Ιρλανδικό “ναι” στη Λισαβόνα

Ιρλανδικό “ναι” στη Λισαβόνα

Η Ιρλανδία ενέκρινε την συνθήκη της Λισαβόνας με ποσοστό 67,13%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Ανακούφιση στην Ευρώπη

Οι Ιρλανδοί ενέκριναν τη συνθήκη της Λισαβόνας με ποσοστό 67,13%, σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα του χθεσινού δημοψηφίσματος, τα οποία ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή.

Από τις 43 εκλογικές περιφέρειες της Ιρλανδίας, μόνον σε δύο που βρίσκονται βορειοδυτικά απορρίφθηκε η ευρωπαϊκή συνθήκη από την πλειοψηφία. Μεταξύ των άλλων περιφερειών, 31 ψήφισαν σε αυτό το δημοψήφισμα “ναι”, ενώ στο περσινό είχαν ψηφίσει “όχι”, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις με σημαντική διαφορά στα ποσοστά.

Ως εκ τούτου στο νοτιοδυτικό Δουβλίνο, προπύργιο του “όχι”, με ποσοστό που έφτανε το 65% στο περσινό δημοψήφισμα, τώρα το 59% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της νέας συνθήκης της ΕΕ.

Στο βόρειο Δουβλίνο εξάλλου το “ναι” έλαβε το υψηλότερο ποσοστό του στο δημοψήφισμα αυτό, φτάνοντας το 82%.

Οι Ιρλανδοί είχαν απορρίψει τη συνθήκη της Λισαβόνας με 53,4% στο προηγούμενο δημοψήφισμα που είχε γίνει τον Ιούνιο του 2008.

Νίκη του “ναι” ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας

Οι ιρλανδοί ψηφοφόροι έδωσαν την ξεκάθαρη έγκρισή τους στη μεταρρυθμιστική συνθήκη της Λισαβόνας, ανακοίνωσε επίσημα ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπράιαν Κόουεν.

Ο κ. Κόουεν, σε συνέντευξη Τύπου, πριν ακόμη ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων, ανακήρυξε τη νίκη του “ναι”, λέγοντας ότι “σήμερα ο ιρλανδικός λαός μίλησε με ξεκάθαρη φωνή. Είναι μία καλή μέρα για την Ιρλανδία και μία καλή μέρα για την Ευρώπη”.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε αναστεναγμούς ανακούφισης στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης: “Σ’ ευχαριστούμε, Ιρλανδία”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος σε συνέντευξή Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλες τόνισε ότι “Θέλω να ευχαριστήσω τον ιρλανδικό λαό για την ψήφο εμπιστοσύνης” και εξέφρασε την ελπίδα του ότι η διαδικασία για την επικύρωση της συνθήκης θα προχωρήσει πλέον με τον συντομότερο δυνατό τρόπο.

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελτ, λέγοντας ότι “σήμερα είναι μία καλή μέρα για την Ευρώπη. Το ταξίδι ήταν μακρύ, αλλά τώρα η προεδρία θα δραστηριοποιηθεί για να φτάσουμε ως το τέλος”.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός, προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε παράλληλα ότι πρόκειται να συναντηθεί την Τετάρτη στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον πρωθυπουργό της Τσεχικής Δημοκρατίας Γιαν Φίσερ, ενώ διέψευσε τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει στον Τύπο για πιθανή έκτακτη συνάντηση κορυφής.

Την ικανοποίησή τους εκφράζουν ευρωπαίοι ηγέτες

Τη νίκη του “ναι” στο ιρλανδικό δημοψήφισμα για τη συνθήκη της Λισαβόνας χαιρέτισαν σήμερα ευρωπαίοι ηγέτες μεταξύ των οποίων ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η πρωθυπουργός της Κροατίας Γιάντρανκα Κόσορ.

“Χαιρετίζω την απόφαση του ιρλανδικού λαού για τη συνθήκη της Λισαβόνας (…) η συνθήκη αυτή είναι καλή για τη Βρετανία και καλή για την Ευρώπη”, δήλωσε ο Μπράουν.

“Μπορούμε εφεξής να εργαστούμε από κοινού και να επικεντρωθούμε στα προβλήματα που αφορούν πάρα πολύ τους Ευρωπαίους, μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη, η ασφάλεια, ο αγώνας κατά της φτώχειας σε παγκόσμιο επίπεδο και η δράση απέναντι στην κλιματική αλλαγή”, προσέθεσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Οι ιρλανδοί πολίτες “έκαναν σαφώς μια επιλογή υπέρ της Ευρώπης”, δήλωσε παράλληλα ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σημειώνοντας ότι η νίκη του “ναι” επιτρέπει “να ξεπεράσουμε ένα αποφασιστικό στάδιο εν όψει της ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας”.

Την ικανοποίηση της Γερμανίας για την επικύρωση της συνθήκης εξέφρασε η καγκελάριος Μέρκελ, σημειώνοντας ότι το “ναι” των Ιρλανδών αποτελεί ένα “σημαντικό βήμα” προς το να τεθεί σε ισχύ η συνθήκη.

Την επικύρωσή της χαιρέτισε και ο ιταλός πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι, επισημαίνοντας ότι θα επιτρέψει να “έχουμε μια Ευρώπη πιο ισχυρή και αποτελεσματική”.

Ο Μπερλουσκόνι εξέφρασε επίσης την επιθυμία “το θετικό αυτό παράδειγμα από την Ιρλανδία να ακολουθηθεί από τα κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τη συνθήκη, μολονότι τα κοινοβούλιά τους την έχουν ψηφίσει” ώστε να τεθεί σε ισχύ “ως το τέλος του έτους”.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε σήμερα και η πρωθυπουργός της Κροατίας Γιάντρανκα Κόσορ. “Για μας” το “ναι” των Ιρλανδών “αποτελεί μια νέα ώθηση για να κάνουμε επιπλέον προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και για να εκπληρώσουμε όλες τις προϋποθέσεις για μια ένταξη στην ΕΕ”, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της.

Το χρονικό της πρώτης απόρριψης

H Συνθήκη προσέκρουσε το 2008 στο ιρλανδικό «όχι», που συνέτεινε σε  κάποιες παραχωρήσεις στο Δουβλίνο: Η «δεύτερη», αναθεωρημένη Λισαβόνα επανεπιβεβαιώνει την στρατιωτική ουδετερότητα της Ιρλανδίας, αλλά και υποχωρεί στο σχέδιό της να μικρύνει την Κομισιόν, που μάλλον θα κόστιζε μία ιρλανδική έδρα από τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ.

Για να τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας απαιτείται να επικυρωθεί από κάθε ένα των 27 κρατών-µελών της ΕΕ, σύµφωνα µε τις οικείες συνταγματικές διαδικασίες.

Το αρνητικό δημοψήφισμα της Ιρλανδίας, μιας χώρας ευνοημένης από την ένταξη της στην Ένωση προκάλεσε «αναταραχή» στην ΕΕ. Ακολούθησαν έντονες, επίσημες και ανεπίσημες διαβουλεύσεις, με κατάληξη την απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο που έγινε στις Βρυξέλλες (18-19 Ιουνίου 2009) με την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες ικανοποίησαν με τον πλέον επίσημο τρόπο τα αιτήματα των Ιρλανδών, εκφράζοντας, ταυτόχρονα την επιθυμία, όπως τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη έως τα τέλη του 2009.

Χαρακτήρισαν τα αιτήματα αυτά «Μελήματα του Ιρλανδικού Λαού σχετικά με τη Συνθήκη της Λισαβόνας» και έκαναν μια σειρά παραχωρήσεις, που επιτρέπουν να υποστηρίξει κανείς ότι έδωσαν διαβεβαιώσεις στους Ιρλανδούς, οι οποίες προκαταλαμβάνουν ακόμη και τη μελλοντική, θεσμική εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα θέματα που αναφέρονται.

Με βάση τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα των Ιρλανδών, συμφώνησαν να δοθούν νομικές εγγυήσεις στους Ιρλανδούς σχετικά με την παιδεία, την οικογένεια, την ουδετερότητα της χώρας, την Επιτροπή, τη φορολογία κ.α.

Μεταξύ άλλων συμφώνησαν ότι η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να απαρτίζεται από έναν υπήκοο κάθε κράτους µέλους. Συμφωνήθηκε, επίσης ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας δεν μεταβάλλει, κατά κανένα τρόπο και για κανένα κράτος µέλος, την έκταση ή την άσκηση των αρμοδιοτήτων της Ένωσης σε θέµατα φορολογίας.

Αυτές οι ρυθμίσεις, για τις όποιες αρκετοί υποστηρικτές της ΕΕ θα είχαν αντιρρήσεις έμειναν από αυτούς χωρίς σχόλια, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία επικύρωσης.

Η σημασία της επικύρωσης

Η Συνθήκη της Λισαβόνας θα δώσει στην Ευρώπη πρόεδρο και συγκροτημένη εξωτερική πολιτική, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να κυρωθεί ομόφωνα. Tο λόγο έχει πλέον η Πολωνία και η Τσεχία. Ο Πολωνός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θα βάλει την υπογραφή του στη Συνθήκη, αν οι Ιρλανδοί την επικυρώσουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα