Λόης Λαμπριανίδης: Το brain drain είναι αναστρέψιμο

Λόης Λαμπριανίδης: Το brain drain είναι αναστρέψιμο
O γενικός γραμματέας στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης Eurokinissi

"Δεν υπάρχει αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης εργασίας. Είμαστε κοντά στο μέσο όρο στον αριθμό πτυχιούχων σε σχέση με τον πληθυσμό" δήλωσε στα "Παιχνίδια Εξουσίας" ο γενικός γραμματέας στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων.

«Το brain drain είναι αναστρέψιμο» υποστήριξε ο γενικός γραμματέας στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή «Παιχνίδια εξουσίας» των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία «Γέφυρα» είπε ότι έχει σημασία η διαμόρφωσης μιας ηλεκτρονικής κοινότητας επιστημόνων σε όλον τον κόσμο, ανεξάρτητα από το πότε έφυγαν, ώστε να μπουν στη διαδικασία συμμετοχής στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Κατά την άποψή του, το κρίσιμο είναι «να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη θέση της χώρας στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, να μετακινηθούν οι επιχειρήσεις σε παραγωγή πιο σύνθετων προϊόντων, να ενισχύσουμε την ακαδημαϊκή αριστεία, να στηρίξουμε την καινοτομία».

Ο κ. Λαμπριανίδης ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου έχουν κατατεθεί  επενδυτικά σχέδια 2,2 δισ. ευρώ και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι αυτά διαρκώς θα ενισχύονται. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, όπως είπε, 120.000 νέοι είχαν φύγει μέχρι το 2010. Στο τέλος του 2015 ο αριθμός έφτασε στις 250.000, ένα μεγάλο μέρος έφυγαν μετά το 2010. Όσοι μιλούν για 400.000 αναφέρονται συνολικά σε όσους έχουν φύγει από το 2009 και μετά. Η φυγή των γιατρών και των μηχανικών είναι εντονότερη γιατί είναι τεράστια η ζήτηση στο εξωτερικό. Στη διάρκεια της κρίσης  κατά τον κ. Λαμπριανίδη «κυριαρχεί το δεν βρίσκω δουλειά και πηγαίνουν όπου δει. Πριν την κρίση επέλεγαν μια καλύτερη προοπτική». 

Επεσήμανε επίσης ότι «δεν υπάρχει αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης εργασίας. Είμαστε κοντά στο μέσο όρο στον αριθμό πτυχιούχων σε σχέση με τον πληθυσμό. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι οι πτυχιούχοι είναι προσανατολισμένοι στην παραγωγή προϊόντων χαμηλής προστιθέμενης αξίας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα