Κοινωνικό μέρισμα: Το αργότερο μέχρι την Τρίτη η πληρωμή των 215 εκατ. ευρώ

Κοινωνικό μέρισμα: Το αργότερο μέχρι την Τρίτη η πληρωμή των 215 εκατ. ευρώ
Χρήματα ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αγώνας δρόμου για να νομιμοποιηθούν άλλα 40.000 νοικοκυριά. Είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο βοήθημα και είναι παράνομο να συμψηφιστεί με κάποια άλλη οφειλή του δικαιούχου.

Το αργότερο μέχρι και αύριο Τρίτη θα πιστωθεί στους λογαριασμούς περίπου 267.342 νοικοκυριών το βοήθημα των 700 ευρώ που δίνεται φέτος με την διαδικασία του κοινωνικού μερίσματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο Star Κεντρικής Ελλάδας είπε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το μέρισμα να πιστωθεί στους δικαιούχους των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί, από σήμερα.

«Εφόσον μέχρι αύριο το μεσημέρι μπορέσουν να έχουν φορτώσει τα στοιχεία των δικαιούχων, θα πιστωθούν μέχρι αύριο το απόγευμα τα χρήματα στον λογαριασμό τους και όσα δεν προλάβουν, θα είναι την Τρίτη. Σε κάθε περίπτωση θα έχει τελειώσει η διαδικασία μέχρι τις 31 του μηνός», ξεκαθάρισε ο κ. Πέτσας.

Ως γνωστό το βοήθημα αυτό είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και είναι παράνομο να συμψηφιστεί με κάποια άλλη οφειλή του δικαιούχου.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο βοήθημα είναι το δεύτερο μέρισμα που δίνεται φέτος αφού έχει προηγηθεί η καταβολή αντιστοίχου βοηθήματος ως 13 σύνταξη τον περασμένο Μάιο.

Το μέρισμα του χειμώνα θα δοθεί σε τέσσερις συγκεκριμένες κατηγορίες οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα:

– Οικογένειες με 4 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έτους 2018 έως 20.000 ευρώ.

– Νοικοκυριά με έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο και τουλάχιστον ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως και 15.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή θα περιληφθούν και οι μονογονεϊκές οικογένειες που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις.

– Νοικοκυριά στα οποία και οι δύο σύζυγοι ή και τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι βραχυχρόνια άνεργοι και έχουν συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Και σ’ αυτή την κατηγορία θα περιληφθούν οι μονογονεϊκές οικογένειες που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις.

– Οικογένειες στις οποίες ένα τουλάχιστον μέλος ενήλικο ή ανήλικο είναι άτομο με αναπηρία (ΑΜΕΑ). Σε αυτήν την τελευταία κατηγορία έγιναν τα περισσότερα λάθη τα οποία διορθώθηκαν στο παρά πέντε του κλεισίματος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις αιτήσεις.

Τα προβλήματα εντοπίζονται σε δύο επιμέρους κατηγορίες:

Α. Δικαιούχους οι οποίοι είχαν υποβάλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση για κάποιο από τα προηγούμενα 7 έτη.

Β. Δικαιούχους οι οποίοι στις φορολογικές τους δηλώσεις δεν είχαν δηλώσει το ΑΦΜ των εξαρτώμενων μελών.

Σε δύο δόσεις

Σε κάθε περίπτωση, οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος θα εισπράξουν το ποσό σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση θα φανεί πιθανότατα σήμερα το απόγευμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους θα πιστωθούν περίπου 187 εκατ. ευρώ (ή 700 ευρώ σε καθέναν από τους 267.342 δικαιούχους). Τα υπόλοιπα 28 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 215 εκ ευρώ που έχει ανακοινωθεί ότι θα διατεθούν θα δοθούν στις αρχές του 2020 καθώς η ΑΑΔΕ θα πραγματοποιήσει μια ακόμη πληρωμή μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων αλλά και η επεξεργασία όλων των απορριπτικών αιτήσεων που έγινε μέσω της πλατφόρμας κοινωνικό μέρισμα.

Πρόκειται για περίπου 40.000 νοικοκυριά τα οποία βρίσκονται προς το παρόν σε γκρίζα ζώνη αφού παρά τις διορθώσεις που έγιναν με τα αρχεία της ΑΑΔΕ δεν κατάφεραν μέχρι και σήμερα να έχουν εγκεκριμένη αίτηση.

Όλοι αυτοί χρειάζεται να συμπληρώσουν μια δεύτερη σειρά στοιχείων για να κάνουν ένσταση διεκδικώντας το βοήθημα. Η προθεσμία για τις ενστάσεις σε δεύτερο ειδικό site είναι μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα