Σε “λουκέτο” οδηγούνται οι μισοί Servicers

Διαβάζεται σε 5'
Κόκκινα Δάνεια
Κόκκινα Δάνεια ISTOCK

Ήδη τέσσερις servicers έχουν ενημερώσει την ΤτΕ ότι δεν προτίθενται να ανανεώσουν την άδειά τους, με αρμόδιες πηγές να εκτιμούν πως από τους υπόλοιπους 19 που υπέβαλαν τον σχετικό φάκελο περίπου οι μισοί δεν θα λάβουν το «πράσινο φως».

«Λουκέτο» αναμένεται να βάλουν τουλάχιστον οι μισές εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων (Servicers) τις επόμενες εβδομάδες καθώς το νέο αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας που θέσπισε πρόσφατα οι κυβέρνηση, καθιστά ανέφικτη την λειτουργία τους.

Στο τέλος Μαρτίου εξέπνευσε η προθεσμία που είχαν οι 23 – μέχρι σήμερα – εταιρείες του κλάδου προκειμένου να εναρμονιστούν με το νέο θεσμικό πλαίσιο, να θέσουν σε λειτουργία τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες ενημέρωσης των δανειοληπτών και ουσιαστικά να λάβουν το πράσινο φως για την εκ νέου αδειοδότησή τους.

Όπως έχει γράψει το news247.gr όσες εταιρείες διαχείρισης δεν ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις που απορρέουν από νέο Νόμο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την πλήρη και αναλυτική ενημέρωση των οφειλετών, θα βρεθούν ήδη από την 1η Απριλίου αντιμέτωπες με πρόστιμα που μπορούν να φτάσουν τις 500.000 ευρώ ή και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ήδη τέσσερις  servicers έχουν ενημερώσει την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ότι δεν προτίθενται να ανανεώσουν την άδειά τους, με αρμόδιες πηγές να εκτιμούν πως από τους υπόλοιπους 19 που υπέβαλαν τελικά τον σχετικό φάκελο πολύ σύντομα περίπου οι μισοί δεν θα λάβουν το «πράσινο φως».

Κι αυτό γιατί, οι περισσότεροι μη έχουν χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων υπό διαχείριση  εκ του Νόμου δεν μπορούν να συνεχίσουν τη δραστηριοποίησή τους στη συγκεκριμένη αγορά.

Υψηλόβαθμες πηγές από τον κλάδο των Servicers επισημαίνουν στο news247.gr ότι από την μία το νέο αυστηρότερο πλαίσιο της κυβέρνησης με τις μεγάλες επενδύσεις που απαιτεί και από την άλλη η έλλειψη προς διαχείριση χαρτοφυλακίων από αρκετές εταιρείες, πού σύντομα θα συρρικνώσουν τον κλάδο σε 10 το πολύ 12 εταιρείες».

Οι νέες πλατφόρμες

Υπενθυμίζεται ότι οι νέες πλατφόρμες θα πρέπει να περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με:

  • τα ποσά που οφείλουν οι δανειολήπτες, με αναλυτική καταγραφή για κεφάλαιο, τόκους, προμήθειες, τυχόν άλλες χρεώσεις, καθώς και το ισχύον επιτόκιο, αλλά και
  • ενημέρωση για την περιοδικότητα των δόσεων, το ύψος τους, την ημερομηνία πληρωμής κάθε δόσης, το τρέχον υπόλοιπο, καθώς και
  • τον λογαριασμό εξυπηρέτησης της οφειλής.

Η πρόσβαση των δανειοληπτών θα πραγματοποιείται online μέσω προσωπικών κωδικών πρόσβασης που χορηγούνται από τους servicers μετά από τη διαδικασία ταυτοποίησης του δανειολήπτη, ενώ το σύστημα θα πρέπει να επικαιροποιείται τουλάχιστον σε μηνιαία βάση.

Χατζηδάκης: παρεμβάσεις όπου χρειάζονται

Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας της χθεσινής πλατφόρμας από χθες ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Η ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης των δανειοληπτών που τίθεται από σήμερα σε εφαρμογή είναι μια μεταρρύθμιση, που αντιμετωπίζει μια αρνητική πρακτική αδιαφάνειας και έλλειψης εξυπηρέτησης των οφειλετών. Αποτελεί δε μέρος της συνολικής στρατηγικής της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων οφειλών με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο, που λαμβάνει υπόψη τόσο τις ανάγκες και τις δυνατότητες των οφειλετών, ιδίως των ευάλωτων, όσο και την υγεία του τραπεζικού συστήματος. Η νομοθεσία, που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2023, τίθεται σε εφαρμογή χωρίς καθυστέρηση, ελάχιστους μήνες αργότερα. Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της και θα παρεμβαίνει όπου χρειάζεται».

H Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση, δήλωσε: «Η έναρξη της διαδικασίας πληροφόρησης του δανειολήπτη με ψηφιακά μέσα σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής λειτουργίας των servicers με σαφείς κανόνες αποτελεσματικής και διαφανούς λειτουργίας. Η ορθή και άμεση ενημέρωση αποτελεί το πρώτο βήμα για την ορθολογικότερη διαχείριση των απαιτήσεων που έχουν αναλάβει και θα πρέπει να ανταποκριθούν ουσιαστικά».

Servicers: Θα απαιτηθεί χρόνος προσαρμογής

Με ανακοίνωσή της Ένωσής του ο Servicers επισημαίνουν ότι η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού συστήματος πληροφόρησης που ενσωματώνει βάσεις δεδομένων που αφορούν σε ένα εξαιρετικά υψηλό αριθμό δανειακών συμβάσεων, οι οποίες συνολικά ξεπερνούν τα €91 δισ. (σύνολο απαίτησης) και αφορούν περισσότερους από 2,4 εκατομμύρια δανειολήπτες, υπήρξε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό από τεχνική άποψη έργο. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες επενδύσεις τόσο από υλικοτεχνικής άποψης όσο και σε σχέση με τους ανθρώπινους πόρους που απαιτήθηκαν, από την έναρξη λειτουργίας του κλάδου το 2019.

Οι εταιρείες-μέλη της ΕΕΔΑΔΠ που έχουν υποβάλει αίτηση επαναδειοδότησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε με την έναρξη της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας τους να υποδέχονται σχόλια, παρατηρήσεις και υποδείξεις των χρηστών ώστε αυτές να ενσωματωθούν στον αμεσότερο δυνατό χρόνο και να βελτιώσουν τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του ηλεκτρονικού συστήματος πληροφόρησης. Οι δανειολήπτες μπορούν να επικοινωνούν με την υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών της κάθε εταιρείας με την οποία συνεργάζονται.  Διευκρινίζεται ότι η πλατφόρμα κάθε εταιρείας αφορά τις δανειακές συμβάσεις που περιλαμβάνονται στα χαρτοφυλάκιά της και επομένως δανειολήπτες που ενδεχομένως συναλλάσσονται με περισσότερες από μία εταιρείες για τις οφειλές τους θα πρέπει να αναζητήσουν τις σχετικές πληροφορίες για κάθε δανειακή σύμβαση ξεχωριστά.

Με αφορμή την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού έργου υποδομής, το Προεδρείο της ΕΕΔΑΔΠ συναντήθηκε με την Γενική Γραμματέα της ΓΓΧΤΙΧ κα Θεώνη Αλαμπάση, προκειμένου να την ενημερώσει για την ετοιμότητα των εταιρειών. Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Πρόεδρος της ΕΕΔΑΔΠ και διευθύνων σύμβουλος της Cepal κ. Θεόδωρος Αθανασόπουλος τόνισε «ότι η τεχνική πολυπλοκότητα του έργου σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα προσαρμογής, αλλά και η υιοθέτηση νέων καναλιών επικοινωνίας με τους οφειλέτες είναι σαφές ότι θα απαιτήσει ένα αρχικό στάδιο προσαρμογής και επίλυσης τυχόν προβλημάτων».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα