Κατά της ΕΚΤ ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν

Κατά της ΕΚΤ ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν

Ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ επικρίνει το σχέδιο της ΕΚΤ για την τόνωση της οικονομίας

Ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ επέκρινε την πρόσφατη μείωση του κόστους δανεισμού στην οποία προέβη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) καθώς και τη δέσμευσή της να αγοράζει τιτλοποιημένο χρέος, λέγοντας πως απάλλαξε τις κυβερνήσεις από την πίεση να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται.

Ο Γενς Βάιντμαν δήλωσε προς το περιοδικό "Ντερ Σπίγκελ" ότι οι κινήσεις αυτές προχωρούν πέραν προηγούμενων προσπαθειών να ενθαρρυνθούν οι τράπεζες για να δανείζουν περισσότερο και μπορεί να απαλλάξουν τις τράπεζες από το ρίσκο σε βάρος των φορολογουμένων.

"Κατά την άποψή μου, οι πρόσφατες αποφάσεις από το Συμβούλιο της ΕΚΤ είναι μια θεμελιώδης αλλαγή πορείας και μια δραστική αλλαγή για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ", δήλωσε ο Βάιντμαν στη συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα.

"Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει κανείς για το περιεχόμενο των αποφάσεων, η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου της ΕΚΤ σηματοδοτεί με αυτό ότι η νομισματική πολιτική είναι έτοιμη να προχωρήσει πολύ μακριά και να εισέλθει σε νέα εδάφη".

Αν και αυτή δεν είναι η πρώτη τέτοια κριτική σε βάρος της ΕΚΤ από την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, ο κατηγορηματικός τόνος της υπογραμμίζει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η ΕΚΤ αν αποφασίσει ποτέ να επεκτείνει και στα κυβερνητικά ομόλογα το πρόγραμμά της αγοράς στοιχείων ενεργητικού.

Ο Βάιντμαν επανέλαβε επίσης ότι θεωρεί "πολύ χαμηλή" την πιθανότητα να υπάρξει αποπληθωρισμός.

Ερωτηθείς σχετικά με τη Γαλλία και την Ιταλία, δήλωσε πως η ευρωζώνη δεν θα ανακάμψει από τα προβλήματά της αν οι δύο χώρες δεν εφαρμόσουν σκληρές διαρθωτικές μεταρρυθμίσεις.

"Όσο αυτές οι δύο μεγάλες χώρες δεν δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και σταθερότητα, τόσο περισσότερο θα συνεχίζεται η αδυναμία της ευρωζώνης και μαζί της η πίεση στη νομισματική πολιτική", τόνισε ο Βάιντμαν.

SHARE:

24Media Network