Καθυστέρηση στην εμφάνιση πληρωμής φόρων στο Taxisnet

Καθυστέρηση στην εμφάνιση πληρωμής φόρων στο Taxisnet

Νέα προβλήματα στο Taxisnet για χιλιάδες φορολογούμενους

Καθυστερήσεις στην εμφάνιση στο Taxisnet της πληρωμής φόρων μέσω τραπεζών παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες δημιουργώντας προβλήματα για χιλιάδες φορολογούμενους.

Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει πληρώσει την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet, εμφανίζεται ακόμα το χρέος του ενώ έχει χρεωθεί και τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πάντως ότι οι φορολογούμενοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν για αυτό το θέμα καθώς έχει να κάνει με τεχνικούς λόγους και στην ουσία οφείλεται στο χρόνο που χρειάζεται προκειμένου να ενημερωθεί το Taxisnet από το τραπεζικό σύστημα για τις πληρωμές που έχουν πραγματοποιηθεί.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, χρειάζονται δύο ή τρεις ημέρες μετά την πληρωμή για να εμφανιστεί το ποσό στο Taxis ενώ διαγράφονται και όλες οι προσαυξήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι δεν πλήρωσαν τον φόρο, με βάση την νομοθεσία, από σήμερα, 1η Οκτωβρίου, απέκτησαν μία ληξιπρόθεσμη οφειλή, η οποία προσαυξάνεται κατά 0,73% στο ύψος της δόσης για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Αυτό θα ισχύσει και για τις επόμενες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ενώ θα επιβληθεί πρόστιμο 10% επί του φόρου που δεν καταβλήθηκε σε περίπτωση που η εξόφλησή του καθυστερήσει για χρονικό διάστημα δύο μηνών από την ημερομηνία που θα έπρεπε κανονικά να είχε πληρωθεί, ή 20% εάν η καθυστέρηση πληρωμής φθάσει τους 12 μήνες, ή 30% εάν η καθυστέρηση φθάσει τα 2 έτη.

Σύμφωνα με τα σενάρια που προωθεί το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση το εκκαθαριστικό που θα λάβουν οι δικαιούχοι στα τέλη του μήνα θα αποσαφηνίσει την επόμενη δόση που θα πρέπει να πληρώσουν.

Από το ποσό θα έχει αφαιρεθεί η πρώτη δόση και η έκπτωση με αποτέλεσμα να είναι μειωμένο σημαντικά. Όλες οι αλλαγές θα γίνουν αυτόματα, καθώς το υπουργείο και η ΓΓΔΕ θα συνυπολογίσουν τις φορολογικές δηλώσεις και το Ε9 των δικαιούχων.

Οι εκπτώσεις ωστόσο δεν θα γίνουν αυτόματα για όσους δικαιούχους έχουν λάθη στο Ε9 και θα κληθούν να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις, οι οποίες όμως δεν θα μπορούν να γίνουν πριν το τέλος του Νοεμβρίου που θα ανοίξει το σύστημα.

SHARE:

24Media Network