Κοινωνικό μέρισμα: Οι 7 τελευταίες συμβουλές πριν κάνετε αίτηση

Κοινωνικό μέρισμα: Οι 7 τελευταίες συμβουλές πριν κάνετε αίτηση
Αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα Eurokinissi

Περίπου 1,4 εκ νοικοκυριά θα πάρουν το έκτακτο αυτό βοήθημα από τις 14 Δεκεμβρίου μέχρι και τις παραμονές των Χριστουγέννων. Όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για το άνοιγμα της πλατφόρμας (www.koinonikomerisma.gr) για το κοινωνικό μέρισμα του 2018.

Μέσω της εφαρμογής θα γίνονται οι αιτήσεις για εφάπαξ βοήθεια που θα κυμαίνεται από 200 έως 1200 ευρώ με βάση τα γνωστά πλέον εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αλλά και το αριθμό των ατόμων του νοικοκυριού.

Το ετήσιο εισόδημα για νοικοκυριά με ένα ενήλικο τέκνο ορίζεται έως τις 9.000 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 4.500 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 2.250 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος, και έως τις 27.000 ευρώ.

Η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό θα πρέπει να είναι συνολικής φορολογητέας αξίας μέχρι 125.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος (αντί 120.000 το 2017). Το όριο των 125.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και μέχρι του ποσού των 185.000 ευρώ.

Περίπου 1,4 εκ νοικοκυριά θα πάρουν το έκτακτο αυτό βοήθημα από τις 14 Δεκεμβρίου μέχρι και τις παραμονές των Χριστουγέννων. Η πρώτη εμπειρική συμβουλή είναι ότι με την ανακοίνωση της έναρξης λειτουργίας της εφαρμογής η κίνηση θα είναι μεγάλη και ενδεχομένως να υπάρξουν μικροπροβλήματα πρόσβασης. Τις επόμενες μια ή δύο ημέρες η κίνηση θα ομαλοποιηθεί και όλοι οι δικαιούχοι θα κάνουν τις αιτήσεις με την ησυχία τους.

Πριν φτάσουμε όμως στην καταβολή οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει εκτός από τους οδηγούς που έχουν δώσει στην δημοσιότητα τα συναρμόδια υπουργεία εργασίας και κοινωνικής πρόνοιας και οικονομικών να έχουν κατά νου ότι μόλις μπούν στην εφαρμογή θα πρέπει να ελέγξουν τα στοιχεία τους από τα προσωπικά στοιχεία ( ΑΦΜ ΑΜΚΑ ) μέχρι και τα περιουσιακά εισοδηματικά και οικογενειακά στοιχεία . Κάθε λάθος θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα με μια αίτηση σε κάποιο ΚΕΠ.

Παράλληλα θα πρέπει να προσέξουν και κάποιες λεπτομέρειες ή γκρίζες ζώνες της αίτησης που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα , καθυστερήσεις ή και απόρριψη από το κοινωνικό μέρισμα.

Συγκεκριμένα:

1. Αν στους νοικοκυριό δηλώνονται ενήλικες φιλοξενούμενοι μην κάνετε την αίτηση και επαναπαυτείτε ότι έχετε τελειώσει. Θα πρέπει να ειδοποιήσετε τον ή τους φιλοξενούμενους του νοικοκυριού να μπουν με τους κωδικούς του Taxisnet στην πλατφόρμα του μερίσματος και να δηλώσουν την συγκατάθεσή τους.

Η θετική συγκατάθεση όλων των φιλοξενούμενων ενηλίκων εντός της προθεσμίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση ολοκλήρωσης της αίτησης. Συνεπώς, πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τους φιλοξενούμενούς σας (στη φόρμα αναγράφονται τα στοιχεία των ατόμων των οποίων η συναίνεση απαιτείται) ώστε να μπουν στον δικτυακό τόπο με τους δικούς τους κωδικούς και να συναινέσουν.

2. Προσοχή στις καταθέσεις γιατί μπορεί να αποτελέσει λόγο απόρριψης της αίτησης . Το ανώτατο όριο καταθέσεων ανά νοικοκυριό είναι 9000 ευρώ. Το ποσό υπολογίζεται μέσω των τόκων που δηλώνονται στο Ε1 και οι τόκοι με την σειρά τους δηλώνονται με βάση το μέσο καταθετικό επιτόκιο της ΤτΕ. Αν τύχει όμως και είστε συνδικαιούχος με άτομο εκτός νοικοκυριού σε λογαριασμό με καταθέσεις πάνω από το όριο και δεν έχετε διαμοιράσει τα ποσά ώστε να περνάτε το όριο τότε η αίτηση θα απορριφθεί.

3. Στις μονογονεϊκές οικογένειες το εισοδηματικό κριτήριο είναι αυξημένο κατά 25% για κοινωνικούς λόγους τόσο στα εισοδηματικά όρια όσο και στο ποσό εισοδηματικής ενίσχυσης για το πρώτο ανήλικο τέκνο, αρκεί η μονογονεϊκή οικογένεια να λαμβάνει το επίδομα παιδιού, από το μητρώο του οποίου διασταυρώνεται αν πρόκειται για μονογονεϊκό νοικοκυριό.

4. Κοινωνικό μέρισμα δεν δικαιούνται όσοι δηλώνουν δαπάνες που καταβάλλονται για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό. Ωστόσο δικαιούνται μέρισμα ( αν πληρούν τα υπόλοιπα κριτήρια) οι φορολογούμενοι που απασχολούν έναν μόνο οικιακό βοηθό ή όταν ο φορολογούμενος ή πρόσωπο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει έχει αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό και πάνω (67%) ή είναι ηλικίας άνω των εξήντα πέντε (65) ετών και απασχολεί ένα νοσοκόμο, καθώς δεν έχει υποχρέωση συμπλήρωσης των ανωτέρω δαπανών στον κωδικό 770.

 5. Για τους ανέργους κοινωνικό μέρισμα δικαιούνται γενικώς όσοι έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 6 μήνες ανεργίας και αποδεικνύεται από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ . Το εισόδημα του 2017 απομειώνεται κατά 9000 για τους έξι μήνες και 1500 ευρώ για κάθε μήνα ανεργίας πλέον των έξι μηνών.

Θα πρέπει να έχουμε κατά νού ότι δεν είναι απαραίτητο κατά την στιγμή της αίτησης ο ενδιαφερόμενος να παραμένει άνεργος . Το κριτήριο είναι να έχει μείνει άνεργος τουλάχιστον έξι μήνες μέσα στο 2018.

Κοινωνικό μέρισμα δικαιούνται εκτός από τους μισθωτούς και όσοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά φορολογούνται σαν μισθωτοί. Δηλαδή παρείχαν υπηρεσίες έως και σε δύο εργοδότες και φυσικά έμειναν άνεργοι τουλάχιστον 6 μήνες το 2018.

6. Για να μην επαναληφθούν τα περσινά παρατράγουδα του συστήματος που «έχρισε» δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος άτομα που για κάθε λόγο δεν το δικαιούνται φέτος δίνεται η δυνατότητα της οικειοθελούς επιστροφής του στον τραπεζικό του λογαριασμό ποσού κοινωνικού μερίσματος, με την κατάθεσή του στον λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος [Νο 200211 (GR71 0100 0230 0000 0000 0200 211)]. Ως αιτιολογία θα πρέπει να αναγράφεται “επιστροφή κοινωνικού μερίσματος”.

 7. Τελευταίο αλλά καθόλου ασήμαντο. Μην ξεχάσετε το τέλος της αίτησης να πατήσετε το κουμπί της αποδοχής του κοινωνικού μερίσματος. Χωρίς αυτήν την – τυπική – αποδοχή δεν θα πάρετε το μέρισμα ακόμη και αν είστε εντάξει σε όλα τα υπόλοιπα κριτήρια. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα