Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2008

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τον προυπολογισμό του 2008, ο οποίος κατατέθηκε αμέσως μετά στην Βουλή
- 20 Νοεμβρίου 2007 09:17
Η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος στο 1,6% του ΑΕΠ, η συνέχιση της αποκλιμάκωσης του δημοσίου χρέους στο 91% του ΑΕΠ από 93,4% το 2007, η ουσιαστική υποστήριξη των ευαίσθητων ομάδων του κοινωνικού συνόλου, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η ενίσχυση της Περιφέρειας και η τακτοποίηση παλαιών οικονομικών εκκρεμοτήτων που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία, αποτελούν τους βασικούς στόχους του νέου προϋπολογισμού του 2008, που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Με τον Προϋπολογισμό υλοποιούνται μια σειρά από δεσμεύσεις που η κυβέρνηση είχε αναλάβει απέναντι στους πολίτες:
– Αυξάνεται το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης από 1-1-2008 κατά 35 ευρώ το μήνα και φθάνει στα 230 ευρώ (ποσοστό αύξησης 18%).
– Αυξάνονται οι συντάξεις του ΟΓΑ από 1-1-2008 κατά 52,25 ευρώ στα 330 ευρώ (ποσοστό αύξησης 19%).
– Αυξάνεται το κατώτατο επίδομα ανεργίας κατά 36,5 ευρώ από την αρχή του 2008 στα 404 ευρώ (αύξηση 10%).
– Καταργείται πλήρως το χαρτόσημο σε μισθώσεις κατοικιών που μέχρι το 2006 ήταν 3,6%.
– Συστήνεται το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, οι πόροι του οποίου θα φθάσουν σταδιακά την επόμενη τετραετία στα 2 δισ. ευρώ ετησίως.
– Διατίθενται για την Υγεία από τον Τακτικό Προϋπολογισμό κονδύλια αυξημένα κατά 9,4% σε σχέση με φέτος.
– Διατίθενται για την Παιδεία από τον τακτικό προϋπολογισμό κονδύλια αυξημένα κατά 6,5% σε σχέση με το 2007.
– Χρηματοδοτείται ένα μεγάλο Πρόγραμμα Δημοσίων Έργων (ΠΔΕ), που θα φθάσει στα 9,3 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 6,9% σε σχέση με το 2007.
– Υλοποιούνται οι δεσμεύσεις για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και, από 1ης Ιανουαρίου 2008, ο μισθός του ανθυπολοχαγού ανέρχεται στα 860 ευρώ τον μήνα συν την εισοδηματική πολιτική του επόμενου έτους.
– Υλοποιούνται οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τους τρίτεκνους (πολυτεκνικό επίδομα).
– Υλοποιείται η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα νοικοκυριά στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της φορολογικής μεταρρύθμισης, ώστε το 2009 τα μεσαία εισοδήματα να φορολογούνται με συντελεστή 25% από 30% και 40% που ίσχυε έως σήμερα. Παράλληλα, προχωρά η αναμόρφωση του φόρου γονικών παροχών και κληρονομιών και της φορολογίας της πρώτης κατοικίας.
Οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, πλην χρεολυσίων, ως ποσοστό του ΑΕΠ μεταβάλλονται οριακά στο 27,9% το 2008, από 27,8% το 2007, παρά τη σημαντική αύξηση των κονδυλίων που προβλέπονται για την ενίσχυση του εισοδήματος των οικονομικά ασθενέστερων και του ΠΔΕ για την τόνωση των επενδύσεων.
Ο ρυθμός αύξησης των πρωτογενών δαπανών από το 2007 στο 2008 επιβραδύνεται από το 11,7% στο 7,3%. Από τον προϋπολογισμό του 2008 θα διατεθούν κονδύλια ύψους 950 εκατ. ευρώ περίπου, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,4% του ΑΕΠ, για τη βελτίωση του εισοδήματος των οικονομικά ασθενέστερων. Το ποσό αυτό θα καλύψει την αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ, την αύξηση του επιδόματος ανεργίας και τη χρηματοδότηση του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής. Επίσης, αυξημένες δαπάνες ύψους 670 εκατ. ευρώ περίπου (0,3% του ΑΕΠ) προβλέπονται για τη βελτίωση του μισθολογίου και των συντάξεων των στρατιωτικών, την καταβολή της έκτακτης παροχής στους δικαστικούς και τη χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος στις τρίτεκνες οικογένειες.
Στον προϋπολογισμό του έτους 2008 τα καθαρά έσοδα της κεντρικής κυβέρνησης προβλέπεται να διαμορφωθούν στο ύψος των 60.052 εκατ. ευρώ (55.520 εκατ. ευρώ τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού και 4.532 εκατ. ευρώ του ΠΔΕ). Σύμφωνα με την πρόβλεψη αυτή, τα έσοδα διαμορφώνονται στο 24,5% του ΑΕΠ από 23,7% του έτους 2007.
Τα φορολογικά έσοδα το 2008 αυξάνονται με ρυθμό 12,9%, φθάνοντας το 22,3% του ΑΕΠ από 21,1% φέτος. Η άνοδος αυτή θα επιτευχθεί κυρίως με τη συμβολή της μείωσης της φοροδιαφυγής από την εντατικοποίηση των φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων και την αναμόρφωση του συστήματος διακίνησης των καυσίμων. Παράλληλα, η εφαρμογή του μέτρου της έκπτωσης δαπανών με αποδείξεις, η παροχή κινήτρων για την ανταπόκριση των φορολογούμενων στις υποχρεώσεις τους αναμένεται να βοηθήσουν περαιτέρω προς την κατεύθυνση αυτή. Ταυτόχρονα, απλοποιείται και εξορθολογίζεται η φορολογία ακινήτων με την καθιέρωση της ενιαίας φορολογίας ακινήτων.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
ΠΑΣΟΚ: Περισσότεροι φόροι για τα λαϊκά στρώματα
Οι πρόωρες εκλογές ήταν πρόσχημα προκειμένου να αποκρύψει η ΝΔ την πρόσθετη μεγάλη φορολογία δήλωσε ο εισηγητήςOικονομίας και Oικονομικών του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιάννης Μαγκριώτης έκανε λόγο για μείωση των δαπανών για την παιδεία, την υγεία, την έρευνα και την περιφερειακή ανάπτυξη ενώ παράλληλα προωθούνται πρόσθετοι φόροι για τα λαϊκά στρώματα και τις μεσαίες τάξεις.
“Ο προϋπολογισμός του 2008 ολοκληρώνει μια τετραετία οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, η οποία σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό, την έκρηξη της ακρίβειας μειώνει σταθερά την αγοραστική δύναμη των πολιτών, μειώνει την ανάπτυξη της περιφέρειας, μειώνει το κοινωνικό κράτος, μειώνει την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας” αναφέρει ο κ.Μαγκριώτης και τονίζει ότι η κυβέρνηση θα βρει απέναντί της, πέραν της αντιπολίτευσης, όλα τα κοινωνικά στρώματα, ειδικά τα μεσαία στρώματα, τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους, την νέα γενιά και την ελληνική περιφέρεια.
ΚΚΕ: “Ο λαός να αντεπιτεθεί με το σύνολο των σύγχρονων αναγκών του”
Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας με ανακοίνωση που εξέδωσε, τόνισε πως ο λαος δεν έχει τίποτα θετικό να περιμένει από την υλοποίηση του προϋπολογισμού αυτού, ενώ κάλεσε τον λαό να αντεπιτεθεί προτάσσοντας το σύνολο των σύγχρονων αναγκών του.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΚΚΕ: “Ο λαός δεν έχει τίποτα θετικό να περιμένει από την υλοποίηση του προϋπολογισμού, γιατί και ο φετινός αποτελεί πρόσθετη επίθεση στο λαϊκό εισόδημα.
Ο προϋπολογισμός θωρακίζει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, διασφαλίζοντας την αύξηση των δημοσίων εσόδων, ιδιαίτερα με την αύξηση της έμμεσης φορολογίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων, το πλαίσιο ενοποίησης της φορολόγησης καυσίμων θέρμανσης και κίνησης, η επιβολή ετήσιου τέλους για τα ακίνητα σε συνδυασμό με πιθανή αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
Από την άλλη, νέος πακτωλός προβλέπεται να διοχετευθεί στους μονοπωλιακούς ομίλους μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη ιδιωτικοποίηση κρατικών υποδομών και υπηρεσιών. Έτσι προωθούνται οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, σύμφωνα με τη Στρατηγική της Λισσαβόνας.
Την ίδια στιγμή οι ονομαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις δεν καλύπτουν ούτε καν τις απώλειες των προηγούμενων χρόνων, σε συνδυασμό και με τον πληθωρισμό.
Αποδεικνύεται ότι παραμένει σταθερός ο αντιλαϊκός ταξικός προσανατολισμός της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ανεξάρτητα από τις μεταβολές στις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας και την έξοδο από το καθεστώς “επιτήρησης” της ΕΕ.
Ο λαός μπορεί και πρέπει να αντεπιτεθεί προτάσσοντας το σύνολο των σύγχρονων αναγκών του, ενάντια στην πολιτική του λεγόμενου “ευρωμονόδρομου”.
Λαφαζάνης: “Φορο-καταιγίδα”
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για το νέο προϋπολογισμό τόνισε πως: “Η κυβέρνηση κατέθεσε έναν προϋπολογισμό που προβλέπει μια πρωτοφανή φοροεπιδρομή, η οποία θα επιβαρύνει τα πλατιά λαϊκά στρώματα με υπερ-αυξημένους άμεσους και κυρίως έμμεσους φόρους.
Ο ελληνικός λαός, θα υποστεί εντός του 2008 μια πραγματική φορο-καταιγίδα με νέους πρόσθετους φόρους που θα προσεγγίσουν, και στην πράξη θα ξεπεράσουν, τα 6,5 δις ευρώ.
Είναι εξωφρενικό, την ώρα που διευρύνεται το καθεστώς φορολογικής ασυλίας για τα υπερκέρδη και τις μεγάλες περιουσίες, να εφαρμόζεται πολιτική φορολογικής λεηλασίας για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα.
Ταυτόχρονα, με τον προϋπολογισμό του 2008 επιβάλλεται στους μισθωτούς μια νέα σκληρή λιτότητα, με αυξήσεις που μπορεί να είναι και κάτω του επίσημου πληθωρισμού, την ώρα που αυτός διαρκώς αυξάνεται ενώ η πραγματική ακρίβεια σαρώνει, αυτή την περίοδο, τις αγορές.
Οι δαπάνες, επίσης, σε κρίσιμους κοινωνικούς τομείς, όπως η Παιδεία και η Υγεία, μειώνονται ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρά τις εκρηκτικές ανάγκες και τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για αύξηση, ειδικότερα, των δαπανών για την Παιδεία στο 5 %.
Αποτελεί πλήγμα για την ανάπτυξη το γεγονός ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χρόνο με το χρόνο μένει καθηλωμένο ως ποσοστό του ΑΕΠ και είναι το μικρότερο εδώ και πολλά χρόνια.
Συνιστά δείγμα μεγάλης υποκρισίας το γεγονός ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατεδάφιση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, την ίδια ώρα που δεν εκπληρώνει τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις της για χρηματοδότηση του ΙΚΑ κατά 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, στην διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, αφού, πέραν των άλλων, δεν συνυπολογίζει στα οφειλόμενα και την αύξηση κατά 10% του ΑΕΠ.
Ο προϋπολογισμός του 2008 μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως ένας από τους πιο ταξικούς, φορομπηχτικούς και αντικοινωνικούς προϋπολογισμούς των τελευταίων χρόνων, ενώ θα καταστεί στην πράξη ακόμα πιο επώδυνος σε μια συγκυρία όπου οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ υποχωρούν, ενώ η ελληνική οικονομία, λόγω και των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, μπορεί να εισέλθει σε φάση σημαντικής μείωσης της ανάπτυξής της.”
ΛΑΟΣ: “…με ξύλινα πόδια”
Ηπιότερη ήταν η αντίδραση του ΛΑ.Ο.Σ., το οποίο με επίσημη ανακοίνωσή του υπογράμμισε: “Η απεικόνιση του Προϋπολογισμού με μακροσκοπική εξέταση δείχνει βήματα αισιοδοξίας. Η μικροσκοπική όμως εξέταση του, αποκαλύπτει ότι τα βήματα αυτά θα διανυθούν με ξύλινα πόδια. Για άλλη μια φορά επιστρατεύονται στοιχεία δημιουργικής λογιστικής για ελάφρυνση εντυπώσεων.
Οι ψευδαισθήσεις ικανοποίησης του κ. Αλογοσκούφη με την κατάθεση του Προϋπολογισμού πολύ πιθανόν να καταλήξουν σε αποπληξία της Κυβέρνησης κατά την εκτέλεσή του.
Ο Προϋπολογισμός περιέχει τις πολιτικές επιθυμίες της κυβέρνησης. Η Ελλάδα έχει τη μικρότερη διαφάνεια στον Προϋπολογισμό.”