Κοινωνικό μέρισμα: Πώς και πότε θα μοιραστεί “δίκαια”

Κοινωνικό μέρισμα: Πώς και πότε θα μοιραστεί “δίκαια”
Χαρτονομίσματα των πενήντα ευρώ Eurokinissi

Για το κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί το Δεκέμβριο, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν ήδη έρθει σε επαφή με εκπροσώπους των θεσμών. Αναλυτικά ο βασικός σχεδιασμός.

«Ναι» στην διανομή κοινωνικού μερίσματος μέσα στο Δεκέμβριο είπε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας με νόημα ότι το μέρισμα αυτό θα πρέπει να μοιραστεί «δίκαια».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας σε δηλώσεις του το πρωί του Σαββάτου στον ΑΝΤ1 μίλησε για τη διανομή μερίσματος στο τέλος του χρόνου με απόφαση του πρωθυπουργού. Η αλήθεια είναι ότι αν και υπάρχει η πρόθεση για να μην έχουμε φέτος υπερπεπλόνασμα όπως και τις προηγούμενες χρονιές να μοιραστεί το μεγαλύτερο μέρος του διαφαινόμενου υπερπλεονάσματος σε έκτακτα μέτρα ανακούφισης των πλέον οικονομικά ευάλωτων ομάδων.

Ανώτατα κυβερνητικά στελέχη με πρώτο τον ίδιο τον πρωθυπουργό θυμίζουν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι το βοήθημα που θα δοθεί στο τέλος της χρονιάς θα είναι το δεύτερο «κοινωνικό μέρισμα» αφού το πρώτο ύψους 890 εκατ. ευρώ δόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση τον Μάιο με την μορφή της «13ης σύνταξης»

Σε αυτήν τη φάση το νέο κοινωνικό μέρισμα θα κριθεί από τρεις παραμέτρους:

– Το ύψος του υπερπλεονάσματος. Σήμερα υπάρχει η πρόβλεψη της Κομισιόν για πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ το 2019.  Κυβερνητικά στελέχη περιμένουν ο λογαριασμός να κλείσει με πρωτογενές στο 3,9% – 4% του ΑΕΠ, κάτι που θα φανεί με τα στοιχεία του Νοεμβρίου, τα οποία θα είναι διαθέσιμα στις αρχές Δεκεμβρίου

– Το δημοσιονομικό περιθώριο ασφαλείας που θέλει να κρατήσει το οικονομικό επιτελείο ώστε να μπορέσει να καλύψει μια ενδεχόμενη αναθεώρηση προς τα κάτω του πρωτογενούς πλεονάσματος από την ΕΛΣΤΑΤ τον επόμενο Απρίλιο ή – ακόμη χειρότερα – τον ερχόμενο Οκτώβριο.

– Το τρίτο είναι το πόσο συμβατό θα είναι το βοήθημα που θα δοθεί με τις προτεραιότητες για ενίσχυση της ανάπτυξης δημιουργία θέσεων εργασίας και καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ποιοι είναι υποψήφιοι για το κοινωνικό μέρισμα

 Σε ότι αφορά στη διάθεση του μερίσματος πιο σίγουρο από όλα είναι η διάθεση 138 εκατ. ευρώ για την – έκτακτη – μείωση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων από το 100% στο 95%.

Σε ότι αφορά στη διάθεση μέρους των χρημάτων σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, πιο πιθανό είναι να δοθεί ένα βοήθημα στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Με δεδομένο ότι από το 2020 το διαθέσιμο κονδύλι για ΚΕΑ από τα 720 εκατ. ευρώ αυξάνεται στο 1 δισ., η διάθεση του βοηθήματος από φέτος θα είναι μεν έκτακτη, αλλά θα μονιμοποιηθεί το 2020 με τη θεσμοθετημένη αύξηση του κονδυλίου. Οι θεσμοί δεν μπορούν να έχουν αντίρρηση καθώς είναι μέτρα κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το τρίτο μεγάλο κεφάλαιο που θέλει να καλύψει η κυβέρνηση, είναι τα αναδρομικά για συντάξεις, που προκύπτουν από τις αποφάσεις του ΣτΕ. Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει τους υπολογισμούς του συναρμόδιου υπουργείου Εργασίας σε ότι αφορά στις υποχρεώσεις που δημιουργούνται και τον τρόπο εξόφλησής τους.

Μπορεί δηλαδή αν προκύψει το υπερπλεόνασμα, να επιλεγεί η λύση να εξοφληθεί ένα μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων του δημοσίου σε όλους τους δικαιούχους κλείνοντας έτσι και ένα μεγάλο κεφάλαιο από το πρόσφατο παρελθόν. Ούτε σε ένα τέτοιο μέτρο θα είχαν αντίρρηση οι θεσμοί καθώς θα αποτελούν εκπλήρωση υποχρεώσεων που προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις.

Πάντως οι τελικές αποφάσεις για το ποιος και πότε θα πάρει δεύτερο μέρισμα μέσα στο 2019 θα ληφθούν στο τέλος του μήνα…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα