Μειώνεται στα 3 χρόνια η ελάχιστη διάρκεια των εμπορικών μισθώσεων

Η οικονομική κρίση έχει κλείσει καταστήματα και έχει νεκρώσει εμπορικές στοές της Αθήνας. Στη Στοά Αρσακείου έχουν κλείσει των σύνολο των εμπορικών καταστημάτων. Στα τζάμια των βιτρινών των -άλλοτε- μαγαζιών, τα εμπορεύματα έχουν αντικατασταθεί από τα ενοικιαστήρια. Στα λίγα ανοιχτά μαγαζιά ό,τι έχει απομείνει είναι αναμνήσεις, αφού η στοά Αρσακείου τίποτα δεν θυμίζει τις παλιές καλές εποχές. Εκείνες που όλοι οι έμποροι συνιστούσαν τη δική τους μικρή ετερόκλητη αθηναϊκή κοινωνία. Άλλοτε γυαλιστερή και μοντέρνα σαν πανάκριβα καλοσυσκευασμένα δώρα και άλλοτε παρηκμασμένη και αφημένη στην τύχη της, η στοά του Αρσακειου ακολούθησε την εξέλιξη της πόλης και των ανθρώπων της. Και όπως συμβαίνει με όλες τις ιστορίες, κάποιες έχουν happy end και κάποιες άλλες όχι...  
Παραεμπόριο, έλλειψη ρευστού από τις τράπεζες, αδυναμία του κόσμου να καταναλώσει, δημιουργούν ένα εκρηκτικό πρόβλημα. Οι εξελίξεις δεν κάνουν διακρίσεις και το ντεκόρ, ακόμα και στις «γυαλιστερές» στοές, αρχίζει να γίνεται κίτρινο. Στο χρώμα των «Ενοικιάζεται».
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Η οικονομική κρίση έχει κλείσει καταστήματα και έχει νεκρώσει εμπορικές στοές της Αθήνας. Στη Στοά Αρσακείου έχουν κλείσει των σύνολο των εμπορικών καταστημάτων. Στα τζάμια των βιτρινών των -άλλοτε- μαγαζιών, τα εμπορεύματα έχουν αντικατασταθεί από τα ενοικιαστήρια. Στα λίγα ανοιχτά μαγαζιά ό,τι έχει απομείνει είναι αναμνήσεις, αφού η στοά Αρσακείου τίποτα δεν θυμίζει τις παλιές καλές εποχές. Εκείνες που όλοι οι έμποροι συνιστούσαν τη δική τους μικρή ετερόκλητη αθηναϊκή κοινωνία. Άλλοτε γυαλιστερή και μοντέρνα σαν πανάκριβα καλοσυσκευασμένα δώρα και άλλοτε παρηκμασμένη και αφημένη στην τύχη της, η στοά του Αρσακειου ακολούθησε την εξέλιξη της πόλης και των ανθρώπων της. Και όπως συμβαίνει με όλες τις ιστορίες, κάποιες έχουν happy end και κάποιες άλλες όχι... Παραεμπόριο, έλλειψη ρευστού από τις τράπεζες, αδυναμία του κόσμου να καταναλώσει, δημιουργούν ένα εκρηκτικό πρόβλημα. Οι εξελίξεις δεν κάνουν διακρίσεις και το ντεκόρ, ακόμα και στις «γυαλιστερές» στοές, αρχίζει να γίνεται κίτρινο. Στο χρώμα των «Ενοικιάζεται». (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Ρύθμιση για μείωση της ελάχιστης διάρκειας των εμπορικών μισθώσεων και ρύθμιση για μείωση της αποζημίωσης του ιδιοκτήτη στον ενοικιαστή αν καταγγείλει πρόωρα τη σύμβαση

Στα τρία χρόνια από δώδεκα, που είναι σήμερα, θα μειωθεί η ελάχιστη διάρκεια των εμπορικών μισθώσεων, σύμφωνα με τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Ανάπτυξης στο νομοσχέδιο για τη σύσταση του Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας.

Το παραπάνω προανήγγειλε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Το νέο καθεστώς θα αφορά μόνο τις νέες εμπορικές μισθώσεις, αυτές δηλαδή που θα συναφθούν μετά την ψήφιση του νόμου και όχι τις υφιστάμενες.

Η ρύθμιση, που αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση, έχει διασφαλίσει τη συναίνεση των δύο κυβερνητικών εταίρων, ακόμη, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει επέλθει συμφωνία με την τρόικα. Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα ζητούσε άμεση απελευθέρωση τόσο των νέων όσο και των υφιστάμενων εμπορικών μισθώσεων.

Στην τροπολογία αναμένεται ακόμη να περιλαμβάνεται και ρύθμιση με την οποία θα μειώνεται η αποζημίωση που καλείται σήμερα να καταβάλει ο ιδιοκτήτης στον ενοικιαστή σε περίπτωση που καταγγείλει πρόωρα τη σύμβαση και η οποία ορίζεται σε 24 ενοίκια.

Από την πλευρά του, ο ενοικιαστής υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση ακόμη και μετά ένα χρόνο από την έναρξη της μίσθωσης.

Στην περίπτωση αυτή καταβάλλει στον ιδιοκτήτη του ακινήτου ένα ενοίκιο. Πολλές νέες συμφωνίες ενοικίασης με χαμηλά ενοίκια εκτιμά ο κ. Στρ. Παραδιάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), ότι θα φέρει η επικείμενη τροπολογία μεταβολής του καθεστώτος των νέων μισθώσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ιδιοκτήτες των χιλιάδων κενών καταστημάτων, που εντοπίζονται σήμερα στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, θα αποτελέσουν τους βασικούς ωφελημένους της εν λόγω ρύθμισης, καθώς θα μπορέσουν να προσελκύσουν μισθωτές μέσω της μείωσης των ζητούμενων ενοικίων.

Αυτό θα γίνει, επειδή οι ιδιοκτήτες δεν θα ανησυχούν για το ενδεχόμενο να δεσμεύσουν το ακίνητό τους για τουλάχιστον 12 χρόνια με κάποιον αφερέγγυο ενοικιαστή.

Έτσι, θα είναι ευκολότερο να αποδεχθούν χαμηλότερα ενοίκια, π.χ. για τα πρώτα δύο χρόνια της μίσθωσης. «Το σημαντικότερο όμως που επιφέρει η ρύθμιση αυτή, είναι ότι η μίσθωση θα είναι αποτέλεσμα ελεύθερης διαπραγμάτευσης των δύο μερών, που θα δεσμεύει στο μέλλον τόσο τον ιδιοκτήτη όσο και τον ενοικιαστή, προσδίδοντας εκ νέου αξία στα συμβόλαια ενοικίασης», επισημαίνει ο κ. Παραδιάς.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα κατατεθούν δύο ακόμη τροπολογίες: η μία θα αφορά τη δυνατότητα υποβολής στοιχείων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο με απλή ηλεκτρονική και όχι ψηφιακή υπογραφή και η άλλη την κατάργηση του θεσμού του υπολόγου-φυσικού προσώπου στις πληρωμές για τις δημόσιες συμβάσεις και έργα.

Πηγή: Καθημερινή

SHARE:

24Media Network