Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη σημειώνουν, σήμερα, οι τιμές των μετοχών στην Ευρώπη, μετά τη μεγαλύτερη άνοδο στα τελευταία πέντε χρόνια που κατέγραψαν χθες στη Γουόλ Στριτ
- 12 Μαρτίου 2008 15:25
Κέρδη πάνω από 1% σημειώνουν, σήμερα, οι τιμές των μετοχών στην Ευρώπη, μετά τη μεγαλύτερη άνοδο στα τελευταία πέντε χρόνια που κατέγραψαν χθες στη Γουόλ Στριτ, λόγω προσδοκιών ότι το σχέδιο της Fed να δανείσει τις τράπεζες με 200 δισ. δολάρια θα οδηγήσει σε χαλάρωση της στενότητας στην πιστωτική αγορά.
Αντιθέτως, μετά τον αρχικό ενθουσιασμό, οι επενδυτές στις αγορές συναλλάγματος εμφανίστηκαν σήμερα πιο επιφυλακτικοί σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτού του σχεδίου και έθεσαν και πάλι το ευρώ σε τροχιά προς τα 1,55 δολάρια. Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, με την τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού να διατηρείται πάνω από τα 108 δολάρια το βαρέλι.
Χθες, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πρόσφερε 200 δισ. δολάρια σε διάστημα 28 ημερών, ενώ στο ίδιο διάστημα η ΕΚΤ θα δημοπρατήσει το ποσό των 15 δισ. ευρώ, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας το ποσό των 6 δισ. δολαρίων και η κεντρική τράπεζα του Καναδά το ποσό των 4 δισ. δολαρίων. Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Αγγλίας θα διοχετεύσει 20,1 δισ. δολάρια στις 18 Μαρτίου.
Στην Ευρώπη, η UBS AG και η Royal Bank of Scotland τέθηκαν στην αιχμή της ανοδικής τάσης των μετοχών των εταιριών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Ανοδο 5,7% κατέγραψε η τιμή της μετοχής της Societe Generale, στον απόηχο δημοσιεύματος στη γαλλική οικονομική εφημερίδα La Tribune, το οποίο, χωρίς να κατονομάζει πηγή, υποστηρίζει ότι η μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα BNP Paribas ενδέχεται να καταθέσει τον Μάιο προσφορά εξαγοράς της SocGen.
Στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE σημείωνε, το μεσημέρι, κέρδη 1,54%, στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 κέρδη 1,68% και στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης ο δείκτης Dax κέρδη 1,05%.
Η ανάκαμψη του δολαρίου, “με τα φτερά” του σχεδίου της Fed, αποδείχθηκε εφήμερη, καθώς το ευρώ υπερέβη εκ νέου τα 1,54 δολάρια και πλησίασε και πάλι το ιστορικό ρεκόρ των 1,5495 δολαρίων. Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε, το μεσημέρι, με 1,5478 δολάρια έναντι 1,5335 δολαρίων αργά χθες βράδυ.
Στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού έχανε, το μεσημέρι, 29 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή “κλεισίματος”, με την τιμή του να υποχωρεί στα 108,46 δολάρια. Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του αργού τύπου μπρεντ υποχωρούσε στα 105,10 δολάρια, χάνοντας 15 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.
Οι επενδυτές στρέφουν, πλέον, το ενδιαφέρον τους στα εβδομαδιαία στοιχεία για τα διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα καυσίμων στις ΗΠΑ, που θα γνωστοποιήσει σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετική σφυγμομέτρηση του Ρόιτερ, αναμένουν αύξηση, την εβδομάδα που έληξε στις 7 Μαρτίου, των αποθεμάτων αργού κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια, αλλά μείωση των αποθεμάτων προϊόντων διύλισης κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια, καθώς και μείωση, για πρώτη φορά στις τελευταίες 18 εβδομάδες, των αποθεμάτων βενζίνης (κατά 500.000 βαρέλια).
(Πηγή: ΑΠΕ)