Μάρκους Φέρμπερ: Η στρατηγική Τσίπρα δεν θα του βγει. Κανένα ρίσκο με χρήματα φορολογουμένων

Μάρκους Φέρμπερ: Η στρατηγική Τσίπρα δεν θα του βγει. Κανένα ρίσκο με χρήματα φορολογουμένων

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μ. Φέρμπερ θεωρεί ότι στην αυριανή συνάντηση κορυφής της ευρωζώνης διακυβεύεται η αξιοπιστία της ΕΕ εκτός από το μέλλον της Ελλάδας

Ο χρόνος κυλά σε βάρος της Ελλάδας κι αυτό έχει γίνει πλέον συνείδηση σε όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτό που ονομάζεται ελληνικό πρόβλημα.

Τα βλέμματα πέφτουν στην αυριανή έκτακτη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης με κεντρικό ερώτημα εάν είναι η τελευταία ευκαιρία για μια χώρα που βρίσκεται κάτω από την ευρωπαϊκή ομπρέλα διάσωσης τα τελευταία πέντε χρόνια και με τους κατοίκους της να έχουν υποστεί μεγάλη μείωση των εισοδημάτων τους χωρίς όμως προοπτική βελτίωσης.

Κανένα ρίσκο με χρήματα φορολογουμένων

Ο Μάρκους Φέρμπερ, βουλευτής του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υποστηρίζει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να προσέλθει αύριο στις Βρυξέλλες με μεγάλα αποθέματα καλής θέλησης και επιμένει ότι δεν πρόκειται να βρεθεί πολιτική λύση όπως την εννοεί ο ίδιος. «Στο τέλος δεν πρόκειται να βρεθεί πολιτική λύση που να μην χρειάζεται το Eurogroup για να υλοποιηθεί και τους θεσμούς για να ελεγχθεί», δηλώνει σε συνέντευξη στο Γερμανικό Ραδιόφωνο DLF. «Που σημαίνει ότι η στρατηγική του Τσίπρα για επίλυση του προβλήματος στο ανώτατο δυνατό πολιτικό επίπεδο με αντίστοιχη χαλάρωση των προϋποθέσεων δεν πρόκειται να του βγει. Γιατί κανένας υπουργός Οικονομικών και κανένας αρχηγός κράτους και κυβέρνησης δεν έχει το δικαίωμα να διακινδυνεύσει επιπόλαια χρήματα φορολογουμένων. Συμφωνία σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο σημαίνει ότι τελικά οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν τις λεπτομέρειες. Γι αυτό θεωρώ ότι η στρατηγική Τσίπρα δεν θα οδηγήσει στο στόχο, γιατί απλά δεν θα λειτουργήσει».

Συνάντηση κορυφής με ιδιαίτερη σημασία

Ο Μάρκους Φέρμπερ καυτηριάζει το ότι η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει στο ότι τελικά η ΕΕ δεν πρόκειται να αφήσει τη χώρα να βγει από το ευρώ. Αλλά ίσως να είναι απολύτως απαραίτητο να γίνει, όπως υποστηρίζει, εάν η Ελλάδα δεν κινηθεί προς την πλευρά των δανειστών. Αυτό θα διαφανεί αύριο, στις Βρυξέλλες. Αλλά το διακύβευμα είναι γενικότερο. Στις Βρυξέλλες δοκιμάζεται η αξιοπιστία της ΕΕ στα μάτια πολιτών που απομακρύνονται όλο και περισσότερο από την ευρωπαϊκή ιδέα.

«Μου είναι απόλυτα σαφές και γι αυτό ανησυχώ ιδιαίτερα» δηλώνει ο γερμανός ευρωβουλευτής. «Υπό αυτήν την οπτική γωνία η αυριανή συνάντηση κορυφής αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Αλλά αν δει κανείς την κατάσταση πιο προσεκτικά, θα αντιληφθεί ότι δεν είναι η ΕΕ αλλά μια κυβέρνηση που δεν θέλει να εφαρμόσει τους κανόνες και ενσυνείδητα προκαλεί τους δανειστές, μάλιστα τους τελευταίους μήνες σε υπερβολικό βαθμό. Αυτό δεν είναι ένα επιτυχημένο μοντέλο για να εξασφαλίσει κανείς την αλληλεγγύη των δανειστών και πιστεύω ότι έχει γίνει στο μεταξύ γνωστό και στην Ελλάδα».

Πηγή: DW

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τσίπρας
SHARE: