Καταργούνται ποινικές διώξεις και φυλακίσεις για χρέη στο Δημόσιο. Νέα ρύθμιση για όσους αδυνατούν να καταβάλουν τις οφειλές τους

Συνέχιση της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής "Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας - Αττικής και άλλες διατάξεις" την Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014.
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Συνέχιση της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής "Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας - Αττικής και άλλες διατάξεις" την Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Για ποιες περιπτώσεις οι οφειλέτες στο Δημόσιο δεν θα διώκονται ποινικά και δεν θα οδηγούνται στη φυλακή

Στην κατάργηση των ποινικών διώξεων και των φυλακίσεων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο προχωρά η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Με τη νέα ρύθμιση που προωθούν τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης δεν θα διώκονται ποινικά και δεν θα οδηγούνται στη φυλακή οι οφειλέτες του Δημοσίου που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν τις οφειλές τους, δεν υποκρύπτουν δόλο και δεν έχουν διαπράξει αδικήματα φοροδιαφυγής.

Μιλώντας σε ημερίδα του ΣΕΒ για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, υπογράμμισε, πως ζητούμενο είναι η αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης και της Φορολογικής Διοίκησης σε σχέση με τις ποινικές διαδικασίες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογούμενων προς το Δημόσιο.

"Δεν αναφέρομαι στις πράξεις φοροδιαφυγής αλλά στο ξεχωριστό αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, ένα ζήτημα που από κοινού με το Υπουργείο Δικαιοσύνης αντιμετωπίζουμε για να δώσουμε λύση πρακτική, δίκαιη και εναρμονισμένη με τις διεθνείς πρακτικές", διευκρίνισε ο υφυπουργός.

Ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε ακόμη ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιμηκυνθεί η προθεσμία έκδοσης απόφασης επί ενδικοφανoύς προσφυγής, που είναι σήμερα 60 ημέρες, καθώς έχει συσσωρευθεί μεγάλος όγκος υποθέσεων.

Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Αυγούστου 2013 θεσπίστηκε η ενδικοφανής διαδικασία για τη διοικητική επίλυση των φορολογικών διαφορών για οποιαδήποτε πράξη της διοίκησης αμφισβητεί ο φορολογούμενος και ανεξαρτήτως ποσού θεσμοθετήθηκε το 2013, με στόχο να αποσυμφορηθούν τα διοικητικά δικαστήρια από υποθέσεις που μπορεί να επιλυθούν σε επίπεδο Φορολογικής Διοίκησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αυτόφωρο τέλος για όσους χρωστούν στην Εφορία. Ισχύουν οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων

SHARE:

24Media Network