Κομισιόν: Τέλος στα μέτρα – ανάχωμα στην ενεργειακή κρίση

Κομισιόν: Τέλος στα μέτρα – ανάχωμα στην ενεργειακή κρίση
Ενεργειακή κρίση GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Τέλος στα έκτακτα μέτρα που επιβλήθηκαν στην αγορά ηλεκτρισμού για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας βάζει η ΕΕ. Τι σημαίνει για τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Ορίζοντα λήξης στα έκτακτα μέτρα των κρατών μελών για την ενεργειακή κρίση βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, με βάση τα όσα αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν για την αξιολόγηση των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης που έλαβε η κάθε χώρα -στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κανονισμού που ψηφίστηκε το περασμένο φθινόπωρο- με εξαίρεση τα μέτρα της εξοικονόμησης και αποθήκευσης φυσικού αερίου που παρατάθηκαν έως το τέλος Μαρτίου 2024, δεν υπάρχει ανάγκη παράτασης των υπόλοιπων μέτρων, δηλαδή το πλάνο εξοικονόμησης ηλεκτρικού ρεύματος, το πλαφόν των 180 ευρώ/MWh στην αγορά ηλεκτρισμού και τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών που έλαβαν οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι η τιμή του φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει πλέον από τα 350 ευρώ στα 30 ευρώ και η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος για τον Μάιο στην ΕΕ διαμορφώθηκε στα 80 ευρώ/ΜWh (με την Ελλάδα πάντως να κινείται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα, αφού η μέση τιμή ήταν 105 ευρώ/MWh όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας).

Η Κομισιόν, επίσης, σημειώνει ότι δεν είναι πιθανό να επανεμφανιστούν συνθήκες που να οδηγήσουν σε νέα εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου και ρεύματος, καθώς τα ποσοστά πλήρωσης των αποθηκών στην ΕΕ είναι ήδη στο 70%, έχουν κατασκευαστεί νέες υποδομές φυσικού αερίου στην περιοχή (όπως τα νέα FSRU στη Γερμανία), ενώ αναμένεται και βελτιωμένη διαθεσιμότητα των πυρηνικών και υδροηλεκτρικών μονάδων σε σχέση με τον περασμένο χειμώνα.

Τέλος η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής;

Στο φόντο αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να βάλει τέλος στις 30 Σεπτεμβρίου στην ισχύ των έκτακτων παρεμβάσεων στις αγορές ηλεκτρισμού (πλαφόν ανά τεχνολογία στη χονδρεμπορική αγορά και συγκέντρωση πόρων στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για επιδοτήσεις ρεύματος- αναστολή Ρήτρας Αναπροσαρμογής στη λιανική αγορά).

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά οι θεσμικές παρεμβάσεις της Ελλάδας έπρεπε να λήξουν εντός του καλοκαιριού, ωστόσο με απόφαση του πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, παρατάθηκαν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

Μένει να φανεί το τι θα αποφασίσει για τον Κώδικα Προμήθειας και συνολικά για τη μορφή της αγοράς η νέα κυβέρνηση.

Σε σχέση, δε, με το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, η Κομισιόν παρατηρεί ότι όντως -ως γενικός κανόνας- δεν κρίνεται σκόπιμη η παράταση του μέτρου, η οποία έχει ως καταληκτική προθεσμία στον Κανονισμό την 30η Ιουνίου 2023.

Από την άλλη όμως παρατηρεί ότι το εν λόγω μέτρο εφαρμόστηκε ανομοιογενώς στις χώρες-μέλη της ΕΕ αναφορικά τόσο με τις προδιαγραφές του (πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας έθεσαν το πλαφόν για τις μη οριακές τεχνολογίες πιο κάτω από το όριο των 180 ευρώ/MWh που θέσπισε ο Κανονισμός), όσο και με τον χρονικό του ορίζοντα.

Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή αναφέρει ότι Ισπανία και Πορτογαλία έλαβαν παράταση για την δική τους εκδοχή (το πολυσυζητημένο «Ιβηρικό μοντέλο» με την επιβολή πλαφόν στις χονδρεμπορικές τιμές φυσικού αερίου) έως τα τέλη του έτους. Εως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 έχει οριστεί η ισχύ του πλαφόν και σε Αυστρία, Τσεχία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Φινλανδία, Πολωνία, και Σλοβενία.

Στην Κύπρο η λήξη του πλαφόν θα προκύψει μετά από απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της χώρας, ενώ στη Σλοβακία το μέτρο θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 και στη Γερμανία η περίοδος εφαρμογής δύναται να παραταθεί έως τις 30 Απριλίου 2024.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα