Μετακινήσεις με διαθεσιμότητα 6 μηνών και στο βάθος απολύσεις απαιτεί ο Πολ Τόμσεν

Μετακινήσεις με διαθεσιμότητα 6 μηνών και στο βάθος απολύσεις απαιτεί ο Πολ Τόμσεν

Η τρόικα πρότεινε να αυξηθεί ο αριθμός των απολύσεων (15.000 το 2013-2014) και να μειωθεί ο αριθμός της διαθεσιμότητας (25.000 μέχρι το τέλος του 2013)

Το κηνύγι των δημοσίων υπαλλήλων συνεχίζεται ανελέητα από την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα απαίτηση της τρόικας προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη είναι: να τεθούν σε διαθεσιμότητα για έξι μήνες όσοι δημόσιοι υπάλληλοι πρόκειται να μετακινηθούν.

Μάλιστα  σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ένθερμος υποστηρικτής αυτής της νέας απαίτησής είναι  ο  εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόσμεν, ο οποίος απαιτεί όλοι οι υπάλληλοι που θα μετακινηθούν να περάσουν από το καθεστώς διαθεσιμότητας,  ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα από τη μείωση 25% του μισθού τους!

Η τρόικα πρότεινε να αυξηθεί ο αριθμός των απολύσεων (15.000 το 2013-2014) και να μειωθεί ο αριθμός της διαθεσιμότητας (25.000 μέχρι το τέλος του 2013), ωστόσο η πρόταση αυτή δεν βρήκε σύμφωνη την ηγεσία  Διοικητικής Μεταρρύθμισης .

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν,  σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, μέχρι το τέλος του Ιουλίου να έρθει στη Βουλή προς ψήφιση σχέδιο νόμου όπου θα αποτυπώνονται σαφώς τα κριτήρια βάσει τον οποίων θα περνούν σε διαθεσιμότητα – κινητικότητα.

Η αντιπρόταση της κυβέρνησης από την άλλη, σύμφωνα με την Καθημερινή, είναι να συνυπολογιστούν στην κινητικότητα οι υποχρεωτικές μετατάξεις. Η τρόικα εμφανίζεται κατ’ αρχήν θετική σε αυτό, αλλά σε αντάλλαγμα ζητά να μειωθεί ο χρόνος κατά τον οποίο οι δημόσιοι υπάλληλοι θα τελούν υπό καθεστώς διαθεσιμότητας στους 6 μήνες, από τους 12 που είναι σήμερα. Η κυβέρνηση από την πλευρά της θέλει να ανεβάσει το όριο στους 9 μήνες!

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έδωσε αρνητική απάντηση, ενώ επιδιώκει να δοθεί η παράταση που επιθυμεί η ελληνική πλευρά προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή της κινητικότητας που αφορά 12.500 υπαλλήλους.

Στις 17:00 το απόγευμα η τρόικα πάει στο υπουργείο Εσωτερικών, που έχει τους περισσότερους υπαλλήλους καθώς μετέχουν και οι ΟΤΑ. Οι επικεφαλής της τρόικας θα συναντηθούν για πρώτη με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη.

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται το θέμα της κινητικότητας στον τομέα της εκπαίδευσης και οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 9.000 μετακινήσεις δασκάλων και καθηγητών.

Πλέον μετά τι νέες απαιτήσεις κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό  Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα