Κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση - Ανοίγει ο δρόμος για 120 δόσεις και αγορές

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος EUROKINISSI

Με δεδομένο ότι το κλίμα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι ευνοϊκό τα τεχνικά κλιμάκια θα πάρουν εκτός από τα στοιχεία για τις εκκρεμότητες της Ελλάδας και την πρόταση για την ρύθμιση σε έως και 120 δόσεις στα ταμεία και τις εφορίες.

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δεν φέρνει μόνο την δόση των 970 εκατ. αλλά και την ενεργοποίηση των 120 δόσεων σε ταμεία και εφορίες και άλλη μια έκδοση ομολόγου.

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ολοκληρώνουν σε λίγες μέρες την συλλογή στοιχείων που θα διορθώσουν την έκθεση για την δεύτερη αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα.

Πίσω από το τυπικό της ολοκλήρωσης μιας ολοκλήρωσης που θα εκταμιεύσει την δόση των 970 εκ ευρώ έρχονται άλλα δύο βήματα προς την «κανονικότητα». Η ολοκλήρωση της προσπάθειας για την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που ξεκίνησε με το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και θα ολοκληρωθεί με την ρύθμιση σε έως 120 δόσεις στα αρχικά στα ταμεία και συνέχει και την εφορία.

Με δεδομένο ότι το κλίμα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι ευνοϊκό, τα τεχνικά κλιμάκια θα πάρουν εκτός από τα στοιχεία για τις εκκρεμότητες της Ελλάδας και την πρόταση για την ρύθμιση σε έως και 120 δόσεις στα ταμεία και τις εφορίες. Οι δύο προτάσεις αναμένεται ότι θα συζητηθούν από απόσταση το επόμενο διάστημα μέχρι και το τέλος του μήνα και θα πάρουν τις τελικές εγκρίσεις από τους θεσμούς στην επίσκεψη που θα γίνει στις αρχές Μαΐου.

Η ρύθμιση με τα ταμεία είναι σαφώς πιο «ώριμη», αλλά παρά τις αρχικές φήμες για ενεργοποίηση της χωρίς την έγκριση των δανειστών πλέον έχουν επικρατήσει οι πιο ψύχραιμες φωνές, που θέλουν αυτό να γίνει με την έγκριση των δανειστών.

Η δεύτερη ρύθμιση, αυτή των οφειλών προς την εφορία, θα πρέπει να να συζητηθεί περισσότερο, αλλά σίγουρα θα πρέπει κατά αρχήν να τεθεί ως αίτημα της ελληνικής πλευράς με τα ανάλογα επιχειρήματα, με στόχο να συζητηθεί επαρκώς μέχρι και το τέλος Μαΐου, οπότε και αναμένεται να εγκριθεί στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης για το αν ενεργοποιηθεί με τα μέσα του χρόνου.

Η βασική αντίρρηση των δανειστών ότι οι συνεχείς, μακροχρόνιες ρυθμίσεις επιδεινώνουν την κουλτούρα πληρωμών θα αντιμετωπιστούν με επιχειρήματα του μεγάλου ποσοστού του ιδιωτικού χρέους που φτάνει σε ταμεία και εφορίες συνολικά κοντά στα 140 εκ ευρώ (104 δισ. στην εφορία και 34,7 δισ. ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία) αλλά στην θέσπισης αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για όσους θα ενταχθούν σε αυτές.

Η νέα έκδοση και η αποπληρωμή του ΔΝΤ

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η έγκριση της δόσης των 970 εκ ευρώ επείγει να γίνει στις 5 Απριλίου σχεδιάζεται να συνδυαστεί με την αναβάθμιση που αναμένεται στο τέλος Απριλίου από την Standard & Poors και την νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με ένα νέο τριετές ομόλογο αναφοράς.

Στην νέα αξιολόγηση από την Standard & Poors στις 26 Απριλίου η σημερινή εκτίμηση είναι, ότι ο οίκος θα αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά μια βαθμίδα από το Β στο ΒΒ- δίνοντας ώθηση σε μια νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Με την νέα αναβάθμιση το οικονομικό επιτελείο και αν έχει κλείσει επιτυχώς και η δεύτερη αξιολόγηση και συνεχιστεί η ευνοϊκή πορεία των αποδόσεων των ομολόγων θα μπορεί το δημόσιο να προχωρήσει στην έκδοση νέου τριετούς ομολόγου για 2 δις ευρώ κλείνοντας από το πρώτο τετράμηνο του χρόνου το ετήσιο δανειακό πρόγραμμα του 2019.

Το επόμενο βήμα θα είναι η αποπληρωμή μέρους της οφειλής των περίπου 9 δισ. ευρώ της Ελλάδας προς το ΔΝΤ. Η Γερμανία έχει αντίδραση με την πλήρη αποπληρωμή του Ταμείου καθώς κάτι τέτοιο θα έδινε το σήμα, ότι το Ταμείο αποχωρεί πλήρως από την εποπτεία της Ελλάδας. Η εναλλακτική είναι αφού εξασφαλιστεί η έγκριση και από τον ESM είναι μέσα στην άνοιξη να αποπληρωθούν περίπου 4-4,5 δισ. ευρώ που αφορούν υποχρεώσεις 2 ετών προς το ταμείο από το μαξιλάρι των περίπου 30 δισ. ευρώ ώστε να εξομαλυνθούν ακόμη περισσότερο οι πληρωμές χρέους.

SHARE:

24Media Network