Η άφιξη των θεσμών κλείνει το νέο νόμο Κατσέλη και δεύτερη αξιολόγηση

Η άφιξη των θεσμών κλείνει το νέο νόμο Κατσέλη και δεύτερη αξιολόγηση
Το Υπουργείο Οικονομικών Eurokinissi

Τα τελευταία κενά του νέου Νόμου Κατσέλη και της δεύτερης αξιολόγησης έρχονται να κλείσουν οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Ο στόχος είναι στο άτυπο Eurogroup του Βουκουρεστίου την επόμενη Παρασκευή η Ελλάδα να πάρει καλό βαθμό. Να κλείσει και τυπικά την δεύτερη αξιολόγηση και αν εξασφαλίσει οριστικά την δόση των 970 εκ ευρώ.

Τα πρώτα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων έχουν αρχίσει να φτάνουν στην Αθήνα με στόχο να προετοιμάσουν την άφιξη της ηγεσίας των ομάδων των δανειστών που θα φτάσουν στην Αθήνα από το Σαββατοκύριακο για να ξεκινήσουν τις επαφές από τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας.

Οι πρώτες συναντήσεις θα αναλωθούν με το να κλείσουν τα τελευταία κενά του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας που κατατέθηκε την Τρίτη το βράδυ στην Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί το αργότερο έως αύριο.

Οι συζητήσεις για το νέο νόμο Κατσέλη θα επικεντρωθούν σε σημαντικές λεπτομέρειες που θα καταστήσουν το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας λειτουργικό και εφαρμόσιμο ως το τέλος Μαΐου.

Ειδικότερα, τις επόμενες μέρες οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε δύο καίρια ζητήματα.

Τους όρους η διάρκεια και της παροχής της συνεισφοράς του δημοσίου στις δόσεις των ρυθμισμένων δανείων. Στο ίδιο θέμα θα πρέπει να οριστεί και το καθεστώς κάτω από το οποίο θα απομειώνει ή θα μηδενίζει την συμμετοχή του σε περίπτωση βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη.

Τις συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορεί κάποιος να απορρίπτεται από ρύθμιση και την φυσικά το ρόλο του δημοσίου – εγγυητή σε όλη αυτή την διαδικασία.

Επίσης, οι συναρμόδιοι υπουργοί οικονομικών, οικονομίας και ανάπτυξης και εργασίας θα πρέπει να δεσμευτούν σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για την ρύθμιση όλων των επιμέρους λεπτομερειών ώστε να λειτουργήσει το ταχύτερο δυνατό η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων. Για παράδειγμα θα πρέπει να οριστούν οι προδιαγραφές της πλατφόρμας η φόρμα των αιτήσεων η διαδικασία συνεργασίας τραπεζών δημοσίου δανειολήπτη και η παρακολούθηση των δόσεων.

Τα υπόλοιπα της αξιολόγησης

Εκτός από το νόμο Κατσέλη κατά τις επαφές που θα γίνουν στην Αθήνα θα πρέπει να αλλάξει με επαρκή αιτιολόγηση και η σειρά των υποχρεώσεων της Αθήνας που έχει μείνει σε εκκρεμότητα ώστε να αποφευχθούν αντιρρήσεις από τους υπουργούς οικονομικών του Eurogroup που θα πρέπει να εισηγηθούν την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ στα εθνικά κοινοβούλια.

Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το θέμα της καθυστέρησης του μηδενισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες. Εδώ θα πρέπει να δοθεί νέα προθεσμία και διαδικασίες όχι μόνο για να επιτευχθεί ο παλιός στόχος αλλά για να υπάρξει διαδικασία ώστε να αποφευχθεί η συσσώρευση νέων οφειλών.

Θα πρέπει επίσης να οριστεί χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την διάθεση των αδειών για τις τέσσερις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ αλλά και για την σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας οδού. Με επαρκή αιτιολόγηση και νέο χρονοδιάγραμμα για τα ανοιχτά θέματα η Αθήνα θα μπορεί να ελπίζει σε μια θετική έκβαση στο άτυπο Eurgroup του Βουκουρεστίου.

Παράλληλα βέβαια με τα υπόλοιπα της δεύτερης αξιολόγησης θα οριστούν και τα θέματα που θα πρέπει να έχουν βρει λύσεις μέχρι και το τέλος Μαΐου που θα έχουμε την Τρίτη αξιολόγηση της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα