"Καμπανάκι" για την κρίση χρέους

"Καμπανάκι" για την κρίση χρέους

Στην ανάγκη μίας κινητήριας δύναμης της ανάπτυξης εστίασε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, εκτιμώντας ότι από το φθινόπωρο η διεθνής οικονομία θα εισέλθει σε νέα επικίνδυνη φάση

Η διεθνής οικονομία θα εισέλθει το φθινόπωρο σε μια "νέα, επικίνδυνη φάση", προειδοποίησε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ.

"Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη έχει μεταβληθεί σε μια κρίση χρέους με σοβαρές επιπτώσεις για την νομισματική ένωση, τις τράπεζες και την ανταγωνιστικότητα ορισμένων χωρών", επισήμανε.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν θέματα όπως το τεράστιο χρέος, τα έξοδα και την φορολογική μεταρρύθμιση με στόχο να στηρίξουν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα", τόνισε από το Πεκίνο όπου βρίσκεται για τη διάσκεψη για το μέλλον της Κίνας με ορίζοντα το 2030.

"Στο σημερινό διεθνές πλαίσιο με την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης", ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας κάλεσε την Κίνα να επιταχύνει τη μετάβασή της "σε ένα οικονομικό μοντέλο που θα αφήνει περισσότερο χώρο στην κατανάλωση, τις καινοτομίες και την κοινωνική αφομοίωση" για να γεφυρωθεί το οικονομικό και κοινωνικό χάσμα ανάμεσα στον αστικό και αγροτικό πληθυσμό.

Εκτίμησε ότι μέσα στα επόμενα 15 ως 20 χρόνια η Κίνα θα μπορέσει να περάσει στην ομάδα των χωρών με υψηλά εισοδήματα.

"Αυτή τη μετάβαση μόνο λίγες χώρες την καταφέρνουν και δυστυχώς πολλές αποτυγχάνουν", σημείωσε και κάλεσε τους Κινέζους αξιωματούχους "που γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν" να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.

"Οι αποφάσεις στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, οι αποφάσεις της Κίνας μας επηρεάζουν όλους", υπογράμμισε και κατέληξε λέγοντας ότι "ο κόσμος χρειάζεται μια κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης".

SHARE:

24Media Network