“Κλείνει” ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη – Τι ζητούν επιπλέον οι τραπεζίτες

“Κλείνει” ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη – Τι ζητούν επιπλέον οι τραπεζίτες
Το Μέγαρο Μαξίμου Eurokinissi

Τα κριτήρια ένταξης στο νέο καθεστώς και ο ex ante έλεγχος των δανειοληπτών θα κλειδώσουν κατά την σημερινή σύσκεψη Κυβέρνησης-τραπεζιτών.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι να έχει έτοιμο την Παρασκευή και να στείλει στις Βρυξέλλες το προσχέδιο για το νόμο που θα παρατείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας μετά το τέλος του μήνα .

Έτσι ενώ κατά την σύσκεψη της Δευτέρας είχε συμφωνηθεί Κυβερνητικό επιτελείο και Τραπεζίτες να συναντηθούν την άλλη βδομάδα για να κλείσουν τις – σημαντικές – λεπτομέρειες του νέου νόμου, η συνάντηση επισπεύστηκε.

Στο τραπέζι θα πέσουν οι προτάσεις για τα εισοδηματικά όρια και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να συγκεντρώνει ο δανειολήπτης προκειμένου να ενταχθεί στο νέο καθεστώς . Πληροφορίες θέλουν την Κυβερνητική ομάδα να προτείνει ένα εισοδηματικό όριο που θα ξεκινά από τα 20,000 για το άγαμο και να βασίζεται τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης οι οποίες ισχύουν με το νόμο Κατσέλη-Σταθάκη.

Από την πλευρά των τραπεζών τίθενται θέματα σχετικά με το «ιστορικό» του κάθε δανειολήπτη αν δηλαδή έχει εκτός από το στεγαστικό και άλλα κόκκινα δάνεια ( πχ καταναλωτικά ) και η εν γένει συμπεριφορά του έναντι των οφειλών.

Επίσης θα πρέπει να διευκρινιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις με βάση τις οποίες οι τράπεζες θα προχωρούν σε κάποιο κούρεμα του κεφαλαίου του δανείου αν το ανεξόφλητο υπόλοιπο είναι πολύ υψηλότερο από σημερινή αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Ζητούν «μετάταξη» από το νόμο Κατσέλη στο νέο καθεστώς

Πάντως από την πλευρά των τραπεζών ως κόκκινη γραμμή για το πόσο θα υποχωρήσουν στα κριτήρια τους τίθεται εμμέσως μια αποδοχή εκ μέρους της Κυβέρνησης του αιτήματος για μετάταξη όσων εκκρεμούν επί χρόνια ή μπήκαν πρόσφατα στην προστασία του νόμου Κατσέλη στο νέο πλαίσιο . Τούτο με δεδομένο ότι όσοι δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές που έχουν βρει ως «προκάλυμμα» το νόμο Κατσέλη για να μην εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους έχουν κάθε λόγο να θέλουν να ρυθμίσουν γρήγορα το δάνειο τους.

Ετσι και τα δάνεια θα πρασινίζουν γρηγορότερα και όσοι πραγματικά έχουν πρόβλημα θα μπαίνουν σε ένα σταθερό καθεστώς που εξασφαλίζει και επιδότηση της δόσης τους. Η αποδοχή του όρου αυτού θα κρίνει οριστικά και το αν τελικά θα υπαχθούν οριστικά στο νέο καθεστώς και τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν προσημείωση πρώτης κατοικίας όπως ζητά πιεστικά η Κυβέρνηση πλευρά και τα συναρμόδια υπουργεία ανάπτυξης και οικονομικών.

Το πρωί έγινε μια σύσκεψη της ηγεσίας των τεσσάρων τραπεζών προκειμένου να υπάρξει μια κοινή στάση στη συνάντηση που θα αναμένεται μετά τις 6 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συζήτηση και για σχέδιο για τις Τράπεζες

Κατά την συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί και το σχέδιο που προετοιμάζει από καιρό το ΥΠΟΙΚ με το ΤΧΣ με σύμβουλο και την JP Morgan. Ως γνωστό το σχέδιο προβλέπει την μεταφορά κόκκινων δανείων ύψους 20 δις από τους ισολογισμούς των τραπεζών στην εταιρία ειδικού σκοπού η οποία με τη σειρά της θα εκδώσει ομόλογα.

Το δημόσιο θα εγγυηθεί μέρος των απωλειών των τραπεζών από τα ομόλογα που θα αθροίζονται στα κεφάλαια . Το μεγάλο πρόβλημα στη λύση είναι το υψηλό κόστος των προμηθειών που θα κληθούν να πληρώσουν οι τράπεζες για τις κρατικές εγγυήσεις που θα φτάνει το 4% για τα κεφάλαια ύψους 6 -7 δις που θα πρέπει να διαθέσει το δημόσιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα