Καταστροφή για την ευρωζώνη αν η Ιταλία μιμηθεί την Ελλάδα

Καταστροφή για την ευρωζώνη αν η Ιταλία μιμηθεί την Ελλάδα

"Η τρέχουσα κρίση είναι πολύ επικίνδυνη" σημειώνει ο διευθυντής του κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων ο Γερμανός οικονομολόγος, Ντάνιελ Γκρος

Ο Γερμανός οικονομολόγος, Ντάνιελ Γκρος προειδοποιεί ότι "αν η Ιταλία ακολουθήσει το δρόμο της Ελλάδας, η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει".

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη ένδειξη της κρίσης .

Επίσης αναφέρει ότι " δεν κινδυνεύει το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της χώρας αρκεί η χώρα μας να μην αποτύχει στους συμπεφωνημένους οικονομικούς στόχους. "Η Ευρώπη δεν θα κάνει πίσω σε μια τέτοια συμφωνία. Αν η Ελλάδα τηρήσει τις υποχρεώσεις της , το ίδιο θα κάνει και η ΕΕ" σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το διευθυντή του κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων, δεν είναι λύση η αύξηση των αποθεματικών του EFSF. Όπως αναφέρει , σε περίπτωση που ενταχθούν στο μηχανισμό η Ιταλία και η Ισπανία , τότε οι δυο αυτές χώρες δεν θα είναι διαθέσιμες ως εγγυητές του efsf με αποτέλεσμα η Γαλλία και η Γερμανία να επωμιστούν το βάρος και ίσως τελικά χάσουν και αυτές την υψηλή αξιολόγηση ΑΑΑ.

Ως καλύτερη λύση αντιτείνει την αναχρηματοδότηση του efsf από την ΕΚΤ.

Κλέμενς Φούστ: Αναπόφευκτο ένα περαιτέρω κούρεμα του ελληνικού χρέους

Ανεπαρκή χαρακτηρίζει τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για τη μείωση του ελληνικού χρέους ώστε να φτάσει σε ένα βιώσιμο επίπεδο ο σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών B Σόιμπλε , Κλέμενς Φούστ, σε συνέντευξή του , στην εφημερίδα Real News. Επίσης εκτιμά πως “ένα περαιτέρω κούρεμα είναι αναπόφευκτο” .

Ο Κλέμενς Φούστ, διαβλέπει και πολιτικούς κινδύνους για το γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό λόγω του οικονομικού προβλήματος στον ευρωπαϊκό νότο .

Υπογραμμίζει , επίσης ότι «η βιωσιμότητα της ευρωζώνης είναι σαφέστατα σε κίνδυνο. Εάν οι πολίτες των χωρών της Βόρειας Ευρώπης νιώσουν “υπερφορτωμένοι” επειδή θα πρέπει να πληρώσουν πολύ μεγάλο μέρος από το χρέος των χωρών της Νότιας Ευρώπης μπορεί να ψηφίσουν κόμματα τα οποία είναι υπέρ της εξόδου από το ευρώ.”

SHARE:

24Media Network