Κρούγκμαν: Υπερκατανάλωση το νέο αντίδοτο στην κρίση

Κρούγκμαν: Υπερκατανάλωση το νέο αντίδοτο στην κρίση

Η υπερκατανάλωση - το κλειδί για την αντιμετώπιση της ύφεσης, υποστηρίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν από το Βελιγράδι. Διαβάστε αναλυτικά τι υποστηρίζει για

"Στην αντιμετώπιση της κρίσης ήταν λάθος που δεν συνεχίστηκε η παροχή νομισματικών και φορολογικών κινήτρων" δήλωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, σε συνέντευξή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

Όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια της κρίσης, ακολουθήθηκε λάθος τακτική, είπε ο κ. Κρούγκμαν, ο οποίος βρίσκεται στο Βελιγράδι, όπου την Πέμπτη θα δώσει διάλεξη για τους τρόπους αντιμετώπισης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ως εκφραστής της νεοκεϋνσιανής θεωρίας υποστηρίζει ότι το κλειδί για την αντιμετώπιση της ύφεσης βρίσκεται στην υπερκατανάλωση.

Έγινε μεγάλο λάθος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, όταν παραιτήθηκαν από την παροχή νομισματικών και φορολογικών κινήτρων.

"Έπρεπε να συνεχίσουν να τα παρέχουν για μεγαλύτερο διάστημα. Αντί για αυτό, επέλεξαν τη λιτότητα, κάτι που το 2010 αποδείχθηκε καταστροφικό και παράτεινε την κρίση", πρόσθεσε.

Το μάθημα που πήραμε από τη "Μεγάλη Ύφεση" είναι ότι σε τέτοιες καταστάσεις η δημοσιονομική υπευθυνότητα αποκτά δευτερεύουσα σημασία.

Κληθείς να εκτιμήσει την κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία, ο κ. Κρούγκμαν προειδοποίησε ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επιδείνωσης της κρίσης στην Ευρώπη.

"Με τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξαγοράστηκε λίγος χρόνος αλλά το βασικό πρόβλημα εξακολουθεί να είναι σοβαρό και χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη για τις υπερχρεωμένες χώρες από αυτή που είδαμε μέχρι σήμερα".

Ιδιαίτερα για τη Σερβία, συμβούλεψε "να αποτελέσει μέρος της ευρωπαϊκής λύσης" διότι, όπως είπε "οι μικρές χώρες, όταν αντιμετωπίζουν ανάλογη κρίση, δεν μπορούν να εφαρμόσουν μόνες τους την κεϋνσιανή' οικονομική πολιτική αλλά χρειάζεται να αποτελέσουν τμήμα ενός ισχυρότερου οικονομικού συνόλου".

Μετά το Βελιγράδι, ο Πολ Κρούγκμαν θα δώσει διαλέξεις στο Ζάγκρεμπ και τη Λιουμπλιάνα.

SHARE:

24Media Network