Κόκκινα δάνεια χωρίς κόκκινες γραμμές

Κόκκινα δάνεια χωρίς κόκκινες γραμμές
Snapshot from Athens on 12th of October 2014. 12th of October is the anniversary of the city`s liberation from WW2 German occupation. / 12 , 2014. Menelaos Myrillas / SOOC

Μέρος της διαπραγμάτευσης και τα ενήμερα δάνεια, ανέφερε ο Γιώργος Σταθάκης συμπληρώνοντας ότι οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και δανειστών παραμένουν

Μέρος της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης είναι και τα ενήμερα δάνεια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του NEWS 247 στο οποίο από τις 11 Μαρτίου αποκάλυψε πως και τα ενήμερα δάνεια ή αλλιώς “πράσινα” θα μπορούν να πωληθούν στα ξένα funds, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Λαμβάνοντας τον λόγο στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους κ. κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Κατρούγκαλο, ο κ. Σταθάκης επιβεβαίωσε πως στο τραπέζι της συζήτησης βρίσκονται και τα ενήμερα δάνεια. Ότι, δηλαδή, μαζί με τα αποκαλούμενα “κόκκινα” δάνεια οι τράπεζες θα πωλούν και τα “πράσινα” – ενήμερα δάνεια όπως άλλωστε ορίζει ο νόμος  4354/2015.

Ταυτόχρονα εξήγησε πως σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια παραμένουν οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και δανειστών, τονίζοντας ωστόσο ότι έχουν σημειωθεί ορισμένα βήματα προσέγγισης.

«Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουμε, μέχρι τις 22 Απριλίου θα καταλήξουμε σε λύση και στο θέμα των κόκκινων δανείων», σημείωσε ο κ. Σταθάκης, για να προσθέσει πως «βρισκόμαστε κοντά στην επίλυση των εκκρεμοτήτων».

«Οι ειδήσεις περί πρόωρων πωλήσεων δανείων δεν ευσταθούν», έσπευσε να επισημάνει ο υπουργός Οικονομίας, σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το δημοσίευμα του NEWS 247, εδώ και πολύ καιρό οι θεσμοί πιέζουν στην πλήρη απελευθέρωση της πώλησης όλων των δανείων, εξυπηρετούμενων και μη, χωρίς κανέναν περιορισμό, με σαφή στόχο τη δημιουργία μιας νέας αγοράς, που θα δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην αγορά και διαχείριση όσων δανείων οι Τράπεζες επιθυμούν να «ξεφορτωθούν».

Σε τι όμως θα εξυπηρετούσε η πώληση των εξυπηρετούμενων δανείων τις Τράπεζες; Σύμφωνα με τον αναλυτή κ. Δημήτρη Αναστασόπουλο “τα κόκκινα δάνεια παρουσιάζουν αυξητική τάση και οι προβλέψεις δείχνουν περαιτέρω αύξησή τους μέσα στο 2016. Και πόσο πιθανό πλέον διαφαίνεται το σενάριο οι Τράπεζες τελικά να καταφέρουν να προσελκύσουν τους καταθέτες και τους επενδυτές;”. Επιπρόσθετα, “το πρόβλημα είναι ευρύτερο και έχει σχέση με την έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι Τράπεζες αφού είναι πλέον πολύ πιθανό να επιλέξουν να θυσιάσουν τα μελλοντικά τους κέρδη από την πώληση των εξυπηρετουμένων δανείων προκειμένου να πάρουν ζεστό χρήμα αλλά και να πωλήσουν σε υψηλότερες τιμές το χαρτοφυλάκιο τους. Αδιευκρίνιστο” σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο “παραμένει ακόμα το αν υπάρχει τελικά ενδιαφέρον από τα «κοράκια» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σε ποιες τιμές και κατά πόσο οι ίδιοι οι θεσμοί έχουν λάβει τέτοια εντολή από τα funds ούτως ώστε να πιέσουν στην πλήρη απελευθέρωση της πώλησής τους, συμπεριλαμβανομένων και των εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι σημερινές προϋποθέσεις

Υπενθυμίζεται πως το δρόμο της πώλησης παίρνουν δάνεια τα οποία παρουσιάζουν  καθυστέρηση μεγαλύτερη των ενενήντα (90) ημερών

-Πριν την προσφορά της Τράπεζας για πώληση των δανείων σε ενδιαφερόμενα funds πρέπει να προσκληθεί ο δανειολήπτης και ο εγγυητής εντός 12 μηνών προ της προσφοράς για να ρυθμίσει τις οφειλές του

-Μπορούν να πωληθούν όλα τα δάνεια εκτός από τα καταναλωτικά , τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για τα οποία έχει δοθεί αναστολή της πώλησής τους μέχρι την 15η Απρίλη 2016

-Η σύμβαση πώλησης του δανείου γίνεται εγγράφως και καταχωρείται σε δημόσιο βιβλίο

-Ενημερώνονται για την πώληση με κάθε πρόσφορο μέσο οι οφειλέτες και οι εγγυητές

-Επιτρέπεται η πώληση ομάδας δανείων ακόμα και αν αυτά εξυπηρετούνται αρκεί να υπάρχει ανάμεσα σε αυτά ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο.

Φωτο: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα