Γιούνκερ: Η διάσωση της Κύπρου δεν είναι πρότυπο

Γιούνκερ: Η διάσωση της Κύπρου δεν είναι πρότυπο

Η κυπριακή λύση δεν αποτελεί πρότυπο που μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι η λύση για τη διάσωση της Κύπρου δεν μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις που έκανε την Δευτέρα ο νυν επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

''Με ενοχλεί ότι ο τρόπος με τον οποίο προσπάθησαν να επιλύσουν το πρόβλημα της Κύπρου παρουσιάζεται ως ένα μελλοντικό σχέδιο διάσωσης'', δήλωσε στο γερμανικό κανάλι ZDF ο Γιούνκερ, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής του Eurogroup επί οκτώ χρόνια.

''Δεν αποτελεί πρότυπο. Δεν πρέπει να δώσουμε την εντύπωση ότι στο μέλλον οι καταθέσεις στην Ευρώπη μπορεί να μην είναι ασφαλείς. Δεν πρέπει να δώσουμε την εντύπωση στους επενδυτές ότι δεν είναι ασφαλές να κρατήσουν τα χρήματά τους στην Ευρώπη. Κάτι τέτοιο βλάπτει ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης''.

Κύπρος: ''Μια ειδική περίπτωση''

Ο Γιούνκερ συνέχισε επισημαίνοντας ότι το θέμα της Κύπρου αποτέλεσε ''μια ειδική περίπτωση'' και ότι το Λουξεμβούργο είχε εντελώς διαφορετική άποψη.

''Δεν προσελκύουμε τις ρωσικές επενδύσεις στο Λουξεμβούργο βάσει υψηλών επιτοκίων. Το χρηματοπιστωτικό κέντρο του Λουξεμβούργου βασίζεται σε ποικίλους πυλώνες, μας χαρακτηρίζει το εύρος των προϊόντων μας και συμμετέχουμε ενεργά στο διεθνές πιστωτικό σύστημα'', δήλωσε ο Γιούνκερ. ''Δεν υπάρχουν παραλληλισμοί μεταξύ της Κύπρου και του Λουξεμβούργου και δεν επιτρέπουμε τέτοιου είδους παραλληλισμοί να επιβάλλονται σε εμάς''.

 Την Δευτέρα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, άφησε να εννοηθεί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" και στο πρακτορείο Ρόιτερς, ότι η λύση που εφαρμόστηκε στην Κύπρο θα μπορούσε να αναπαραχθεί σε άλλες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Μερικές ώρες αργότερα, ο Ντάισελμπλουμ ανακάλεσε τις δηλώσεις του και βεβαίωσε ότι η Κύπρος ήταν μια μοναδική περίπτωση και ότι το σχέδιο διάσωσής της δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει ως πρότυπο για την ρύθμιση άλλων προβλημάτων στο μέλλον.

 Ωστόσο οι πρώτες του δηλώσεις είχαν ήδη προκαλέσει την Δευτέρα αναταραχή στα χρηματιστήρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ντάισελμπλουμ: Νέο μοντέλο το πρόγραμμα για την Κύπρο

Ντάισελμπλουμ: Ειδική περίπτωση η Κύπρος

Eurogroup: Δεν θα επαναληφθεί το "κούρεμα" καταθέσεων που εφαρμόστηκε στην Κύπρο

SHARE: