Λύση-πακέτο για κόκκινα δάνεια, 120 δόσεις και επίδομα ενοικίου

Λύση-πακέτο για κόκκινα δάνεια, 120 δόσεις και επίδομα ενοικίου
Το κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος Eurokinissi

Λύση-πακέτο για τα κόκκινα δάνεια, που θα πρέπει να δέσουν το σχέδιο για τις Τράπεζες, τον διάδοχο του νόμου Κατσέλη, τη ρύθμιση των 120 δόσεων και το νέο στεγαστικό επίδομα θα αναζητήσουν σήμερα οικονομικό επιτελείο και θεσμοί.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα έχουν βασικό θέμα να συμφωνήσουν με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή ένα συνολικό σχέδιο για ταχύτερη διευθέτηση των κόκκινων δανείων ύψους 84,5 δις ευρώ. Για το λόγο αυτό, η πρώτη ουσιαστική συνάντηση θα αφορά τα χρηματοπιστωτικά θέματα.

Το πρώτο βήμα, είναι να προχωρήσει το σχέδιο που επεξεργάζεται από τον περασμένο Οκτώβριο το υπουργείο οικονομικών και το ΤΧΣ για την μεταφορά κόκκινων δανείων σε οχήματα ειδικού σκοπού         (SPV) και την παροχή εγγυήσεων από το κράτος έναντι κεφαλαιακών ζημιών των εμπορικών τραπεζών.

Το συγκεκριμένο πλάνο έχει το πλεονέκτημα ότι έχει ήδη εφαρμοστεί στην Ιταλία και εξ αυτού εκτιμάται ότι δεν θα χρειαστεί πολλές εγκρίσεις από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές όπως η ΕΚΤ και ο SSM και κυρίως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η πίεση για την προώθηση του σχεδίου είναι διπλή. Σε ό,τι αφορά το υπουργείο οικονομικών έχουν αντιληφθεί πλέον ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει την απόπειρα εξόδου στις αγορές πριν ανακοινώσει επίσημα ένα σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια που είναι το πιο μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας όπως έχει ομολογήσει και ο ίδιος ο υπουργός οικονομικών κ Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Επιπλέον πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι η ΕΚΤ θέτει σταδιακά σε λειτουργία και τα μέτρα για τα νέα κόκκινα δάνεια στέλνοντας τις νέες υποχρεώσεις που θα πρέπει να εκπληρώσουν οι τράπεζες σε επίπεδο προβλέψεων. Το γεγονός αυτό κάνει επιτακτική την ρύθμιση του τεράστιου σημερινού υπολοίπου των κόκκινων δανείων.

Ωστόσο, το σχέδιο θα αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με όλες τις επιμέρους παρεμβάσεις που αφορούν ρυθμίσεις ελαφρύνσεις και επιδόματα που θα επηρεάσουν άμεσα ή έμμεσα την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Διάδοχος νόμου Κατσέλη

Η πρώτη από αυτές είναι το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη Σταθάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Τούτο διότι η πίεση που θα έχουν οι τράπεζες για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια κατά 17,2 δις ευρώ μέσα στο 2019 δεν θα πρέπει να υπονομεύεται από καθεστώτα προστασίας που θα καθυστερούν την πρόοδο.

Οι θεσμοί έχουν ως στόχο μέχρι και την Παρασκευή θα θέσουν ένα πλαίσιο συζήτησης για τις προϋποθέσεις και τα όρια για τα οποία θα υπάρχει δυνατότητα προστασίας της πρώτης κατοικίας . Τούτο βέβαια αν πειστούν ότι οι περίπου 120.000 εκκρεμούσες αιτήσεις υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη Σταθάκη συνεχίζουν να εκκαθαρίζονται με ταχείς ρυθμούς μετά και την καθυστερημένη ρύθμιση για άρση του τραπεζικού απορρήτου μέσω του οποίου θα «ακυρώνονται» αυτόματα οι στρατηγικοί κακοπληρωτές . Η εξέλιξη της εκκαθάρισης των συσσωρευμένων αιτήσεων είναι και η αιτία της παράτασης του νόμου Κατσέλη Σταθάκη μέχρι και τις 29/2.

Στεγαστικό επίδομα

Η δεύτερη παρέμβαση είναι το διευρυμένο στεγαστικό επίδομα. Η καθυστέρηση της λειτουργίας της πλατφόρμας συνδέεται και με την διαπραγμάτευση που θα γίνει για τα κόκκινα δάνεια. Οι θεσμοί θέλουν να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τα κριτήρια και τους δικαιούχους του νέου επιδόματος, που θα κατευθύνεται σε κάλυψη είτε μέρους του ενοικίου είτε μέρους του στεγαστικού δανείου του δανειολήπτη.

Με άλλα λόγια, θα πρέπει να συμφωνηθεί ποιες περιπτώσεις θα υπάγονται στο καθεστώς της προστασίας της πρώτης κατοικίας και άρα της ρύθμισης δανείου και υπό ποιες συνθήκες οι δανειολήπτες θα διευκολύνονται μέσω του στεγαστικού επιδόματος ώστε να μην υπάρξουν διπλές επιδοτήσεις που θα βγάζουν το δανειολήπτη από την υποχρέωση αποπληρωμής του δανείου του.

Οι 120 δόσεις

Παράλληλα βέβαια θα πρέπει να εξεταστούν και οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα επεκταθεί η ρύθμιση οφειλών σε δημόσιο και ιδιώτες έως και σε 120 δόσεις για χρέη σε δημόσιο και σε τράπεζες.

Και αυτή η παρέμβαση μπορεί να επηρεάσει την ροή εκκαθάρισης κόκκινων δανείων, άρα θα πρέπει και σε αυτήν την περίπτωση να υπάρξουν περιορισμοί και κριτήρια ώστε να μην έχουμε επωφελούμενους που δεν δικαιούνται ευνοϊκής ρύθμισης .

Γι αυτό σε πρώτη φάση θα προχωρήσει μόνο η αυτόματη ρύθμιση για τις οφειλές στα ταμεία από 36 έως και σε 120 δόσεις ώστε να ξεκαθαρίσει κατ αρχήν αυτό το τοπίο πριν προχωρήσουμε σε μισθωτούς συνταξιούχους με χρέση στο δημόσιο.

Μεγάλο ρόλο θα παίξει και εδώ ο ρυθμός εκκαθάρισης χρεών μέσω εξωδικαστικού μέχρι και το τέλος του πρώτου τρίμηνου του 2019.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα