Με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής

Με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής
Στο στόχαστρο του Αλογοσκούφη η φοροδιαφυγή

Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ήταν και παραμένει μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, είπε ο υπουργός Οικονομίας

Το σχέδιο νόμου για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, παρουσίασε την Πέμπτη ο Γιώργος Αλογοσκούφης. Η φοροδιαφυγή είναι η πιο αντικοινωνική συμπεριφορά που μπορεί να υπάρξει, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει 18 άρθρα και κινείται σε τρεις βασικούς άξονες: Την αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των φορολογικών ελέγχων και την παροχή κινήτρων προς τους φορολογούμενους για να ζητούν αποδείξεις.

Αναλυτικότερα:   Συστείνεται Εθνικό Συμβούλιο κατά της φοροδιαφυγής, το οποίο θα συνέρχεται δύο φορές το χρόνο και θα υποβάλει προτάσεις και εισηγήσεις για την απλούστευση των διαδικασιών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Παρέχονται κίνητρα για τη συνεργασία των φορολογούμενων με τις αρχές και την εθελοντική συμμόρφωσή τους. Ειδικότερα, εάν οι ίδιοι αναφέρουν τις παραβάσεις τους, θα τους παρέχονται εκπτώσεις στα φορολογικά πρόστιμα.

Παρακινούνται επίσης οι πολίτες να ζητούν αποδείξεις, καθώς θα εκπίπτουν σε μεγάλο βαθμό από το φορολογητέο εισόδημά τους. Οι αποδείξεις αφορούν δαπάνες για δεξιώσεις, βαπτίσεις, μεσίτες ακινήτων, ωδεία, σχολές χορού, ινστιτούτα, κομμωτήρια, γυμναστήρια. Θα αναγνωρίζεται ένα συνολικό ποσό έως 8 χιλιάδες ευρώ για ένα ζευγάρι και, με βάση τις αποδείξεις, θα χορηγείται έκπτωση από το φόρο.

Καθιερώνονται επίσης ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους νέους επιτηδευματίες, ειδικά για τα πρώτα  τρία χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, καθορίζεται ότι στο Σώμα Ελεγκτών δεν θα μπορεί κανείς να παραμένει μετά από δύο τετραετίες και περιορίζεται ο χρόνος απασχόλησης υπαλλήλων στις εφορίες μετά τη συνταξιοδότηση.

Καθιερώνεται τέλος, η παρακολούθηση είσπραξης χρεών στις εφορίες και η υποβολή ετήσιας έκθεσης στη Βουλή για το θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.Τα αποτελέσματα των διασταυρωτικών ελέγχων θα διαβιβάζονται στους φορολογούμενους και τις αρμόδιες φορολογικές αρχές ενώ προβλέπεται η έκδοση φυλλαδίου για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις φορολογουμένων.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα