Lockdown: Όλα τα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Lockdown: Όλα τα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις
Μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

Τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τον νέο lockdown εξειδίκευσε ο υπουργός Οικονομικών.

Στην εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που προανήγγειλε το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός κατά την ανακοίνωση του lockdown για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως ανέφερε ο υπυοργός στην Ελλάδα τα δημοσιονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν ήδη ξεπεράσει το 6%, τονίζοντας ότι θα πρέπει να διαθέτουμε επαρκές οπλοστάσιο, γνωρίζοντας ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα αργήσει.

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για ταμειακά διαθέσιμα ύψους 37,5 δισ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός:

  • Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων μέχρι και 4 Νοεμβρίου που τίθενται σε αναστολή θα λάβουν εντός Δεκεμβρίου 800 ευρώ αναλογικά για τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή, επιπλέον της κάλυψης του δώρου Χριστουγένων.
  • Για επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους, δίνεται η δυνατότητα αναστολής της καταβολής του ΦΠΑ του Νοεμβρίου έως τον Απρίλιο σε 12 δόσεις με 0% επιτόκιο ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% πληρωτέο από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.
  • Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργίας τους δίνεται η δυνατότητα αναστολή πληρωμής των ρυθμισμένων πληρωτέων τον Νοέμβριο οφειλών τους και η αποπλήρωμή μετατίθεται στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.
  • Για τους εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή δίνεται η δυνατότητα αναστολής των ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών του Νοεμβρίου, ενώ η αποπληρωμή τους θα γίνεται στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

  • Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση την διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου έως το τέλος του έτους.

  • Επεκτείνονται για δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν από Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο.

  • Χορηγείται νέα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους. Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά σε περίπου 130.οοο ανέργους που απέκτησαν την ιδιότητα μετά την 1 Μαρτίου 2020.

  • Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται σύμφωνα με την διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία εργαζομένων που τίθενται σε υποχρεωτική αναστολή εργασίας αλλά και για την φοιτητική κατοικία των τέκνων τους.

  • Επιπλέον, από τον Νοέμβριο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, το 1/2 της ζημίας τους δεν θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις αλλά θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους.

  • Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων με δικαίωμα συμμετοχής στην επιστρεπτέα επιστροφή 4. Συμμετέχουν επιχειρήσεις ανεξαρτήτως του τζίρου τους και λαμβάνουν κατ’ελάχιστο 2.000 ευρώ.

  • Σύντομα θα ανακοινωθεί νέο σχέδιο για την παράταση πληρωμής επιταγών.

    Το κόστος των νέων μέτρων ανέρχεται σε 3,3 δισ. ευρώ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα