Ιταλο-γαλλική "συμμαχία" υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ

Ιταλο-γαλλική "συμμαχία" υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ

Διαβάστε τι δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και ο νυν της Γαλλίας για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

Την βεβαιότητα ότι με μια έξοδο της χώρας μας από το ευρώ θα "διαλυθούν όλα" εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι, επισημαίνοντας ότι αν βγει η Ελλάδα, θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και η πατρίδα του.

"Είναι βέβαιο, με μαθηματική ακρίβεια, ότι αν βγει η Ελλάδα, θα ακολουθήσουν και άλλοι: Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Πρόντι "πολλά εξαρτώνται και από τις καθημερινές, πολιτικές, κρίσεις της κάθε χώρας αλλά είναι βέβαιο ότι όλη αυτή η μουσική δεν τελείωσε. Αν βγει η Ελλάδα από το Ευρώ, θα διαλυθούν όλα".

Ο Ιταλός κεντροαριστερός πολιτικός, πρόσθεσε ότι "στο παρελθόν η Ελλάδα παραποίησε τα στοιχεία της, διότι κανείς δεν ασκούσε έλεγχο. Τώρα, έχει κάνει εντυπωσιακές θυσίες, αλλά με την μείωση του ΑΕΠ κατά 20% η χώρα έχει τσακιστεί. Το πρόγραμμα πρέπει να τηρηθεί αλλά με μια παροχή βοήθειας, διότι, μόνη της, η Ελλάδα, δεν τα καταφέρνει".

Αυτό, σύμφωνα με τον Πρόντι "σημαίνει ότι πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα αλληλεγγύης" και ότι, παράλληλα, "για να δημιουργηθεί μια νέα πολιτική γραμμή, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία και άλλες χώρες, πρέπει να συμπορευθούν, αλλιώς, δεν θα αλλάξει τίποτα".

"Η Ευρώπη πρέπει να ξαναενωθεί, διότι, οι μεμονωμένες χώρες, έχασαν την κυριαρχία τους. Θα την ξανακερδίσουν μόνο αν την ενώσουν με εκείνη των άλλων χωρών, αν δημιουργήσουμε μια κοινή ασπίδα", τόνισε, τέλος, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν.

Γάλλος πρωθυπουργός: Να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη

Με συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας "Λιμπερασιόν" ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό τόνισε ότι, το άτυπο Ευρωπαϊκό συμβούλιο, που θα γίνει την Τετάρτη, "πρέπει να στείλει ισχυρό σήμα υποστήριξης στον ελληνικό λαό , εξετάζοντας ένα ευρύ φάσμα επιλογών, στις οποίες να συμπεριλαμβάνεται ο προστατευτισμός, αλλά κι ο άμεσος δανεισμός της Ελλάδας από την ΕΚΤ".

"Πρέπει", συνεχίζει ο Γάλλος πρωθυπουργός, "όλα τα θέματα να περιληφθούν στις διαβουλεύσεις αυτές: τα χρηματο-πιστωτικά, ο τραπεζικός τομέας, η ανάπτυξη, ο προστατευτισμός. Πρέπει να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στον ελληνικό λαό και σε όλους τους Ευρωπαίους".

Στο ερώτημα, εάν θα συμπεριληφθεί στη διαβούλευση της Τετάρτης ο δυνητικός δανεισμός από την ΕΚΤ προς τα μέλη της Ευρωζώνης, ο κ. Ερό δήλωσε: "Κανένα θέμα δεν αποτελεί για εμάς ταμπού. Επομένως, κι αυτό θα γίνει αντικείμενο της διαβούλευσης μας. Η ιδέα, είναι να χαράξουμε τον δρόμο της εξόδου από την κρίση, αλλά χωρίς να πνίξουμε τους λαούς μας".

Συγχρόνως, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας εισηγείται να διατεθούν κεφάλαια από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ υπέρ "αναπτυξιακού χαρακτήρα έργων" στην Ελλάδα.    

"Η αβεβαιότητα, σήμερα, ωθεί την Ελλάδα στην εκδήλωση πανικού στον τομέα των τραπεζών, αλλά και προς μια πολιτική αστάθεια. Εμείς, πρέπει να ανταποκριθούμε σε όλα αυτά, δηλαδή να βρούμε τον τρόπο, ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη", τόνισε τέλος ο πρωθυπουργός κ. Ζαν-Μαρκ Ερό.

SHARE:

24Media Network