Λαφαζάνης - Νόβακ στη Ρωσία: Συζήτηση περί προέκτασης του Turkish Stream στην Ελλάδα

Λαφαζάνης - Νόβακ στη Ρωσία: Συζήτηση περί προέκτασης του Turkish Stream στην Ελλάδα

Σε ποια φάση βρίσκονται οι συζητήσεις Ελλάδας και Ρωσίας για προέκταση του υπό σχεδίαση αγωγού φυσικού αερίου. Τι δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας για τις διαπραγματεύσεις της χώρας μας με τους θεσμούς

Την προέκταση του υπό σχεδίαση αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, συζήτησαν κατά την συνάντηση τους την Παρασκευή (29/05) ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Παναγιώτης Λαφαζάνης με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ.

«Το πιο σημαντικό θέμα που συζητήθηκε, ήταν η προέκταση του αγωγού φυσικού αερίου στο έδαφος της Ελλάδας. Συζητούμε τώρα τεχνικά ζητήματα», δήλωσε ο Α.Νόβακ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

«Βρισκόμαστε σε μια εργώδη διαδικασία, καθόσον έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας, η οποία πρέπει σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων να επεξεργαστεί τις τεχνικές λεπτομέρειες», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός, προσθέτοντας ότι με την ελληνική πλευρά συζητήθηκαν επίσης ζητήματα ανάπτυξης των σχέσεων στον τομέα της ενέργειας.

Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, δεν συζητήθηκαν οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της, οι οποίες δεν μπορούν να επηρεάσουν τη συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση εάν οι διαπραγματεύσεις αυτές μπορούν να επηρεάσουν τα ελληνορωσικά ενεργειακά σχέδια, όπως η συνεργασία στο πλαίσιο του νέου αγωγού φυσικού αερίου, ο κ. Νόβακ είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS: «Εάν σκεπτόμασταν κατ' αυτόν τον τρόπο, τότε αυτές οι συνομιλίες μπορούν να επηρεάσουν όλα τα επενδυτικά σχέδια της Ελλάδας. Δεν νομίζω ότι είναι έτσι».

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Interfax, «η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την κατασκευή διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου "Τurkish Stream", η οποία θα διέλθει μέσω του ελληνικού εδάφους, μεταφέροντας ρωσικό φυσικό αέριο από τα τουρκικά σύνορα στην Ευρώπη. Ο κ. Λαφαζάνης αποκάλεσε "Greek Stream" αυτή τη διακλάδωση».

Το σχέδιο του αγωγού αυτού, κατά το ρωσικό πρακτορείο, μπορεί να υλοποιηθεί από ρωσο-ευρωπαϊκή κοινοπραξία σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και η ρωσική Gazprom σχεδιάζει να μεταφέρει μέσω του ελληνικού εδάφους 47 δισ. κυβικά μέτρα αερίου.

«Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν νωρίτερα επιβεβαίωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την ετοιμότητα της Μόσχας να παράσχει στις ελληνικές εταιρείες χρηματοδότηση για τη συμμετοχή τους στο έργο», καταλήγει το τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ανησυχία ΗΠΑ για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο σχέδιο Turkish Stream

Δεν περιμένουν οι Ρώσοι. Ξεκινά η κατασκευή του Turkish Stream

SHARE:

24Media Network