Μάρδας: Δεν αποκλείεται η μεταβίβαση των ταμειακών διαθέσιμων στο υπουργείο Οικονομικών

Ο Δημήτρης Μάρδας
Ο Δημήτρης Μάρδας EUROKINISSI

Αισιόδοξος για συμφωνία με τους δανειστές, εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Επικαλείται νόμο από το 1951 για πιθανή μεταφορά διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος

Για την απρόσκοπτη πληρωμή μισθών και συντάξεων δεσμεύτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας  και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της χώρας και των πιστωτών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν απέκλεισε να μεταβιβαστούν, με ρύθμιση, στο υπουργείο Οικονομικών, τα ταμειακά διαθέσιμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα λέγοντας ότι τη δυνατότητα αυτή προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία από το 1951. Επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα της Ολλανδίας της Αγγλίας και της Πορτογαλία στις οποίες ένα ανάλογο καθεστώς βρίσκεται σε ισχύ.

Ο κ. Μάρδας

Παρουσιάζοντας την εξέλιξη των μεγεθών του προϋπολογισμού ο Δημήτρης Μάρδας ανακοίνωσε ότι τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού το Μάρτιο υπερέβησαν το στόχο κατά 1,062 δισ. ευρώ και ανήλθαν σε 4,232 δισ. ευρώ.

Στον ίδιο μήνα οι δαπάνες ανήλθαν σε 4,539 δισ. ευρώ έναντι στόχου 5,212 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 306 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 2,041 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι:

- Έχει συστήσει ομάδα εργασίας για τον εντοπισμό της σπατάλης στο δημόσιο.

- Άμεσα θα τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των δαπανών μετακινήσεων και διαμονής στο δημόσιο. Καταβάλλονται 177 εκατ. ευρώ για οδοιπορικά και μετακινήσεις κάθε χρόνο είπε ο υπουργός τονίζοντας ότι υπάρχουν περιθώρια για εξοικονομήσεις.

- Δημιουργείται επιτροπή για αναμόρφωση του δημόσιου λογιστικού.

- Ετοιμάζεται επιτροπή για στοχοθέτηση την εσόδων από την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και παράνομου τζόγου.

- Θα τοποθετηθεί το σύστημα εισφορών εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων.

- Έχει υποβάλει μελέτη για εξοικονομήσεις από προμήθειες του συστήματος υγείας.

- Έχει υποβάλει προτάσεις για το μαύρο χρήμα που έχει φύγει στο εξωτερικό.

- Το Μάιο θα υποβληθεί από την κυβέρνηση το μεσοπρόθεσμο με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% φέτος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυβέρνηση
SHARE:

24Media Network