Μεγάλη συμφωνία Λιβύης-Γαλλίας

Μεγάλη συμφωνία Λιβύης-Γαλλίας
Σημαντική συμφωνία για τη Λιβύη

Υπογράφηκε εξοπλιστική συμφωνία Λιβύης-Γαλλίας, ύψους 168 εκατομμυρίων ευρώ και δεύτερη για ραντάρ ύψους 128 εκατομμυρίων ευρώ

Επίσημη λιβυκή πηγή δήλωσε,  στο Γαλλικό Πρακτορείο πως έγινε η υπογραφή συμφωνίας παράδοσης στην Λιβύη γαλλικών αντιαρματικών πυραύλων “Milan”, συνολικής αξίας 168 εκατομμυρίων ευρώ.

Στη συμφωνία αυτή από γαλλικής πλευράς συμμετέχει (μέσω της θυγατρικής MBDA) η “μητρική” εταιρεία κατασκευής του αεροπλάνου “Airbus”, η EADS, η οποία διαθέτει μονάδα τηλεκατευθυνόμενων όπλων προηγμένης τεχνολογίας, ανέφερε η ίδια πηγή. Επιπλέον υπογράφηκε και συμφωνία για πώληση του συστήματος ραντάρ της EADS “Tetra”, ικανού να εντοπίσει οποιοδήποτε ιπτάμενο αντικείμενο σε μεγάλα υψόμετρα, ύψους 128 εκατομμυρίων ευρώ, ανέφερε άλλη λιβυκή πηγή ζητώντας όμως να μείνει ανώνυμη.

Η συμφωνία Λιβύης-Γαλλίας ακολούθησε τη διαγραφή των χρεών της Λιβύης προς τη Βουλγαρία. Η Βουλγαρία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι διαγράφει το χρέος της Λιβύης απέναντί της για να συμβάλει στην ενίσχυση των οικογενειών των παιδιών τα οπoία μολύνθηκαν από τον ιό του AIDS.

Η συνεισφορά της Βουλγαρίας στο διεθνές Ταμείο της Βεγγάζης θα προέλθει από τη διαγραφή του χρέους της Λιβύης έναντι της Βουλγαρίας, το οποίο ανέρχεται σε 56.635.373,85 δολάρια (41,5 εκατομ. ευρώ)“, αναφέρει ανακοίνωση της βουλγαρικής κυβέρνησης. ” Με αυτά τα χρήματα, η Βουλγαρία θα βοηθήσει τη λιβυκή κυβέρνηση να συνεχίσει την ανανέωση των υποδομών της στον τομέα της υγείας, τη θεραπεία των παιδιών που έχουν μολυνθεί με AIDS και την καταβολή οικονομικής βοήθειας στις οικογένειές τους“, αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση.

Για διαγραφή του χρέους της Λιβύης είχε κάνει λόγο ο Bούλγαρος πρωθυπουργός Σεργκέι Στανίσεφ την περασμένη εβδομάδα, όταν οι αρχές της Τρίπολης απέλασαν τις πέντε Bουλγάρες νοσοκόμες και τον Παλαιστίνιο γιατρό που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο από λιβυκό δικαστήριο κατηγορούμενοι για εκ προθέσεως μόλυνση εκατοντάδων παιδιών με τον ιό HIV στη χώρα αυτή. Ο Bούλγαρος πρωθυπουργός είχε διευκρινίσει πάντως ότι δεν πρόκειται για ” καταβολή λύτρων, ούτε για αναγνώριση ενοχής“, αλλά για ” ανθρωπιστική χειρονομία“. 

Οι νέες συμφωνίες ενισχύουν τις φήμες που ακολούθησαν την απελευθέρωση των πέντε Βουλγάρων νοσοκόμων και  του Παλαιστίνιου γιατρού που κρατούνταν στη Λιβύη και απειλούνταν με εκτέλεση, κατηγορούμενοι για εσκεμμένη μόλυνση παιδιών με τον ιό του AIDS. Ο Νικολά Σαρκοζί έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι υπήρξαν ανταλλάγματα, αλλά τα γεγονότα τον διαψεύδουν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα