Η Γερμανία θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες ως το 2021

Bundeskanzlerin Angela Merkel, Vizekanzler und Arbeitsminister Franz Muentefering, Aussenminister Frank-Walter Steinmeier und Innenminister Wolfgang Schaeuble, von rechts, verfolgen am Donnerstag, 14. Juni 2007, im Bundestag in Berlin nach einer Regierungserklaerung der Bundeskanzlerin zum bevorstehendem EU-Gipfel den Verlauf der Debatte.  (AP Photo/Markus Schreiber) ---German Chancellor Angela Merkel, Vice Chancellor and Labor Minister Franz Muentefering, Foreign Minister Frank-Walter Steinmeier and Interior Minister Wolfgang Schauble listen during the debate at the German parliament in Berlin on Thursday, June 14, 2007. Merkel on Thursday urged the adoption of a "roadmap" for a new European Union constitution at the bloc's summit next week, but cautioned that "a solution is not yet in sight" to the current strife over the new charter.  (AP Photo/Markus Schreiber)
Bundeskanzlerin Angela Merkel, Vizekanzler und Arbeitsminister Franz Muentefering, Aussenminister Frank-Walter Steinmeier und Innenminister Wolfgang Schaeuble, von rechts, verfolgen am Donnerstag, 14. Juni 2007, im Bundestag in Berlin nach einer Regierungserklaerung der Bundeskanzlerin zum bevorstehendem EU-Gipfel den Verlauf der Debatte. (AP Photo/Markus Schreiber) ---German Chancellor Angela Merkel, Vice Chancellor and Labor Minister Franz Muentefering, Foreign Minister Frank-Walter Steinmeier and Interior Minister Wolfgang Schauble listen during the debate at the German parliament in Berlin on Thursday, June 14, 2007. Merkel on Thursday urged the adoption of a "roadmap" for a new European Union constitution at the bloc's summit next week, but cautioned that "a solution is not yet in sight" to the current strife over the new charter. (AP Photo/Markus Schreiber) AP

"Πράσινο φως" από το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο για μικρές αυξήσεις των δημόσιων δαπανών έως το 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters

Η Γερμανία σχεδιάζει να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες σταδιακά έως το 2021 χωρίς να αυξήσει το δημόσιο χρέος, εμμένοντας στον στόχο των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να αυξήσει περισσότερο τις επενδύσεις για υποδομές και τις αμυντικές δαπάνες.

Το υπουργικό συμβούλιο της καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ ενέκρινε σήμερα το προκαταρκτικό πλαίσιο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού για το 2018 και το δημοσιονομικό πρόγραμμα έως το 2021, όπως προτάθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσαν κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, το οποίο είναι σε γνώση του Reuters, η Γερμανία θα αυξήσει τις συνολικές δαπάνες το 2018 κατά 1,9% στα 335,5 δισ. ευρώ, με τα επιπλέον κονδύλια να αφορούν κυρίως στην ενσωμάτωση των μεταναστών, την αναπτυξιακή βοήθεια, την άμυνα και την εγχώρια ασφάλεια.

Οι δαπάνες για την άμυνα, που ανήλθαν σε 35,13 δισ. ευρώ το 2016, θα αυξηθούν στα 38,45 δισ. ευρώ το 2018, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 1,23% του ΑΕΠ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει καλέσει τη Γερμανία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ να επιταχύνουν τις προσπάθειες για να επιτύχουν τον στόχο για δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ. Οι δημόσιες επενδύσεις θα μειωθούν ελαφρά στα 35,7 δισ. ευρώ το 2018 από 36,1 δισ. ευρώ φέτος, για να αυξηθούν στα 36,2 δισ. ευρώ το 2019, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Από το 2019 έως το 2021, η γερμανική κυβέρνηση στοχεύει να αυξήσει τις συνολικές δαπάνες κατά 20 δισ. ευρώ επιπλέον στα 355,6 δισ. ευρώ.

ADVERTISING

Καθώς τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται και το κόστος δανεισμού να συνεχίσει να παραμένει χαμηλό, το δημοσιονομικό πλαίσιο της κυβέρνησης δεν προβλέπει την ανάγκη νέου καθαρού δανεισμού έως το 2021. Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει στις 28 Ιουνίου το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018 και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα.

Η Γερμανία κινείται προς μία πολύ αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση τον Σεπτέμβριο. Ένας αριστερός κυβερνητικός συνασπισμός, υπό τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες, μπορεί να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις επενδύσεις. Αυτό σημαίνει ότι τα σχέδια για τον προϋπολογισμό του 2018 και των επόμενων ετών μπορεί να αναθεωρηθούν, εφόσον αναλάβει την εξουσία ένας νέος συνασπισμός. 

Η γερμανική οικονομία πιθανόν να αναπτυχθεί με ταχύτερο ρυθμό το Α' τρίμηνο

Η γερμανική οικονομία ανέβασε ταχύτητα στις αρχές του 2017 και είναι πιθανόν να αναπτυχθεί με ισχυρότερο ρυθμό το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,4% σε τριμηνιαία βάση τους τρεις τελευταίους μήνες του 2016, χάρη στις υψηλότερες κρατικές δαπάνες για τους πρόσφυγες, την αυξημένη ιδιωτική κατανάλωση και τις υψηλότερες επενδύσεις για κατοικίες.

«Ύστερα από μια καλή αρχή, το ΑΕΠ θα μπορούσε να αυξηθεί με επιταχυμένο ρυθμό το πρώτο τρίμηνο», ανέφερε το υπουργείο στη μηνιαία έκθεσή του που δημοσιοποίησε σήμερα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι παγκόσμιες συνθήκες και οι εθνικοί δείκτες υποδηλώνουν μέτρια αύξηση στις γερμανικές εξαγωγές, προσθέτοντας ότι τα οικονομικά θεμελιώδη για τον κατασκευαστικό κλάδο είναι επίσης καλά.

Οι δείκτες κλίματος επίσης υποδηλώνουν καλύτερες οικονομικές προοπτικές και το κλίμα μεταξύ των καταναλωτών και των λιανεμπόρων παρέμεινε συνολικά θετικό, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Το 2016, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,9%, τον ισχυρότερο εδώ και πέντε χρόνια. Ωστόσο, η κυβέρνηση αναμένει η ανάπτυξη να επιβραδυνθεί φέτος στο 1,4%, κυρίως λόγω λιγότερων εργάσιμων ημερών.

πηγή φωτογραφίας: AP/ MARKUS SCHREIBER            

SHARE:

24Media Network