Λουκέτο σε ΕΤ1 – Ραδιοτηλεόραση και ραδιόφωνα

Λουκέτο σε ΕΤ1 – Ραδιοτηλεόραση και ραδιόφωνα
ΑΘΗΝΑ-ΤΟ ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ.(EUROKINISSI-ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Ριζική αναδιοργάνωση της ΕΡΤ με κλείσιμο καναλιών, συγχωνεύσεις ραδιοφωνικών σταθμών, μείωση προσωπικού και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας (Vid)

Σε κλείσιμο της ΕΤ1, του τηλεπεριοδικού “Ραδιοτηλεόραση” και δέκα περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών προχωρεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης των δημόσιων μέσων ενημέρωσης που παρουσίασε στην Kυβερνητική Eπιτροπή ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος.

Στο σχέδιο προβλέπεται η μείωση προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων και λήξης συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ενώ θα πραγματοποιηθεί και αξιολόγηση του προσωπικού.

Προβλέπεται ακόμη η καταγραφή και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ, με την άμεση διαθεσή της στο ελληνικό δημόσιο μέσω του υπουργείου Οικονομικών.

Το προσωπικό της ΕΤ1 και της “Ραδιοτηλεόρασης” θα αξιοποιηθεί είτε σε άλλα κανάλια είτε στα πολυμέσα της ΕΡΤ.

Καταργείται επίσης το Σινεσπόρ, ωστόσο οι συχνότητες τόσο της ΕΤ1 όσο και του εν λόγω ψηφιακού καναλιού δεν θα πωληθούν και θα παραμείνουν στην ιδιοκτησία της ΕΡΤ ΑΕ.

Επίσης, τα προγράμματα των δύο υπό κατάργηση σταθμών θα ενταχθούν στη ΝΕΤ και στην ΕΤ3 με έμφαση σε παιδικά προγράμματα, ποιοτικές ελληνικές παραγωγές, ντοκιμαντέρ και εκπομπές λόγου.

Σύμφωνα με το σχέδιο, αναβαθμίζονται ποιοτικά η ΝΕΤ και η ΕΤ3, όπως επίσης ο ψηφιακός Πρίσμα και ο σταθμός ERT World.

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι η ΝΕΤ θα εδραιωθεί ως ενημερωτικό και ψυχαγωγικό κανάλι. Επίσης, θα αναβαθμιστεί ο ραδιοφωνικός σταθμός ΝΕΤ 105,8 με έμφαση στην ενημέρωση και στην ψυχαγωγία.

Η ΕΤ3, που έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη, θα αναβαθμιστεί σε πανελλαδικής εμβέλειας περιφερειακό κανάλι με έμφαση στον πολιτισμό, στην ψυχαγωγία και στον αθλητισμό. Ωστόσο, οι τρεις ραδιοφωνικοί σταθμοί της Θεσσαλονίκης συγχωνεύονται σε έναν.

Οι δεκαεννέα περιφερειακοί σταθμοί συγχωνεύονται διοικητικά σε εννέα και σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργού Επικρατείας θα διαμορφωθεί ένα ενιαίο περιφερειακό πρόγραμμα, ώστε να συγκροτηθεί ένα πλέγμα ισχυρών περιφερειακών σταθμών με ενιαίο πλαίσιο προγράμματος.

Παράλληλα καταργούνται 15 από τους 20 πομπούς στα μεσαία και διατηρούνται μόνο πέντε εξ αυτών για εθνικούς λόγους.

Ο σταθμός Πρίσμα θα δίνει έμφαση στα άτομα με αναπηρία, ενώ θα επιδιώξει και συμπράξεις με ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια. Επίσης το ERΤ World θα επιμείνει στον πολιτιστικό, ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα κυρίως για τους Ελληνες του εξωτερικού.

Το Τρίτο Πρόγραμμα θα ενισχυθεί στον πολιτιστικό τομέα και το ράδιο Kosmos 96,3 θα έχει προσανατολισμό σε εναλλακτικές μορφές μουσικής επικοινωνίας με την νεολαία. Το αθλητικό ραδιόφωνο EΡΑ Σπορ θα εμπλουτιστεί με εκπομπές που αφορούν και άλλα αθλήματα πέραν του ποδοσφαίρου.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί καταργείται το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο και ενσωματώνονται στη Διεύθυνση Μουσείου και Αρχείου της ΕΡΤ. Από τη συγκεκριμένη δράση θα εξοικονομηθούν περίπου 1,2 εκατομμύρια ευρώ.

Από το σχέδιο εκτιμάται ότι από το 2012 θα υπάρξει εξοικονόμηση 8,3 εκατομμυρίων ευρώ λόγω καλύτερης διαχείρισης, τα οποία θα αυξηθούν από τις εξοικονομήσεις λόγω των συγχωνεύσεων προγραμμάτων και τη μείωση προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων και λήξης συμβάσεων ορισμένου χρόνου

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα