Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Ο νόμος ψηφίστηκε, η εφαρμογή του έμεινε στα χαρτιά

Ουρές σε εφορία της Αθήνας καθώς την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012 λήγει η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την καταβολή φόρων και εισφορών. (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)
Ουρές σε εφορία της Αθήνας καθώς την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012 λήγει η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την καταβολή φόρων και εισφορών. (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) EUROKINISSI

ΗΔΙΚΑ και ΤΑΧΙS δεν έχουν συμβατά ακόμα πληροφοριακά συστήματα για την υλοποίηση της αποπληρωμής οφειλών του δημοσίου. Διαβάστε ποια τα προβλήματα

Μεγάλη καθυστέρηση παρουσιάζει η υλοποίηση της ρύθμισης χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία παρότι ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί από τις 9 Μαΐου και τα χρέη επιχειρήσεων και ασφαλισμένων βρίσκονται στο κόκκινο.

Αποτέλεσμα είναι χιλιάδες ασφαλισμένοι, κυρίως του ΟΑΕΕ, να μην έχουν δυνατότητα νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα. Στη διαδικασία της ρύθμισης εντοπίζονται μια σειρά από προβλήματα που δημιουργούν μεγάλες καθυστερήσεις και αδυναμία είσπραξης των οφειλών.

Τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί αφήνουν χιλιάδες οφειλέτες εκτός της ρύθμισης των 48 δόσεων.

Τα ταμεία, με εξαίρεση το ΙΚΑ, δεν διαθέτουν μηχανογραφικό σύστημα, και δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν τις ρυθμίσεις με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνουν μέσω της ΗΔΙΚΑ του υπουργείου Εργασίας χωρίς όμως να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που έχουν παρουσιαστεί.

Μάλιστα, η ΗΔΙΚΑ δεν έχει ακόμα πρόγραμμα που είναι απαραίτητο για να υπολογιστεί η νέα ρύθμιση.

Αν κάποιος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές και στην εφορία οι ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν συνδυαστικά. Όμως ΗΔΙΚΑ και ΤΑΧΙS δεν έχουν συμβατά πληροφοριακά συστήματα με συνέπεια να μην μπορούν να προχωρήσουν οι 2 ρυθμίσεις. Αρχικά το πρόβλημα θα λυνόταν στις 10 Ιουνίου, στη συνέχεια πήρε παράταση για τις 20 του μήνα και τώρα δόθηκε νέα προθεσμία για τις 30 Ιουνίου.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως από τις 17 Μαΐου όσοι οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν να μπουν μόνο στις νέες ρυθμίσεις. Όμως λόγο των προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί στην ουσία δεν μπορούν να κάνουν καμία ρύθμιση με αποτέλεσμα και τα ασφαλιστικά ταμεία να μην μπορούν να εισπράξουν χρήματα και οι ασφαλισμένοι να αντιμετωπίζουν πρόβλημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ξεκινούν οι αιτήσεις για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών

SHARE:

24Media Network