Η Standard & Poor’s υποβάθμισε την Τουρκία

Η Standard & Poor’s υποβάθμισε την Τουρκία
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's AP

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης επισήμανε πως η απόφασή του δεν εντάσσεται στις προγραμματισμένες αναθεωρήσεις του για την Τουρκία αλλά αντανακλά τις εντεινόμενες ανησυχίες του

Σε μια απροσδόκητη κίνηση για την Τουρκία προχώρησε η Standard & Poor’s. Ο οίκος επικαλούμενος τις διευρυμένες ανησυχίες αναφορικά με τις προοπτικές του πληθωρισμού της χώρας καθώς και το sell off στην τουρκική λίρα, υποβάθμισε ακόμη πιο βαθιά στην περιοχή του “junk” την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας.

H Standard & Poor’s, η οποία υποβάθμισε την Τουρκία σε “BB-/B” από “BB/B”, επεσήμανε πως η απόφασή της δεν εντάσσεται στις προγραμματισμένες αναθεωρήσεις της για τη χώρα, εξηγώντας πως η κίνησή της αντανακλά τις εντεινόμενες ανησυχίες της.

“Η υποβάθμιση αντανακλά τις ανησυχίες μας όσον αφορά την επιδείνωση των  προοπτικών του πληθωρισμού καθώς και τη μακροπρόθεσμη υποτίμηση και μεταβλητότητα της συναλλαγματικής ισοτιμίας της Τουρκίας”, αναφέρει χαρακτηριστικά η Standard & Poor’s.

Παράλληλα, συμπληρώνει πως η υποβάθμιση έρχεται σε συνέχεια των ανησυχιών της όσον αφορά την επιδείνωση της εξωτερικής θέσης της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την Standard & Poor’s η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να αυξήσει τα επιτόκια την προηγούμενη εβδομάδα δεν θα οδηγήσει σε μείωση του πληθωρισμού ούτε θα καταφέρει να περιορίσει τη μεταβλητότητα που καταγράφει η τουρκική λίρα.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προχώρησε σε αύξηση ενός εκ των βασικών της επιτοκίων (στο 13,5% από το 12,75%) για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την τουρκική λίρα και να καταπολεμήσει τον διψήφιο πληθωρισμό, πριν από τις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου.

Η απροθυμία της κεντρικής τράπεζας να “σφίξει” πιο επιθετικά την πολιτική της λόγω του διψήφιου πληθωρισμού, έχει αυξήσει τις ανησυχίες ότι λειτουργεί υπό πίεση από τον Τούρκο πρόεδρο Tayyip Erdogan.

Η S&P το επισήμανε αυτό, σημειώνοντας στην ανακοίνωσή της ότι η κεντρική τράπεζα “αντιμετωπίζει αυξημένες πολιτικές πιέσεις”.

Σημειώνει ακόμη ότι “η υποβάθμισή μας αντανακλά την άποψή μας πως υπάρχει κίνδυνος απότομης προσγείωσης της οικονομίας της χώρας που τροφοδοτείται με πίστωση”.

Υπενθυμίζεται ότι και η Moody’s υποβάθμισε την Τουρκία προ διμήνου σε Ba2 από Ba1.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα