Κοινωνικό μέρισμα: Άνοιξε η πλατφόρμα – Τα πέντε βήματα για την αίτηση

Κοινωνικό μέρισμα: Άνοιξε η πλατφόρμα – Τα πέντε βήματα για την αίτηση
To κτήριο του Yπουργείου Οικονομικών Eurokinissi

Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων. Πώς θα γίνει η αίτηση και ποιοι οι δικαιούχοι. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι.

Άνοιξε το μεσημέρι της Τρίτης  η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα. Η αίτηση γίνεται στην ιστοσελίδα  www.koinonikomerisma.gr και η αίτηση γίνεται μετά από πέντε πολύ απλά βήματα.

-Μετάβαση στην ιστοσελίδα του κοινωνικού μερίσματος.

-Είσοδος με τους κωδικούς του TaxisNet

-Επιβεβαίωση ΑΜΚΑ

-Συμπλήρωση τηλεφώνου και ηλεκτρονικής διεύθυνσης (email)

-Συναίνεση στην άντληση των αναγκαίων στοιχείων για το κοινωνικό μέρισμα από το TaxisNet

Οι δικαιούχοι είσπραξης του «κοινωνικού μερίσματος» των 700 ευρώ θα είναι οι ακόλουθες ομάδες πολιτών:

  • Οικογένειες με 4 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έτους 2018 έως 20.000 ευρώ.
  • Νοικοκυριά με έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο και τουλάχιστον ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως και 15.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή θα περιληφθούν και οι μονογονεϊκές οικογένειες που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις.
  • Νοικοκυριά στα οποία και οι δύο σύζυγοι ή και τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι βραχυχρόνια άνεργοι και έχουν συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Και σε αυτή την κατηγορία θα περιληφθούν οι μονογονεϊκές οικογένειες που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις.
  • Οικογένειες στις οποίες ένα τουλάχιστον μέλος ενήλικο ή ανήλικο είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ).

Όπου υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο αναμένεται κάποιοι εν δυνάμει δικαιούχοι να χάσουν το μέρισμα λόγω τεκμηρίων . Συγκεκριμένα στην απόφαση για το μέρισμα διευκρινίζεται ότι ως φορολογητέο εισόδημα θα υπολογίζεται το τεκμαρτό αν είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό

Πρόσθετες προϋποθέσεις για την καταβολή του «μερίσματος» θα είναι οι εξής:

  • Τουλάχιστον ο ένας από τους δύο συζύγους ή το ένα από τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης θα πρέπει να έχει διαμείνει, νόμιμα και μόνιμα, στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 7 έτη. Το γεγονός αυτό θα επαληθεύεται με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβλήθηκαν κατά την τελευταία επταετία.
  • Και οι δύο σύζυγοι ή και τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.
  • Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του έτους 2019, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από καταθέσεις υψηλότερες των 20.000 ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα