ΥΠΕΘΟ: “Ταβάνι” 1,5 δισεκ. για τις παροχές της ΔΕΘ

Διαβάζεται σε 5'
ΔΕΘ, φωτογραφία αρχείου
ΔΕΘ, φωτογραφία αρχείου SOOC

Η εμπέδωση όρων δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι εκ των ων ουκ άνευ για μια χώρα που παραμένει υπερχρεωμένη με ένα δυσθεώρητο δημόσιο χρέος.

Να “φρενάρει” την καλλιέργεια προσδοκιών για “γαλαντόμο” πακέτο παροχών εν όψει ΔΕΘ επιχειρεί το οικονομικό επιτελείο. Βέβαια, πάντα τον τελικό λόγο τον έχει το Μέγαρο Μαξίμου, που “ζυγίζει” δημοσκοπήσεις και πολιτικές αναγκαιότητες και ανάλογα, με βάση πάντα και το δημοσιονομικό “ζύγι” αποφασίζει. Πάντως, είναι γνωστό τοις πάσι είναι ότι η εμπέδωση όρων δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι εκ των ων ουκ άνευ για μια χώρα που παραμένει υπερχρεωμένη με ένα δυσθεώρητο δημόσιο χρέος. Παράλληλα, βέβαια, θα πρέπει να δει το πώς ορθολογικά και αποτελεσματικά θα κατευθύνει τις όποιες δράσεις αναδιανομής των υπερπλεονασμάτων.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα προσωρινά στοιχεία του ΥΠΕΘ για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου, το πρωτογενές αποτέλεσμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 4.667 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2.235 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 2.905 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2024.

Στο φόνρο αυτό χαρακτηριστική ήταν, την περασμένη Πέμπτη, η αναφορά του Γενικού Διευθυντή του ΙΟΒΕ καθ. Νίκου Βέττα για το πλαίσιο εξαγγελιών της ΔΕΘ. “Σε μια χώρα υπερχρεωμένη το να δείχνεις ότι μπορείς να έχει πλεονάσματα χωρίς να καταστρέφεις την οικονομία έχει σημαντική επίδραση και αυτό φαίνεται στο κόστος χρηματοδότησης” τόνισε.“Καλό να είσαι νοικοκύρης και να μην υποσκάπτεις την ανάπτυξη” συμπλήρωσε ο κ. Βέττας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Γιάννης Ρέτσος εν όψει της ΔΕΘ στάθηκε στην ανάγκη πιο δομικών παρεμβάσεων που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας σε μακροπρόθεσμη βάση κι όχι σε επιδοματικές πολιτικές.

Είναι σημαντικό με το υπερπλεόνασμα να στηρίζεις επιχειρηματικότητα που στη συνέχεια δίνει δουλειές και τροφοδοτεί την ανάπτυξη” τόνισε ο κ. Ρέτσος και συμπλήρωσε: “Σημαντικό είναι το θέμα συνοχής και σε αυτήν την περίπτωση θα στηριζόταν με τον τρόπο που περιέγραψα. Όμως, προφανώς η κυβέρνηση πάει σε απευθείας στηριξη γιατί δεν έχει τον πολιτικό χρόνο”.

Σε αυτό το κλίμα μέσα το ΥΠΕΘΟ παρεμβαίνει στην αναπτυσσόμενη συζήτηση για τις παροχές και το ύψος τους.  Έτσι, με βάση όσα αναφέρουν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ  παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, παραμένει σταθερά ο στόχος για ένα «πακέτο» μέτρων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο. Όπως διευκρινίζουν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ οι ίδιοι παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το 1 δισ. ευρώ θα προέρχεται από τις πολύ καλύτερες των προβλέψεων επιδόσεις του προϋπολογισμού τόσο σε έσοδα, όσο και σε δαπάνες, και τα 500 εκατ. ευρώ θα προέλθει από τη ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες.

Με βάση το δημοσίευμα του ΑΠΕ – ΜΠΕ, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζονται ήδη τις προτάσεις για τις μειώσεις φόρων στη μεσαία τάξη και τις ενισχύσεις στις ευάλωτες ομάδες, παράλληλα με τις παρεμβάσεις για το στεγαστικό, προκειμένου εντός του Αυγούστου θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Όπως έχει δηλώσει πρόσφατα ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, «έχουμε σχεδιάσει τα μέτρα με όρους αναπτυξιακής στήριξης της οικονομίας και όχι παροχών. Το σχέδιο της ΔΕΘ είναι συγκεκριμένο και επικεντρώνεται στη μείωση βαρών για τη μεσαία τάξη. Θέλουμε να πάμε οριζόντια, με ώθηση στην ανάπτυξη και με αφαίρεση βαρών».

Μεταξύ των μέτρων που συζητούνται, περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες:

  • Μειώσεις φόρων για τα μεσαία εισοδήματα, με παρεμβάσεις σε κλιμάκια και συντελεστές της φορολογικής κλίμακας.
  • Φορολογικές ελαφρύνσεις για οικογένειες με παιδιά για τη στήριξη των οικογενειών, ενώ στα σενάρια περιλαμβάνεται και η αύξηση του αφορολόγητου ορίου.
  • Μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τα εισοδήματα από ενοίκια, παράλληλα με τη χορήγηση κινήτρων προς τους ιδιοκτήτες να διαθέσουν στην αγορά κλειστά σπίτια που κατέχουν.

Ειδικά δε για το στεγαστικό ζήτημα, ο κ. Πιερρακάκης έχει επισημάνει ότι το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει μια σειρά από προτάσεις που θα δημιουργήσουν ένα «θετικό σοκ προσφοράς», για να «δούμε περισσότερα σπίτια στην αγορά».

Σημειώνεται ότι, σε άλλη ερώτηση του ΑΠΕ- ΜΠΕ για το «τι μέλλει γενέσθαι με τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο;», οι αξιωματούχοι του υπουργείου αναφέρουν ότι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να υπάρξει μια ρύθμιση για την ελάφρυνση του κόστους όσων έχουν δανειστεί στο εν λόγω νόμισμα. Τα πιθανά σενάρια, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και τις τράπεζες, λαμβάνουν υπόψη όλες τις παραμέτρους (ισοτιμία, τιτλοποιήσεις, πρόγραμμα «Ηρακλής», δάνεια που ήδη εξυπηρετούνται ή έχουν μετατραπεί σε ευρώ), προκειμένου να εξασφαλιστεί η δέουσα ισορροπία.

Στόχος είναι να υπάρξει η καλύτερη το δυνατόν ρύθμιση, η οποία δεν θα «χτυπάει» στις τιτλοποιήσεις και τον «Ηρακλή». Με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «πρέπει πάντοτε να διασφαλίζεται και το πρόγραμμα “Ηρακλής” για τα “κόκκινα δάνεια”».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα