Η έκθεση των συνθέσεων και των αντιθέσεων στο Βερολίνο

Η διεθνής έκθεσης τουρισμού, ΙΤΒ του Βερολίνου, η παγκόσμια συνάντηση χωρών που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα, άφησε ανάγλυφες αναμνήσεις
- 30 Μαρτίου 2017 12:50
Αποστολή στο Βερολίνο: Δημήτρης Μπαλής
Σκοπός των χωρών ήταν να παρουσιάσουν ό,τι καλύτερο διαθέτουν, προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες, κι όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε, για μια ακόμη φορά, ο τουρισμός είναι πολύ στην ατζέντα ακόμη και της πιο μικρής χώρας. Πλούσιες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υπό ανάπτυξη χώρες όπως η Μποτσουάνα – τιμώμενη χώρα της φετινής ΙΤΒ, αλλά και χώρες όπου δεν φανταζόμαστε ότι σκέφτονται τον τουρισμό, όπως το Μπουτάν για παράδειγμα, συνέθεσαν ένα παλμαρέ χρωμάτων, συνθέσεων και αντιθέσεων, το οποίο αξίζει να το δεις.
έβαια, οι επισκέπτες της έκθεσης ήταν κυρίως Γερμανοί (ανοικτή για το κοινό η έκθεση μόνο το Σαββατοκύριακο), αλλά οι εμπορικοί επισκέπτες που πήγαν και φέτος εκεί για να κάνουν συμφωνίες με τουριστικούς πράκτορες, τουριστικά γραφεία και ξενοδοχεία, ήταν πάρα πολλοί.
Περιπλανήθηκα αρκετές φορές στον μεγάλο εκθεσιακό χώρο του Messe, αλλά κάθε φορά που περνούσα από ένα περίπτερο όλο και κάτι καινούργιο έβλεπα. Ντόπιοι με παραδοσιακές φορεσιές, εδέσματα κάθε είδους που έκαναν το κοινό να συρρέει για… γευσιγνωσία, σόου που τραβούσαν τα βλέμματα και το φωτογραφικό φακό, ήταν σκηνές ημερησίας διάταξης.
Απολαύστε το φωτορεπορτάζ, με τα απαραίτητα σχόλια…
Ελλάδα: Λιτή και απέριττη η παρουσία της χώρας μας, χωρίς φολκλόρ εκδηλώσεις. Μόνο τη δουλειά είχαμε στο μυαλό… Να κλείσουμε συμφωνίες
Αμπού Ντάμπι: Καλοσχεδιασμένο περίπτερο με παραδοσιακό ντιζάιν
Αίγυπτος: Οι κοπέλες με τις παραδοσιακές φορεσιές προσπάθησαν να σώσουν τα προσχήματα, διότι η επισκεψιμότητα στο περίπτερο της χώρας ήταν μικρή, καθώς ο τουρισμός της χώρας διέρχεται κρίση μετά τα γεγονότα των τελευταίων ετών.
Ανδαλουσία: Κάθε περιφέρεια της Ισπανίας είχε το δικό της χώρο και βέβαια η Ανδαλουσία είχε στήσεις μέχρι και μουσική σκηνή για φλαμένγκο.
Βαλεαρίδες Νήσοι: Η Μαγιόρκα αποτελεί τη βαριά βιομηχανία τουρισμού των νησιών, που έχουν επίσης τη Φορμεντέρα, τη Μενόρκα και την Ίμπιθα, η οποία όμως είχε δικό της περίπτερο απέναντι για να εντυπωσιάσει.
Μπουτάν: Πολίτης της χώρας, ντυμένος παραδοσιακά, ευγενικός και με χαμόγελο.
Ομάν: Οι Άραβες έδωσαν εντυπωσιακό παρών στην έκθεση, εκστασιάζοντας με την πολυτέλεια.
Βουλγαρία: Γυναίκες της χώρας φτιάχνουν χειροποίητα από μαλλί, κουκλάκια για παιδιά.
Κίνα (1-2): Οι δράκοι της Κίνας – σήμα κατατεθέν της μεγαλύτερης χώρας του πλανήτη.
Ντουμπάι: Καθισμένοι οι τουριστικοί πράκτορες κλείνουν συμφωνίες με τους ξενοδόχους. Το Ντουμπάι επενδύει απίστευτα στον τουρισμό.
Emirates: Η αεροπορική εταιρεία του Ντουμπάι κατασκεύασε ίσως το πιο μεγαλοπρεπές περίπτερο, ενώ έβαλε και θέσεις του μεγάλου αεροσκάφους Α380 προκειμένου να παρουσιάσει τη διαφορετικότητα που προσφέρει εν πτήσει.
Νησιά Φίτζι: Αν πάτε εκεί είναι βέβαιο ότι θα τους συναντήσετε.
Φλόριντα: Η Βόρειος Αμερική κάλυψε μια μεγάλη αίθουσα, με κάθε τόπο να έχει το δικό του χαρακτήρα.
Γαλλία: Τον εναλλακτικό τουρισμό και κυρίως τη νότια πλευρά της χώρας, παρουσίασε η Γαλλία στους Γερμανούς και όχι μόνο.
Ουγγαρία: Το άγαλμα της χώρας με φόντο τη Βουδαπέστη και τον Δούναβη.
Ινδονησία (1-2): Πολύχρωμες φορεσιές και παραδοσιακοί χοροί, συγκέντρωσαν το κοινό. Όσο γι αυτό το… ξωτικό της Ινδονησίας, μην φοβηθείτε. Ο κόσμος της έκθεσης το απόλαυσε.
Ισραήλ: Άξια εκπροσώπηση της Μέσης Ανατολής και μάλιστα στο περίπτερο ακούγονταν μουσικά τραγούδια τα χώρας με ελληνικό στίχο!
Τζακάρτα: Χάρμα ιδέσθαι τα κορίτσια από την εξωτική χώρα.
Ιαπωνία: Γιαπωνέζες αλλά και Ευρωπαίες έπαιζαν το παραδοσιακό όργανο της χώρας. Ενδιαφέρον αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο.
Καλιφόρνια: To California dream πολλοί θέλουν να το ζήσουν. Το θέμα είναι πόσοι μπορούν.
Καζακστάν: Όμορφες κοπέλες σε χορευτικές φιγούρες. Η χώρα πραγματοποιεί φέτος έκθεση ενέργειας, ενισχύοντας τη θέση της στο φυσικό αέριο.
Κορέα (1-2): Έχουν κι εκεί τα χαρίσματά τους, ενώ δεν υπολείπονται σε καλλιτεχνικές δημιουργίες, όπως λουλούδια από ριζόχαρτα.
Κιργιστάν: Ένας από τους αναδυόμενους προορισμούς για ταξιδευτές.
Λας Βέγκας: Viva Las Vegas, που λέει και το τραγούδι. Η πόλη του τζόγου αποκαλύφθηκε στους Ευρωπαίους.
Μόσχα: Ξεχωριστό περίπτερο από την υπόλοιπη Ρωσία, είχε η πρωτεύουσα.
Παταγονία: Έτσι διαφήμιζαν τη χώρα στους διαδρόμους της έκθεσης.
TAP Portugal: Η αεροπορική εταιρεία της Πορτογαλίας έβαλε τους επισκέπτες στα ενδότερα του Airbus της.
Ρομπότ: Στα ξενοδοχεία της Ιαπωνίας, ήδη έβαλαν ρομπότ στην υποδοχή αλλά και στο room service. Εδώ του δίνεις εντολές…
Ρουάντα: Η χώρα που έζησε σφαγές χιλιάδων πολιτών και εμφύλιο, προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Στην έκθεση παρουσίασε ένα χορευτικό σόου, θέλοντας να προσελκύσει τουρισμό.
Ρωσία (1-2): Ξεχωριστό περίπτερο η Ρωσία, ξεχωριστό η πρωτεύουσα Μόσχα αλλά και η Αγία Πετρούπολη, με την κοπέλα να ποζάρει με την παραδοσιακή φορεσιά.
Σεϋχέλλες: Η Πωλίνα σε ένα τραγούδι έλεγε «πάμε για τρέλες στις Σεϋχέλλες». Μάλλον δεν είχε άδικο, με την περιοχή να υπόσχεται φιλοξενία σε έναν… άλλο κόσμο.
Σικελία: Στο περίπτερο της Σικελίας έπαιζαν παντομίμα και κουκλοθέατρο, προσελκύοντας μικρούς και μεγάλους.
Σρι Λάνκα: Με χαμόγελο και ευγένεια προσέφεραν τσάι μυρωδάτο σε όλους.
Ταϊβάν: Ζήτησα να μου γράφουν το όνομά μου στη γλώσσα τους και δεν το αρνήθηκαν.
Ταϊλάνδη (1-2-3-4 ): Πολυθεματικό περίπτερο. Κοπέλες έκαναν επίδειξη kick boxing, μία ντυμένη παραδοσιακά μάθαινε στα παιδιά να ζωγραφίζουν, μια ομάδα ήταν έτοιμη για χορευτικές φιγούρες, ενώ μια άλλη με 5 ευρώ για 10 λεπτά σου έκανε μασάζ.
Τουρκία: Τι είχε να επιδείξει η γειτονική χώρα στην έκθεση; Μα τα ελληνικά μνημεία, όπως για παράδειγμα αντίγραφο της βιβλιοθήκης της Εφέσου.
Βιετνάμ: Η αεροπορική εταιρεία της χώρας αναπτύσσεται όπως και ο προορισμός. Ένας οργανοπαίκτης, εντυπωσίασε με την πρωτότυπη μουσική του.