Κρίνεται την άλλη εβδομάδα η προστασία της πρώτης κατοικίας

Κρίνεται την άλλη εβδομάδα η προστασία της πρώτης κατοικίας
Σπίτια στο κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι το σχέδιο νόμου για τον νέο πτωχευτικό κώδικα και την προστασία της πρώτης κατοικίας κινείται στη σωστή κατεύθυνση αν και υπάρχουν αρκετές ενστάσεις.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κριθεί το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας καθώς την Τρίτη ή την Τετάρτη του Πάσχα θα παρουσιαστεί στους Θεσμούς το προσχέδιο του νόμου για τον νέο πτωχευτικό κώδικα με επίκεντρο την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Όπως έχει γράψει το News247.gr η πρώτη κατοικία προστατεύεται με τον νόμο 4605/2019, ο οποίος λήγει στις 30 Απριλίου. Οι Θεσμοί είναι κάθετα αντίθετοι σε παράταση του νόμου, ενώ η κυβέρνηση αν και επιδιώκει παράτασή του μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου δεν θα είχε πρόβλημα να ισχύει μέχρι και το καλοκαίρι.

Σε τηλεδιάσκεψη που είχε την Μ. Τετάρτη το οικονομικό επιτελείο με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών έγινε μια πρώτη λεπτομερής συζήτηση του πρωθούμενου νομοσχεδίου, με την πλευρά των τραπεζών να εκτιμά ότι η κυβερνητική πρωτοβουλία κινείται στην σωστή κατεύθυνση εκφράζοντας ωστόσο και σειρά ενστάσεων για τη λειτουργία του.

Τι προβλέπει ο νόμος

Σημειώνεται ότι η πρόταση που θα καταθέσει η κυβέρνηση μέσω του νέου πτωχευτικού για την προστασία της πρώτης κατοικίας ακολουθεί το αμερικανικό μοντέλο για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας. Στο πλαίσιο αυτό, εφόσον δανειολήπτης πτωχεύει  και ρευστοποιηθεί το σύνολο της περιουσίας, η πρώτη κατοικία του θα μπορεί να αποκτηθεί από κρατικό φορέα, ο οποίος στη συνέχεια θα του επαναμισθώνει το ακίνητο. Ο πολίτης δεν θα μένει έτσι άστεγος, αλλά θα οφείλει να καταβάλλει ενοίκιο για τη διαμονή του στο σπίτι. Το μίσθωμα θα ορίζεται με βάση το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο στεγαστικού δανείου, αναπροσαρμοσμένο στο επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ.

Το προσχέδιο του νόμου που θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τους Θεσμούς προβλέπει μίσθωση του ακινήτου στον δανειολήπτη για 12 χρόνια, ενώ αυτός θα μπορεί, στην τριετία από την έναρξη της μίσθωσης, να ζητήσει τη μετατροπή της σύμβασης σε μίσθωση με δικαίωμα επαναγοράς σε 20 χρόνια. Εφόσον ο δανειολήπτης είναι συνεπής στην καταβολή των μισθωμάτων, ήτοι να μην καταβάλλει τρία μισθώματα, με την παρέλευση της διάρκειας της μίσθωσης το ακίνητο θα μπορεί να επιστρέψει στην ιδιοκτησία του. Σημειώνεται ότι για τους ευάλωτους οικονομικά δανειολήπτες, το μίσθωμα θα επιδοτείται από το κράτος, με τη μορφή στεγαστικού επιδόματος.

Σύμφωνα με το σχέδιο του νέου Πτωχευτικού Κώδικα ευάλωτοι δανειολήπτες θα θεωρούνται οι οφειλέτες που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις;

1. το μηνιαίο διαθέσιμο οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και

2. η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο οφειλέτη και κατά 20.000 ευρώ ανά τέκνο μέχρι τρία.

Ως κύρια κατοικία θα θεωρείται το ακίνητο που έχει δηλώσει ο οφειλέτης στην τελευταία φορολογική του δήλωση, πριν την άσκηση του δικαιώματος

Οι ενστάσεις των τραπεζών

Τραπεζικά στελέχη με γνώση του εν λόγω νομοσχεδίου επισημαίνουν στο News247.gr ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση καθώς συμβιβάζει και την αποπληρωμή του χρέους και την στέγαση των πολιτών.

Ωστόσο οι τραπεζίτες επανέλαβαν τη Μεγάλη Τετάρτη και στον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Ζαββό ορισμένες ενστάσεις για τη λειτουργία του νέου νόμου με πιο χαρακτηριστικές την ευχέρεια του οφειλέτη να σταματήσει τη διαδικασία της ρευστοποίησης ακόμη και των βαρυνόμενων με προσημείωση ακινήτων του, την ύπαρξη σύνδικου στη διαδικασία γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσεις, το γεγονός δεν υπάρχει δυνατότητα για πλήρη εικόνα της οικονομικής, κατάστασης του οφειλέτη καθώς και ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις 60.000 περίπου εκκρεμείς υποθέσεις του  ν. Κατσέλη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα