Λύση για την Αλιτάλια

Λύση για την Αλιτάλια

Ένα ελαφρύτερο, πιο ευέλικτο σχήμα και μειωμένο δίκτυο εξυπηρέτησης θα διαθέτει η Αλιτάλια μετά τη συμφωνία για την ιδιωτικοποίησή της

Μετά από δεκαπέντε ώρες διαπραγμάτευσης, από τις οποίες οι έξι με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων εθνικών συνδικάτων, οι Ιταλοί πιλότοι, υπέγραψαν το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της Αλιτάλια. Στη νέα εταιρεία θα προσληφθούν 1.550 εξ αυτών, 139 θα έχουν σχέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης, ενώ κρίθηκαν τελικά υπεράριθμοι και τίθενται εκτός εταιρείας 870.

Εγγύηση θεωρείται το ότι το συμβόλαιο των πιλότων, θα τους εξασφαλίζει ρόλο ισότιμο με εκείνο των ανωτέρων υπαλλήλων της “νέας Αλιτάλια”. Επίσης, η εργοδοσία δεσμεύεται να καλύψει τυχόν μελλοντικές της ανάγκες, προσλαμβάνοντας μέρος των πιλότων, που θα μπουν στο ταμείο ανεργίας.

Κλείνει έτσι το σημαντικότερο κεφάλαιο της διαπραγμάτευσης για την ιδιωτικοποίηση του ιταλικού εθνικού αερομεταφορέα. Τη Δευτέρα πρόκειται να υπογράψουν και οι μικρότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις των ιπταμένων και από τις 15 Οκτωβρίου, η “νέα Αλιτάλια”, θα μπορέσει να απογειωθεί υπό την νέα της μορφή.

Η γερμανική αεροπορική εταιρία Λουφτχάνσα επιβεβαίωσε σήμερα ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει μέρος των μετοχών του νέου ιταλικού αερομεταφορέα. Σύμφωνα με τους παρατηρητές, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι και η νέα εργοδοσία, πρόκειται μάλλον να την προτιμήσουν, αφήνοντας “στο συρτάρι” την πρόταση Air France-KLM. Σύμφωνα, τέλος, με τα όσα μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι “Canale 5”, ιδιοκτησίας του ιταλού μεγιστάνα-πρωθυπουργού, η αεροπορική σύνδεση της “Νέας Αλιτάλια” με την Αθήνα, δεν θα πραγματοποιείται πλέον από το αεροδρόμιο της Ρώμης, αλλά από εκείνο της Νάπολης.

Το σχέδιο σωτηρίας

Η νέα Αλιτάλια, η οποία αναμένεται να επαναλάβει τη λειτουργία της έπειτα από τη σημερινή συμφωνία με τους κυβερνήτες αεροσκαφών θα διαθέτει ένα ελαφρύτερο, πιο, σχήμα και μειωμένο δίκτυο εξυπηρέτησης, το οποίο όμως θα μπορεί να στηρίζεται στην υποστήριξη ενός ξένου στραστηγικού εταίρου, την κοινοπραξία Air France-KLM, ή τη Lufthansa.

Σύμφωνα με το σχέδιο, που παρουσιάσθηκε στις συνδικαλιστικές οργανώσεις από την Ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAI), η οποία συνδεκάζει τους ιταλούς επενδυτές που συμφώνησαν να χρηματοδοτήσουν την Alitalia, η νέα εταιρεία, που γεννήθηκε από συγχώνευση του ιταλικού αερομεταφορέα με την ανταγώνιστριά της Air One θ’ αφήσει στο έδαφος 75 αεροσκάφη και θα επιχειρεί δρομολόγια με 153.

Ο αριθμός των εργαζομένων θα φθάνει τους 12.500, με την αποχώρηση περίπου 3.250 άλλων. Η Cai προβλέπει την πρόσληψη 900 κυβερνητών πτήσης και 1.550 χειριστών για πλήρη απασχόληση και δέχθηκε την απασχόληση άλλων 139 εποχιακών.

Συνολικά 860 χειριστές θα απολυθούν, αλλά θα έχουν προτεραιότητα στην επαναπρόσληψή τους σε περίπτωση που η νέα Alitalia ορθοποδήσει κι αρχίσει να επεκτείνεται ξανά.

Ο νέος αερομεταφορέας προβλέπεται να εξυπηρετεί 141 προορισμούς, κυρίως στο εθνικό κι ευρωπαϊκό έδαφος, έναντι 194 προορισμών που εξυπηρετούν σήμερα μαζύ η Αlitalia κι Air One.

Ανάλογα με τον ξένο εταίρο που θα επιλέξει η εταιρεία (την ιταλο-ολλανδική κοινοπραξία, ή τον γερμανικό αερομεταφορέα) θα διαφοροποιηθεί κι ο ρόλος του αεροδρομίου Μαλπένσα στο Μιλάνο.

Σε περίπτωση συμμαχίας με τη Lufthansa, το μιλανέζικο αεροδρόμιο θα μπορέσει να διατηρήσει 73 προορισμούς, με 14 διηπειρωτικές πτήσεις, 41 ευρωπαϊκές και 18 εθνικές, ενώ με την Air France-KLM, θα έχει μόνον 40 προορισμούς, με 30 διηπειρωτικούς, 3 ευρωπαϊκούς και 7 εθνικούς, υπολογίζει ο ιταλικός Τύπος.

Ο στιβαρός επιχειρηματικός κύκλος του Βορρά της Ιταλίας ρίχνει όλο το βάρος του για να διατηρηθεί στο μέγιστο δυνατόν ο πρωταγωνιστικός ρόλος του μιλανέζικου αεροδρομίου, ενώ το προσωπικό της Alitalia κλίνει περισσότερο προς τη συνεργασία με την γαλλο-ολλανδική κοινοπραξία.

Ο ιταλικός Τύπος υπολογίζει στα 150-200 εκατ. ευρώ την ποινή που θα πρέπει να καταβάλει η Alitalia εάν υπαναχωρήσει από την στρατηγική εμπορική συνεργασία της με την Sky Team, που την συντάσσει με την Delta και την Air France.


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα