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα σε όλη την χώρα μέχρι και το τέλος του μήνα. Ακόμη και η αύξηση του ποσού για την επέκταση κάθε μέτρου δείχνει δυσανάλογα μικρή σε σχέση με τον αριθμό των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που θα πρέπει να καλυφθεί.

Το Σάββατο ο υπουργός οικονομικών ανακοίνωσε ότι για την κάλυψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα διατεθούν 500 εκ ευρώ για τις αναστολές σύμβασης σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες και τους τομείς της εστίασης του πολιτισμού και του αθλητισμού που θα ανέστειλαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους σε όλη την χώρα.

Χθες ο υπουργός οικονομικών είπε ότι θα διατεθούν 890 εκ ευρώ για να πληρωθεί η αυξημένη κατά 30% αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ για όλες τις επιχειρήσεις πλην φαρμακείων, δομών υγείας και επιχειρήσεων τροφίμων που κλείνουν για το Lockdown του Νοεμβρίου.

Η επέκταση των επιδομάτων ανεργίας έχει το ίδιο κόστος με αυτό του Σαββάτου (306 εκ ευρώ) η αναστολή την πληρωμής του ΦΠΑ και δόσεων παλαιότερων ρυθμίσεων αυξήθηκε από τα 150 εκ ευρώ στα 315 εκ ευρώ.

Το κόστος της επιστροφής του μισού της απώλειας εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες που θα αναγκαστούν να δεχθούν και τον Νοέμβριο μειωμένο κατά 40% ενοίκιο θα κοστίσει 30 εκ ευρώ και το νέο μέτρο του – εφάπαξ – επιδόματος των 400 ευρώ των μακροχρόνια ανέργων θα έχει κόστος 36 εκ ευρώ.

Το ποσό που θα διατεθεί για τον 4ο και τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής αυξήθηκε από τα 1,65 δις το Σάββατο (900 εκ ευρώ για το 4ο κύκλο και 750 εκ ευρώ για τον πέμπτο κύκλο) κατά 50 εκ ευρώ στα 1,7 δις ευρώ.

Τα επιχειρήματα είναι πολλά: Είναι άγνωστο πόσο θα κρατήσει ακόμη η επιδημία και άρα θα πρέπει να υπάρχουν χρήματα στο δημόσιο ταμείο, τα μέτρα στήριξης υλοποιούνται με δανεικά και γι αυτό θα πρέπει να είμαστε «συνετοί» στην διαχείριση τους.

Φρένο λόγω χρέους

Όλα τα επιχειρήματα έχουν λογική βάση. Η ουσία όμως είναι ότι ακόμη και για το 2020, έτος για το οποίο τα κράτη μέλη έχουν την ευκολία της ρήτρας συνολικής διαφυγής, δηλαδή ισχύει η άρση κάθε δημοσιονομικού στόχου ώστε τα κράτη μέλη της ΕΕ να κάνουν δαπάνες για να ξεπεράσουν τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού, η Ελλάδα έχει περιορισμούς.

Η αισιόδοξη πρόβλεψη για ανάπτυξη 7,5% το 2021 έγινε ακριβώς για να «χωρέσει» δημοσιονομικά και την έκτακτη αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%.

Αρμόδιοι παράγοντες του Υπουργείου οικονομικών παραδέχονταν ότι το δεύτερο Lock down θα έχει σημαντική επίδραση στο προϋπολογισμό του 2020 και του 2021. Τα πράγματα δυσκολεύει περισσότερο και η αναθεώρηση προς τα κάτω του ΑΕΠ το 2019 κατά 5 δις από την ΕΛΣΤΑΤ που περιορίζει δημοσιονομικά και το 2020 και το 2021.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κύριος επόπτης της ελληνικής οικονομίας, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ δεν έχει αποκλείσει την παράταση της ενισχυμένης εποπτείας και μετά το 2022 ενώ θα συνεχίσει να τεστάρει σε τακτική βάση και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα