Μετά το Πάσχα η καταβολή κτηματόσημων
Από 2,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων που δήλωσαν στα πρώτα πιλοτικά προγράμματα του Κτηματολογίου της περιόδου 1997-1999
- 27 Φεβρουαρίου 2010 12:51
Σύμφωνα με το Βήμα, Κτηματόσημο ύψους 35 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν μετά το Πάσχα περίπου 2,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, για ακίνητα που δήλωσαν στα πρώτα πιλοτικά προγράμματα του Κτηματολογίου της περιόδου 1997-1999.
Συγκεκριμένα, τα εν λόγω προγράμματα αφορούν περίπου 5 εκατομμύρια ακίνητα σε 340 περιοχές της χώρας, στις οποίες περιλαμβάνονταν και ορισμένοι δήμοι της Αττικής. Οι ιδιοκτήτες δεν είχαν πληρώσει “κτηματόσημο”, καθώς τότε η κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου γινόταν με κονδύλια από την ΕΕ.
Οι εν λόγω ιδιοκτήτες θα λάβουν χρεωστικό ειδοποιητήριο προκειμένου μέσα σε ένα μήνα να πληρώσουν στην εφορία το ποσόν που τους αναλογεί, με αφετηρία τα 35 ευρώ ανά ακίνητο, ή να εκφράσουν τη διαφωνία τους ως προς το ύψος του συνολικού ποσού που ζητείται. Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης μπορεί να έχει δύο ή τρία ακίνητα και να διαφωνεί ως προς το ποσόν που του ζητεί συνολικά το Κτηματολόγιο.
Το συνολικό κόστος του Κτηματολογίου υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016.
Παράλληλα, η καταβολή του “κτηματοσήμου” πρέπει να ολοκληρωθεί σε ενάμιση χρόνο, ενώ εκτιμάται ότι από την πληρωμή των τελών αυτών θα συγκεντρωθούν περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ.
Μέχρι τώρα τα προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί και έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο καλύπτουν τα δύο τρίτα των συνολικών δικαιωμάτων της χώρας, καθώς είναι περίπου 12.000.000 δικαιώματα σε συνολική έκταση 11.000.000 στρεμμάτων.
Επισημαίνεται, τέλος, πως εάν έχει αλλάξει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου ύστερα από πώληση, υπόλογος για το κτηματόσημο είναι ο αρχικός ιδιοκτήτης.