Η μετάβαση στη μετά ΤΑΙΠΕΔ εποχή

Η μετάβαση στη μετά ΤΑΙΠΕΔ εποχή
A mural by graffiti artist "Blu" that depicts the Greek ailing economy on a wall in the northern Greek city of Thessaloniki. / "Blu" . Sooc

Τι θα περιλαμβάνει το ταμείο - μαμούθ των 50 δισ. ευρώ. Ποια περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου θα ενταχθούν και με ποιο τρόπο. Το σχέδιο της κυβέρνησης

Το τέλος του ΤΑΙΠΕΔ, υπό την τρέχουσα μορφή του, σηματοδοτεί η απόφαση για τη σύσταση του ταμείου αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας, με περιουσιακά στοιχεία ύψους έως 50 δισ. ευρώ, στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, από κοινού με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μετά τις δραματικές διαβουλεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής.

Στο εν λόγω ταμείο – μαμούθ αναμένεται να μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, όπως εταιρείες, μετοχές, οικόπεδα, κτηριακά συγκροτήματα, βραχονησίδες, παραλίες, εθνική γη, παλιά στρατόπεδα, καθώς επίσης θυγατρικές και ακίνητα των τραπεζών, ύψους έως και 50 δισ. ευρώ.

Υπολογίζεται ότι στο ταμείο, που αποτελεί μέρος της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για το τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας, αναμένεται να ενταχθούν περισσότερα από 70.000 ακίνητα.

Η ένταξη των ακινήτων θα πραγματοποιηθεί μετά από σχετική αξιολόγηση, υπό την επιτήρηση πάντα των δανειστών, ενώ στόχος του θα είναι η άντληση εσόδων έως 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση και την πώληση των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων.

Από τον στόχο για την άντληση εσόδων έως 50 δισ. ευρώ, τα 25 δισ. ευρώ προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Από τα υπόλοιπα 25 δισ. ευρώ, τα 12,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους και τα εναπομείναντα 12,5 δισ. ευρώ για επενδύσεις, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης.

Μετά από σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και των Ευρωπαίων ομολόγων του στη διάρκεια της δραματικής Συνόδου της Κυριακής, αποφασίστηκε πως το ταμείο θα έχει έδρα στην Ελλάδα (και όχι στο Λουξεμβούργο όπως απαιτούσαν οι Ευρωπαίοι) και θα το διαχειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση, υπό την εποπτεία των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών.

Το ταμείο θα συσταθεί με τη συνδρομή ειδικών από ευρωπαϊκές χώρες, αλλά θα παραμείνει σε ελληνικά χέρια.

Σε δηλώσεις του το βράδυ της Δευτέρας, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης άφησε να εννοηθεί πως η ευρωπαϊκή εποπτεία θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα μέσω ξένων επιτρόπων.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη η σύσταση του ταμείου αφορά στην ανάγκη ύπαρξης ενός καθαρά εγγυοδοτικού μηχανισμού, δεδομένου ότι ο δανεισμός της χώρας θα είναι πολύ υψηλός, από τη στιγμή που το τριετές πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας μπορεί να φτάσει τα 82-86 δισ. ευρώ.

Ωστόσο η επιτυχία του εγχειρήματος κρίνεται αβέβαιη, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής κάθε προσπάθεια αποκρατικοποίησης στη χώρα δεν στέφθηκε με επιτυχία και οι στόχοι για την άντληση εσόδων αναθεωρήθηκαν πολλές φορές επί τα χείρω.

Ο στόχος για άντληση εσόδων έως 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου είναι εξαιρετικά φιλόδοξος. Εάν θα είναι και εφικτός, θα φανεί στο μέλλον.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα