Καραβίας: Ξένες επενδύσεις για να γίνει το άλμα στην ανάπτυξη

Ο Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Ο Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Στην άμεση προσέλκυση ξένων επενδύσεων βρίσκεται σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank το "κλειδί" για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Μόνο με τη βοήθεια των ξένων επενδύσεων θα καταφέρει η ελληνική οικονομία να κάνει το άλμα προς την ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank, Φωκίωνα Καραβίας, που μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Η άμεση προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι το κλειδί για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, είπε ο κ. Καραβίας, μιλώντας από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτισμού των Δελφών, σε πάνελ που συντόνισε ο Σύμβουλος Εκδόσεων της 24MEDIA, Σταμάτης Ζαχαρός. «Είναι γεγονός πώς οι τράπεζες έχουν γίνει πιο συντηρητικές μετά την εμπειρία της κρίσης, ενώ υπάρχουν και προγράμματα που μπορούν να συμβάλλουν στην οικονομία. Οι προοπτικές για την Ελλάδα βελτιώνονται και θέλω να ενθαρρύνω τις πολλές ελληνικές υγιείς επιχειρήσεις να ζητήσουν χρηματοδότηση από τον τραπεζικό τομέα» υπογράμμισε ο κ. Καραβίας.

Συνεχίζοντας, εστίασε στο γεγονός πως για να προσελκυθούν οι απαιτούμενες ξένες επενδύσεις, πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα του χρέους και να γίνουν παράλληλα ορισμένες μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, τα παραπάνω θα βοηθήσουν τη χώρα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης της τάξεως του 2,5%. Παράλληλα τόνισε πως η χώρα οφείλει να εστιάσει στους τομείς στους οποίους έχει συγκριτικό πλεονέκτημα. Ναυαρχίδα αυτών, όπως είπε, είναι ο τουρισμός, ο οποίος άντεξε στην κρίση και σταθερά γίνεται πόλος έλξης ξένων επενδύσεων, ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί με την ενέργεια, τα logistics, και τις υποδομές.

«Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν την οικονομία» είπε μιλώντας για τις δυνατότητες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, για να συνεχίσει λέγοντας πως οι επιχειρήσεις που δεν έχουν θετικό ισοζύγιο θα πρέπει είτε να εξετάσουν μια αλλαγή στην στρατηγική τους, είτε να επιδιώξουν τη συγχώνευση ώστε να είναι σε θέση και εκείνες να πάρουν τραπεζικό δανεισμό.

SHARE:

24Media Network