Μαύρη Δευτέρα

Μαύρη Δευτέρα
ΝΕΑ ΙΣΧΥΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (ICON PRESS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ) Icon

Στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 1998 επέστρεψε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, η οποία βρέθηκε σε κλοιό ισχυρών πιέσεων. Πτώση 5,45% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών που έκλεισε λίγο πάνω από τις 1.400 μονάδες. Κατακρημνίζεται το ευρώ

Στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 1998 επέστρεψε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, η οποία βρέθηκε σε κλοιό ισχυρών πιέσεων. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.403,92 μονάδες σημειώνοντας μεγάλη πτώση σε ποσοστό 5,45 %. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 141,030 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 5,85%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 3,24 % και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 3,38%.

Από τους επιμέρους δείκτες με άνοδο έκλεισε μόνο ο δείκτης των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών(+1,54%).

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών -11,69% και των Τροφίμων -7,13%. Από τις μετοχές, 17 κινήθηκαν ανοδικά, 173 πτωτικά και 38 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Αττικές Εκδόσεις +8,50%, Fourlis +8,33%, Marfin Egnatia +7,00% και Νηρεύς +3,70%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Εικόνα-Ηχος -20,00%, Σφακιανάκης -19,28%, Cyclon Ελλάς -14,89% και Γενική -14,29%.

“Η χώρα, βδομάδα τη βδομάδα, σπρώχνεται ολοταχώς, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, στην οικονομική και κοινωνική άβυσσο. Η γενική οικονομική καταστροφή είναι πλέον θέμα χρόνου”, αναφέρει σε δηλώσεις του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την πτώση του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) και τις δημοσιονομικές εξελίξεις.

Νέα πτώση του ευρώ

Υποχώρησε και σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας να έχει διολισθήσει κατά 2,5% έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,1946 από το επίπεδο των 1,1967 δολαρίων όμως στη διάρκεια της ημέρας υποχώρησε μέχρι και τα 1,1877 δολάρια προσεγγίζοντας έτσι το κατώτατο ιστορικό χαμηλό επίπεδο των 1,1837 δολ. που είχε καταγραφεί στις 4 Ιανουαρίου 1999. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2060 δολάρια.

Η πτώση του ευρώ ευνοεί την ευρωπαϊκή οικονομία και δη τις χώρες του Νότου (όπως Ελλάδα και Ισπανία) για να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητα τους, όπως επισημαίνει μελέτη της Goldman Sachs.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γνωστός οικονομολόγος Νouriel Roubini ο οποίος εκτίμησε ότι η σταδιακή υποχώρηση του ευρώ και η διαμόρφωση της ισοτιμίας έναντι του δολαρίου σε επίπεδο 1 : 1, θα συμβάλλει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Από την άλλη πλευρά, οι πιέσεις που ασκούνται στο ευρώ αντανακλούν την ανησυχία των επενδυτών για την συνοχή της ευρωζώνης. Τον κίνδυνο για το ενδεχόμενο αυτό επεσήμανε ο πρώην επικεφαλής της Fed, Paul Volcker σε δηλώσεις του τον περασμένο μήνα.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα