Μειωμένες έως 40% οι τιμές οικοπέδων στην Αττική

Εικόνες της Αθήνας από τον Λυκαβηττό,Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Εικόνες της Αθήνας από τον Λυκαβηττό,Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Μειωμένες έως και 40% από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα οι τιμές οικοπέδων στην Αττική. Πού οφείλεται η απουσία ζήτησης στην αγορά

Μείωση που κινείται από 30% έως 40% καταγράφουν οι τιμές των οικοπέδων στην Αττική, από την αρχή της κρίσης ως σήμερα, τάση η οποία προβλέπεται ότι θα ενισχυθεί τους επόμενους μήνες, δεδομένης της επικείμενης φορολόγησης και της συγκεκριμένης κατηγορίας ακινήτων.

Επί της ουσίας, οι οικοπεδούχοι καλούνται να φορολογηθούν και μάλιστα με εξαιρετικά υψηλούς συντελεστές, όχι μόνο για περιουσία που δεν αποφέρει κάποιο εισόδημα, αλλά και για περιουσία η αξία της οποίας απομειώνεται.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis, οι πράξεις αγοραπωλησίας έχουν περιοριστεί δραματικά, καθώς οι κατασκευαστές κατοικιών αποφεύγουν να δεσμεύσουν κεφάλαια σε οικόπεδα.

Η πτώση της ζήτησης για κατοικίες, το σταθερά υψηλό απόθεμα απούλητων κατοικιών, η έλλειψη χρηματοδότησης και ο περιορισμός των ίδιων κεφαλαίων των οικοδομικών επιχειρήσεων αποτελούν τους βασικούς λόγους για την απουσία ζήτησης στην αγορά των οικοπέδων.

Όσον αφορά την πορεία των τιμών κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, η Geoaxis παρατηρεί ότι τη μεγαλύτερη μείωση (μεταξύ πέντε επιμέρους περιοχών που εξετάζονται) σημείωσε η περιοχή Ψαλίδι στο Μαρούσι.

Εκεί η μέση εκτιμώμενη τιμή πώλησης των οικοπέδων, με συντελεστή 0,8, υποχώρησε κατά 9,1% κατά το τρίτο τρίμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, καθώς διαμορφώθηκε σε 708 ευρώ/τ.μ., έναντι 780 ευρώ/τ.μ.

Ακολουθεί η περιοχή Αμπελοκήπων με οικόπεδα Σ.Δ. 3,6 να καταγράφουν μείωση -5,6%, με τη μέση πιθανή τιμή πώλησης το τρίτο τρίμηνο του 2013 να είναι στα 2.049 ευρώ/τ.μ., ενώ η αντίστοιχη το γ΄ τρίμηνο του 2012 ήταν στα 2.170 ευρώ/τ.μ.

Αντίστοιχα, στην περιοχή της Ανθούπολης στο Περιστέρι, τα οικόπεδα με Σ.Δ. 1,8 καταγράφουν μείωση -5,6%, καθώς η μέση εκτιμώμενη τιμή πώλησης το γ΄ τρίμηνο του 2013 διαμορφώθηκε σε 768 ευρώ/τ.μ. ενώ η αντίστοιχη το γ΄ τρίμηνο του 2012 είχε ανέλθει σε 813 ευρώ/τ.μ.

Τη μικρότερη πτώση καταγράφει η περιοχή του Χολαργού με τα οικόπεδα Σ.Δ. 1,2 να σημειώνουν σχετικά μικρή μείωση της τάξεως του 4,2%.

Η μέση τιμή πώλησης κατά το γ΄ τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 985 ευρώ/τ.μ. ενώ η αντίστοιχη το γ΄ τρίμηνο του 2012 ήταν στα 1.028 ευρώ/τ.μ.

Σύμφωνα με την έρευνα, πέραν της έλλειψης ζήτησης από τους κατασκευαστές, η αγορά των οικοπέδων έχει επηρεαστεί αρνητικά και από το γεγονός ότι οι επενδυτές στράφηκαν πλέον σε άλλες μορφές επένδυσης, καθώς η απόκτηση και διακράτηση γης, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη πτωτική πορεία των τιμών, δεν προβλέπεται να δημιουργήσει υπεραξίες στο άμεσο μέλλον.

Επίσης, μεγάλες ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις έχουν σταματήσει πλέον να επενδύουν στην αγορά γης, προκειμένου να αναπτύξουν τις γραφειακές τους εγκαταστάσεις (τάση που συνέβαινε κατά κόρον τα χρόνια πριν από την κρίση), λόγω της μείωσης των εσόδων τους.

Πηγή: Καθημερινή

SHARE:

24Media Network