Κατατέθηκε στη Βουλή το μίνι φορολογικό με μείωση ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις

Κατατέθηκε στη Βουλή το μίνι φορολογικό με μείωση ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις
Ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα (Φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Τι προβλέπει το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή με τι διαδικασία του κατεπείγοντος. Πότε αναμένεται να ψηφιστεί.

Κατατέθηκε πριν λίγο στην Βουλή το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει στις βασικές του διατάξεις την μείωση του ΕΝΦΙΑ από 10 έως και 30% και τις βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων στην εφορία.

Το μίνι φορολογικό που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αναμένεται να έχει ψηφισθεί το αργότερο έως την 1η Αυγούστου. Αμέσως μετά, οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα τρέξουν την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Παράλληλα θα γίνουν προσαρμογές στην πλατφόρμα των 120 δόσεων, μέσω της οποίας οι οφειλέτες υποβάλλουν τις αιτήσεις καθώς τροποποιούνται βασικές παράμετροι της ρύθμισης (ελάχιστη μηνιαία δόση, επιτόκιο).

Ειδικότερα το νομοσχέδιο που κατατέθηκε προβλέπει:

Αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων με βασικότερες:

Τη μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από 30 ευρώ σε 20 ευρώ. Η μείωση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στους μικροοφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες δόσεις.

Τη μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3%, με το οποίο επιβαρύνεται η οφειλή η οποία υπάγεται στη ρύθμιση.

Την υπαγωγή στις 120 δόσεις όλων των επιχειρήσεων, με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Η διάταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που προέβλεπε την υπαγωγή στις 120 δόσεις των επιχειρήσεων με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ καταργείται.

Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι ελαφρύτερος για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων κατά 10% έως 30%. Συγκεκριμένα ο φόρος μειώνεται κατά:

30% για ακίνητα αξίας έως 60.000 ευρώ,

27% για ακίνητα αξίας έως 70.000 ευρώ

25% για όσους κατέχουν ακίνητα αξίας έως 80.000 ευρώ.

20% για ακίνητα αξίας έως 1.000.000 ευρώ

10% για τους έχοντες ακίνητη περιουσία αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Η πληρωμή και του φετινού ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα