Η ΕΚΤ "βάζει πλάτη" για την ύφεση

Η ΕΚΤ "βάζει πλάτη" για την ύφεση

"Χρηματοδότηση" στις ευρωπαϊκές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τη μορφή τριετών δανείων. Αναγνωρίζουν ότι δεν μπορούν να δανειστούν λόγω της κρίσης χρέους

Με το ποσό των 489 δισεκατομμυρίων ευρώ θα συνδράμει τις ευρωπαϊκές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αυτό το ποσό αυτά θα χορηγηθεί με τη μορφή τριετών δανείων και πολύ χαμηλό επιτόκιο 1%, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της σημερινής δημοπρασίας της ΕΚΤ σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η χωρίς περιορισμούς παροχή τριετών δανείων στις ευρωπαϊκές τράπεζες αποφασίσθηκε από την ΕΚΤ στις 8 Δεκεμβρίου, σε μία προσπάθειά της να στηριχθεί η επιβραδυνόμενη οικονομία της Ευρωζώνης.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι να διασφαλίσει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες, που σε μεγάλο βαθμό δεν μπορούν να δανειστούν από τη διατραπεζική αγορά λόγω της κρίσης χρέους, έχουν πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση μεσοπρόθεσμα, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να δανείζουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

"Αυτό που θέλει η ΕΚΤ είναι να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια για τη χορήγηση δανείων από τις τράπεζες", δήλωσε οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας Commerzbank.

"Υπάρχει, όμως, ένα δεύτερο επιχείρημα, που είναι ότι θα παίρνουν οι τράπεζες φθηνά δάνεια από την ΕΚΤ για να αγοράζουν κρατικά ομόλογα (σ.σ.: με πολύ υψηλότερο επιτόκιο). Δεν γνωρίζουμε πώς θα χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες τα κεφάλαια αυτά", συμπλήρωσε.

Να σημειωθεί πως οι αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων μειώθηκαν μετά τις 8 Δεκεμβρίου, καθώς τράπεζες αγόραζαν τους τίτλους αυτούς για να τους χρησιμοποιήσουν ως ενέχυρο για το δανεισμό τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι οι τράπεζες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να αγοράσουν περισσότερα κρατικά ομόλογα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, που σημείωσε σε συνέντευξή του ότι μπορεί οι τράπεζες να χρησιμοποιήσουν μέρος των κεφαλαίων που θα πάρουν για να αγοράσουν κρατικά ομόλογα.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάντσιο, προέβλεψε ότι θα υπήρχε ισχυρή ζήτηση ρευστότητας από τις τράπεζες, καθώς αυτές αντιμετωπίζουν στις αρχές του 2012 υψηλές ανάγκες αναχρηματοδότησης δανείων που είχαν λάβει στο παρελθόν.

Μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι, ωριμάζουν δάνεια των τραπεζών ύψους περίπου 230 δισεκατομμυρίων ευρώ.

SHARE:

24Media Network